iftar oldu zannıyla orucunu açana ne gerekir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Oruçlu iken akşam ezanı okundu zannedip yanlışlıkla orucunu açan kişi ne yapmalıdır

Güneş battı vakit doldu zanlıyla ya da bazı bölgelerde uygulandığı şekliyle top patladı ,zanlıyla veyahut yanlışlıkla topun erken patlaması ,ezanın erken okunması ,sonucunda iftar edenlerin oruçları bozulur kaza etmeleri gerekir.

Hz Ebubekir (r.a) nin kızı Esma (r.a.) diyor ki: bizler peygamber (s.a.v)nin atın da yağışlı bir günde iftar ettik sonra da Güneş meydana çıktı bu Esma (r.a) hadisinin ravilerin den hişam b .Urve’ye : Onlar H.z.Peygamber (s.a.v) tarafından bugünün orucuna kaza etmekle emredildi lermi ?diye soruldu Hişam : Kurtuluş yoktur dedi

aynı şekilde imsak vaktinin dolmadığı zannedilerek yemek yemeye devam edilse fakat sonradan imsak vaktinin bittiği ortaya çıksa o günün orucu kaza edilir kefaret gerektirmez böyle durumlarda günün geri kalan kısmında Ramazan ayı’na hürmeten yenilmez ve içilmez.

İftar duası nedir ne zaman ve nasıl dua edilir

Answer ( 1 )

    1
    2022-05-07T16:10:05+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bu meseleyi 3 farklı durumdan açıklayalım;

    Birincisi; bir kimse oruç tutarken, akşam vakti girmeden önce, güneş batmadan önce, güneşin batmadığını ve akşam vaktinin girmediğini biliyor ve oruçlu olduğunu da biliyor ve bu halde kasten kendi isteğiyle yer veya içerse, bu durumda oruç bozulur, hem kaza, hem de keffaret gerekir.

    İkincisi; bir kimse oruç tutarken, güneş batmadan, akşam vakti girmeden önce oruçlu olduğunu unutarak yer veya içerse orucu bozulmaz. Oruçlu olduğunu hatırlayınca orucuna devam eder.

    Üçüncüsü; bir kimse oruç tutarken, güneş batmadan önce ve akşam vakti girmeden önce, güneşin battığını ve akşam vaktinin girdiğini zannederek orucunu açsa bu durumda kaza etmesi gerekir, ancak keffaret gerekmez.

    En iyi cevap

Cevapla