Paylaş
İffet ve Haya Sahibi olmak için neler yapmalıyız
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İffet sahibi ve nefsimize hakim olmak için neler yapmalıyız?
1- Önce irademizi terbiye etmeliyiz. Kuvvetli ve sağlam bir iradeye sahip olanlar, nefislerinin şehvani arzularına tanı bir başarı ile karşı koyarlar ve nefislerine hakim olurlar.
2- Sonra şehvani arzularına uygun olan fikirler, düşünceler üzerinde daima düşünüp onu tenkit etmeli, bu arzulara uyulduğu taktirde meydana gelecek maddi ve manevi zararları zihnimizde tasavvur etmeliyiz.
3- Şehevani duyguların bütün kuvveti, tasavurdadır (düşüncededir). 0 halde iffet ve namusu korumak ve nefse hâkim olabilmek için, daima ulvi ve yüksek düşüncelerle zihni meşgul etmek gerekir.
4- insanların iffet sahibi olması ve namusunu muhafaza edebilmesi için, kötü arkadaşlardan sakınmak da lazımdır. İnsani her şeyden önce sefalete ve ahlaksızlığa sevk eden, kötü arkadaşları olduğu gibi, sefaletin devam etmesinde de böyle arkadaşların tesiri çoktur.
5- Erkek olsun, kız olsun çocuklara iffet ve namus kavramları tanıtılıp, öğretilmelidir. Çünkü erkeklerin namuslu olmadığı bir toplumda kadınlar iffetli olmaya devam edemezler. Onur, iffet, erkeğe de kadına da lazımdır.
6- Halk arasında “Haya perdesi yırtılmış” deyimi kullanılır. Şahsiyetimiz-deki yüksek insani değerleri, dış ve iç etkilerden koruyacak bir haya perdesi yoksa, nefsi eğitme imkânı azalmış demektir. Davranışlarımızı frenleyen iffet ve hayadır. Bazı psikolojik özellikler insanın yüzünden okunabilir. Meselâ korku, se-vinç, heyecan gibi. Aynı şekilde iffet ve hayanın da yoğunlaştığı saha insanın yüzüdür. Şair ne güzel söyler: “Kişinin ahlâkını sorma, zira yüzünde onun ahlakını tayin eden büyük bir şahit var.” Başka bir benzetme ile iffet ve haya, insanın şahsiyetini dış etkilere karşı koruyan örtüdür. Ağaca nispetle kabuk ne ise şahsiyetimize nispetle haya ve iffet odur. İffet ve haya perdesi yırtılmış insan, kabuğu soyulmuş ağaç ve meyve gibidir. Kabuğu soyulan ağaç kurur, meyve çürür. Öyleyse çocuklarımıza iffet ve haya eğitimi mutlaka verilmelidir. İffetsizliği, hayasızlığı getiren tehlikelerden nesillerimiz korunmalıdır.
7- Çocuklara daha küçükken giyim ve tesettür, edep, haya, iffet bilinci verilmeli, daha çocuktur diyerek ihmal edilmemelidir. Ayrıca helal lokmaya da dikkat edilmelidir. Zira haram lokma ile fıtratı bozulan insanları eğitmek zordur.
8- İffet ve haya imanın belirtisidir. Haya kelimesinin hayat kelimesinden geldiğini belirten Zürkani der ki: “Kalp, Allah’a imanla hayat bulup canlanırsa onda haya da artar. Görmez misin utangaç kimse utandığı vakit terler; onun teri ruhta coşan hayatım hararetinden ileri gelir. Hayanın tesiri yüz ve göğüslerde ortaya çıkar. Bu da kişideki İslam’ın kuvvetli olmasından ileri gelir. Fililasa; iffetli korunması için; hergün şehvani ve nefsani istek ve duygularınıza karşı ufak başarılar sağlamaya çalışmalıyız. Nefsimize esir değil, onun hâkimi olmamız gerekir.”‘ İşte Hz. Peygamber (s.a.v.)’in başka bir duası: “Allah’ım! Senden hidayet, takva, iffet, gına (gönül zenginliği) isterim.”‘
Hayatımızı güzelleştiren görgü kuralları
BENZER KONULAR:
- Aşk ve İffet
- İffet nedir? Dini terim olarak iffetin anlamı
- İffet Nedir? Kısaca
- İslamda iffet ne demektir kısaca
- İffet nedir? İslamda iffet
- Tümünü görüntüle.
- haya ne demek? İslamda haya nedir
- haya ne demek? Kısaca
- Ab-ı hayat nedir ne anlama gelir?
- Hz. İsa (as)’ın Hayatından Çıkarılacak Dersler Nelerdir?
- Peygamberimizin günlük hayatta yaptığı dualardan örnekler
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Müslüman; iffet ve haya sahibi olmalıdır. Adeta iffetine ve hatasına dikkat etmeyen, gereken özeni göstermeyen Müslüman düşünülemez. İffet ve haya sahibi olabilmek için; öncelikle kişinin iradesine sahip olması gerekir. Düşüncesini adeta pak ve temiz etmelidir ki, düşünme yolu ile de olsa hayasızlık geçmemelidir Müslüman’ın zihninden. Belki de iffet ve haya sahibi olabilmenin en önemli yolu edinilen arkadaşlıklara dikkat etmek gerekmektedir. Anne ve baba tarafından küçük yaştaki çocuklara iffet, haya, namus duygularının aşılanması gerekmektedir.