iffetli kadına iftira atmak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İffetli Kadına İftirada Bulunmak

Iffetli Kadina Iftirada Bulunmak

iffetli kadına iftira atmak ayet ve cezası

SORU: Allah’ın Kur’an-ı Kerim’de temize çıkardığı iffetli kadınlar kimlerdir?

CEVAP: Allah (c.c) Nur suresinin dördüncü ayetinde şöyle buyurmaktadır:

Namuslu kadınlara zina isnadında bulunup, sonra (bunu isbat için) dört şahit getiremeyenlere seksen sopa vurun ve artık onların şahitliğini hiçbir zaman kabul etmeyin. Onlar tamamen günahkardırlar. (Nur/4)

Tefsircilerin şeyhi İbn Cerir et-Taberi bu ayeti şöyle tefsir ediyor:

Hür, iffetli, müslüman kadınlara zina isnadında bulunup sonra dört tane adil şahit getiremeyenlere seksener sopa vurun, onların ebedi olarak şahitliğini kabul etmeyin, çünkü onlar Allah’ın emrine karşı gelmişler, O’nun itaatından çıkmışlar ve fasık olmuşlardır.

Ardından da şöyle demiştir: Bu ayet Hz. Aişe’ye iftirada bulunanlar hakkında nazil olmuştur.

Aynı surenin yirmi üçüncü ayetinde şöyle buyuru İm aktadır:

Namuslu, kötülüklerden habersiz mü’min kadınlara zina isnadında bulunanlar, dünya ve ahirette lanetlenmişlerdir. Onlar için büyük bir azab vardır. (Nur/23)

Yine Taberi şöyle diyor:

Müfessirler bu ayetin tefsirinde çeşitli fikirler beyan ettiler. Bazılarına göre, namuslu, iffetli kötülüklerden habersiz, Allah ve Ra-sûlü’ne inanan kadından kasıt Hz. Aişe’dir. Bu ayet onun ve ona iftira atanların hakkında nazil olmuştur. Diğer kadınlarla bir ilgisi yoktur.

Diğer bir kısım tefsirciler ise, bu ayet diğer kadınlar hakkında değil yalnız Peygamberimizin hanımları hakkında nazil olmuştur diyorlar. Diğer bazıları ise, bu ayetin Hz. Aişe ve Hz. Aişe gibi iftiraya maruz kalanlar hakkında nazil olduğunu söylediler.

Sonra tekrar Taberi konuyu ele alarak diyor ki:

Benim yanımda en doğru görüş bu ayetin Hz. Aişe ve Hz. Aişe’nin durumunda olan kadınlar hakkında indirilmesi görüşüdür. Bunun en doğru tevili bu görüştür. Çünkü burada Allah kendisine iftira atılan her namuslu, habersiz ve inanan kadını kast ediyor. Ayet kimseyi hususi olarak kast etmemiştir. Burada iffetli bir kadına iftirada bulunan kimseye Allah Teâlâ dünyada da, ahirette de lanet etmiştir. Onlar için büyük bir azab vardır. Ancak ölmeden önce tevbe edenler istisna edilmişlerdir. Allah şöyle buyuruyor:

Ancak bundan sonra tevbe edip ıslah olanlar müstesnadır… (Nur/5)

Her iffetli, namuslu, kötülüklerden habersiz kadına iftirada bulunanların hükmü budur. Onlar dünya ve ahirette lanetlenmişlerdir. Bunlar tevbe etmeden ölürlerse, durumları böyle vahim olacaktır.

 

BENZER KONULAR:

 

 

 

Namuslu kadına iftira atmak

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-12T15:53:35+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, iftira atmayı kesinlikle yasaklar ve ahlaki açıdan kabul edilemez bir davranış olarak görür. İftira, bir kişinin haksız yere başka bir kişiye suç isnat etmesi veya yalan beyanlarda bulunmasıdır. İslam dini, insanların itibarını korumayı ve haksız yere suçlanmaktan kaçınmayı önemser.

    İslam’da iftira atmanın ciddi sonuçları vardır. Kur’an-ı Kerim’de, iftira atan kişilerin kötü sonuçlarla karşılaşacaklarının vurgulandığı birçok ayet bulunmaktadır. İslam hukukunda da iftira atan kişilere cezalar öngörülmüştür.

    İffetli bir kadına iftira atmak, o kadının itibarını zedeleyen ve toplumda haksız bir şekilde lekelenmesine sebep olan bir eylemdir. İslam dini, insanların onurunu korumayı, iftira atmaktan kaçınmayı ve başkalarına haksızlık yapmamayı emreder.

    Eğer birisi iffetli bir kadına iftira atıyorsa, bu İslam’ın öğretilerine aykırı bir davranıştır. İslam dini, iftira atmaktan kaçınmayı, doğru ve adil bir şekilde davranmayı, insanların itibarını korumayı öğütler. İftira atan kişiler, dünya ve ahiret hayatında ciddi sorumluluklarla karşı karşıya kalacaklardır.

    Bu nedenle, İslam’a göre bir kişi iffetli bir kadına iftira atmayı düşünmemeli ve bu tür haksız eylemlerden kaçınmalıdır. İslam’ın öğretilerine uygun bir şekilde yaşamak, doğruluk, adalet, merhamet ve dürüstlük prensiplerine sadık kalmayı gerektirir.

    En iyi cevap

Cevapla