İftar yemeğini zekata saymak caiz mi

Question

Ramazan ayında belediye, dernek veya vakıflarca hazırlanan iftar yemekleri, aş evlerinde dağıtılan yemekler zekat ve fitre yerine geçer mi?

Iftar yemegini zekata saymak caiz mi

Belediye, dernek veya vakıflarca hazırlanıp ikram edilen iftar yemekleri zekat yerine geçmez. Çünkü bu ikramda, zekatın sıhhat şartı olan temlik bulunmadığı gibi, iftar yemeği yiyenler arasında kendilerine zekat verilmesi caiz olmayan birçok kişi de bulunmaktadır. Ancak hazırlanan yemekler zekat niyetiyle yoksullara ulaştırılırsa zekat yerine geçer.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-25T07:08:38+03:00

    Belediye, dernek ve vakıfların vermiş oldukları iftar yemekleri zekat olarak kabul edilmez. Çünkü bu yemekten sadece fakirler yemiş olmuyor. Zekat ise, fakirin hakkıdır. Fakat hazırlanan yemeklerin tamamı; yoksula, fakire gidecek ise bu zekat olarak kabul edilmektedir.

    0
    2023-06-07T10:58:11+03:00

    İslam’da zekat ve iftar yemeği, farklı amaçları olan ayrı kavramlardır. Zekat, belirli ölçü ve şartlara göre hesaplanıp verilen zorunlu bir sadaka iken, iftar yemeği, Ramazan ayında orucu açmak için tüketilen yemek anlamına gelir.

    İftar yemeğinin zekattan sayılması caiz değildir. Çünkü zekatın kendine has hesap ve dağıtım kuralları ve şartları vardır. Zekat, tipik olarak kişinin uygun servetinin belirli bir yüzdesi (%2,5) olarak hesaplanır ve belirli ihtiyaç sahibi birey kategorilerine yardımcı olmayı amaçlar. Zekâtın alıcıları İslami kurallara göre belirlenir ve fonlar doğrudan onlara veya saygın hayır kurumları aracılığıyla verilmelidir.

    Öte yandan, Ramazan ayında iftar yemeği vermek İslam’da çok teşvik edilmiş ve büyük bir sevaptır, çünkü bu, cömertlik ve oruç tutanlara yardım etmenin erdemli bir eylemidir. Ancak, bu eylem zekat değil, gönüllü sadaka (sadaka) olarak kabul edilir. Sadaka, yemek sağlamak, para bağışlamak veya hayır girişimlerini desteklemek gibi çeşitli şekillerde verilebilir.

    Zekat ile iftar yemeği vermek gibi gönüllü hayır işleri arasında ayrım yapmak önemlidir. Her ikisi de İslam’da övgüye değer ve teşvik edilmiş olmakla birlikte, farklı kuralları ve niyetleri vardır. Zekât yükümlülüğünün İslami öğretilerde ana hatları çizilen özel yönergelere ve koşullara göre ayrı olarak yerine getirilmesi tavsiye edilir.

    En iyi cevap

Cevapla