İftar ne demek? İftar hakkında arapça hadisler

Question

İftar ne demek

İftar, imsak kavramının karşıtı olup üç anlamda kullanılır. Birincisi, hiç oruç tutmamak anlamında kullanılır. İkincisi, güneş battıktan sonra orucu açmak manasında ve üçüncüsü, başlanmış bulunan orucu bozacak bir şey yapmak veya birisine yaptırmak anlamında da kullanılır. İftarın oruca aykırı bir davranışta bulunma manası olmakla birlikte; oruçlu kimsenin vakti gelince usulüne uygun biçimde orucunu açması anlamı daha belirgindir. Güneşin batması ile iftar vakti girmiş olur. Hz. Peygamber (s.a.s.), vakti girdikten sonra oruçlunun iftarda acele etmesini tavsiye ve teşvik etmişlerdir. İftar, zamanında yapılmalı ki ibadet vaktinde yapılmış olsun. Allah Rasûlü (s.a.s.) iftar vakti ve usulü konusunda şöyle buyurmuşlardır:

إِذَا أَقْبَلَ اللَّيْلُ مِنْ هَا هُنَا وَأَدْبَرَ النَّهَارُ مِنْ هَا هُنَا وَغَرَبَتِ الشَّمْسُ فَقَدْ أَفْطَرَ الصَّائِمُ
Gece şu (doğu) taraftan yönelip geldiği, gündüz de şu (batı) taraftan arkasına dönüp gittiği, güneş de battığı zaman oruçlu iftar eder.”

لا يَزَالُ النَّاسُ بِخَيْرِ مَا عَجَّلُوا الفِطْرَ

“İnsanlar iftarı acele ettikleri sürece hayır üzeredirler. ”

Allah Rasûlü’nün müjdelediği üzere, her ramazan akşamında, iftar vakti, cehennem azabından azat edilenlerden biri olma ümit ve heyecanıyla Allah’tan af ve mağfiret dileyen inananlar, iftarlarını geciktirmezler. Onlar Allah Rasûlü’nün yaptığı gibi önce oruçlarını açar, sonra namaza dururlar. İftar yemeği, iftar vaktinde yenmelidir.

Yine orucun hurma veya hurma gibi tatlı bir şeyle yahut su ile açılmasını tavsiye eden Rasûl-i Ekrem (s.a.s.) bunu bizzat uygulayarak akşam namazını kılmadan önce birkaç hurma ile orucunu açmıştır. Hadis-i şerifte şöyle buyurulmuşlardır:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يُفْطِرُ عَلَى رُطَبَاتٍ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ، فَإِنْ لَمْ

تَكُنْ رُطَبَاتٌ، فَعَلَى تَمَرَاتٍ، فَإِنْ لَمْ تَكُنْ حَسَا حَسَوَاتٍ مِنْ مَاءٍ»

“Allah Rasulü (s.a.s.) akşam namazından önce yaş hurma ila iftar ederdi. Eğer yaş hurma bulamazsa, kuru hurma ile onu da bulamazsa birkaç avuç su ile iftar ederdi.”

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) ayrıca, yahudi ve hıristiyanların iftarı geciktirdiğini belirterek iftarda acele etmeyi Müslümanlara mahsus bir özellik olarak tanıtmıştır. Kutlu Nebi’nin sünnetine uygun davranmak isteyen kişi, ezanın da bitmesini beklemeden iftarını, yaş hurma, onu bulamazsa kuru hurma, onu da bulamazsa su veya süt ile açmalıdır. Mekke’de bulunan kişinin ise bereketli oluşundan dolayı zemzem suyu ile iftarını açması müstehaptır.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2025-01-01T17:15:07+03:00

    İftar, oruç tutanların Ramazan ayında akşam ezanı ile birlikte oruçlarını açtıkları zamandır. Bu kelime Arapça kökenli olup “iftâr” (إفطار) kelimesi, “açmak” ya da “yemek yemek” anlamına gelir. İftar, oruçlu kişilerin iftar vaktine kadar yemekten ve içmekten uzak durdukları sürenin sonunda, oruçlarını açmak için yedikleri ilk öğündür.

    İftar hakkında bazı Arapça hadisler şunlardır:

    “إِذَا أَفْطَرَ أَحَدُكُمْ فَلْيُفْطِرْ عَلَىٰ تَمْرٍ فَإِنْ لَمْ يَجِدْ فَعَلَىٰ مَاءٍ فَإِنَّهُ طَهُورٌ”

    Türkçe meali: “Biriniz iftar yapacak olduğunda hurma ile iftar yapsın. Eğer hurma bulamazsa su ile iftar etsin, çünkü su temizleyicidir.” (Tirmizi, Savm 85)
    “لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ: فَرْحَةٌ عِندَ فِطْرِهِ وَفَرْحَةٌ عِندَ لِقَاءِ رَبِّهِ”

    Türkçe meali: “Oruçlu kişinin iki sevincine vardır: Birincisi orucunu açtığında, ikincisi ise Rabbine kavuştuğunda.” (Buhari, Siyam 50)
    Bu hadisler, oruçlu kişinin iftarını doğru bir şekilde açması ve Ramazan’ın manevi sevincini yaşaması gerektiğini vurgular.

Cevapla