Paylaş
iftar vakti dua etmek
Question
İftar Vaktinde Dua Etmenin Önemi
İftar vakti yapılan duaların geri çevrilmeyeceğini, Allah tarafından kabul edileceğini Rasûlüllah (s.a.v.) şöyle bildirmiştir: “Oruçlu bir kim- senin iftar vaktinde reddedilmeyen bir duası vardır.”
Rasûlüllah (s.a.v.) iftar vaktinde şöyle dua ederdi:
اللَّهُمَّ إِنِّى أَسْأَلُكَ بِرَحْمَتِكَ الَّتِي وَسِعَتْ كُلَّ شَيْءٍ أَنْ تَغْفِرَ لِي
Okunuşu:
“Allâhümme innî es’elüke bi rahmetikelletî vesiat külle
Mânası:
“Ey Allahım! Her şeyi kuşatan rahmetinle benim günahlarımı bağışlamanı istiyorum.” Rasûlüllah (s.a.v.) iftardan sonra da şöyle dua ederdi:
Arapça dua:
اللَّهُمْ لَكَ صُمْتُ وَعَلَيْكَ تَوَكَّلْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ أَفْطَرْتُ ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلتِ الْعُرُوقُ وَثَبَتَ الْأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللهُ
Okunuşu:
“Allâhümme leke sumtü. Ve aleyke tevekkeltü. Ve alâ rizqıke eftartü. Zehebe’z-zameü vebtelleti’l-urûqu ve sebete’l-ecru inşâallâhü.”
Anlamı:
“Allahım! Senin nzan için oruç tuttum. Sana tevekkül ettim. Ve Senin rızkınla orucumu açtım. Susuzluk gitti, damarlar nemlendi ve inşaallah oruçtan kazanacağımız ecir/mükâfat da gerçekleşti.” “Eğer böyle dua edersen, sana oruç tutanların sevabı kadar sevap yazılır ve bundan dolayı onların ecirlerinden de bir şey eksilmez.”
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
İftar duası etmek, Ramazan ayının manevi değerini artıran ve orucun bir ibadet olduğunu hatırlatan önemli bir adımdır. İftar duası, orucun verdiği açlık ve susuzluğun ardından, Allah’a şükretmek ve O’na dua etmek için özel bir zaman dilimidir.
İftar duası, orucun kabul edilmesi için Allah’a yalvarmak, günahlarımızın affedilmesini istemek, dua etmek ve güzel dileklerde bulunmak için bir fırsattır. Bu dua ayrıca, orucun verdiği sabrı hatırlatmak, insanlara merhamet etmek ve paylaşmak gibi önemli mesajları da içerir.
İftar duası, bir aile veya topluluk olarak toplanıp Allah’ın rızasını kazanmak için dua etmek için güzel bir fırsattır. İftar duası, birlik ve dayanışma duygularını artırır ve insanları birbirine yakınlaştırır. Bu nedenle iftar duası, Ramazan ayının manevi değerini artıran ve insanları Allah’a yakınlaştıran önemli bir adımdır.
Bu dua, “Ey Allahım! Sana oruç tuttum, Sana inandım, Sana güvendim ve rızkını verdiğin şeylerle iftar ettim. Bütün günahlarımı bağışla. Orucumuzu kabul et ve bize merhamet buyur. Şüphesiz Sen her şeyi işiten ve bilensin.” anlamlarına gelmektedir.
Bunun yanı sıra, iftar duası olarak okunabilecek diğer dualar da mevcuttur ve kişiler kendi dil ve tercihlerine göre dua edebilirler.
Biz dua ettiğimizde eğer olursa deriz allah kabul etti deriz.Ben şunu merak ediyorum..Bir hasta var dua ettik iyileştiğini düşünürsek duam kabul oldu demek ne kadar doğru ki belkide duaları kabul etmedı iyileştirdi bunu bilemiyoruz ki?
Allah kabul etti derken bu ihtimalide düşünmeli miyiz? Yani %50 %50 olarak mı düşünmeliyiz.Bir insan hastanın iyileşince duam kabul oldu derken %100 sanki duanlarin sayesinde veya büyük ihtimalle duaların sayesinde olmuş gibi düşünmesi günah mi? Kısacasi Allah duami kabul etti derken nasıl düşünmeli? Anlatabildim umarım.