Paylaş
iftarda acele etmek hadis
Question
İFTARDA ACELE ETMEK
Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurur: “İftarı acele yapıp sahuru geciktirdikleri müddetçe ümmetim daima hayır üzerindedir.”
Güneşin batışı gerçekleştiği zaman iftarda acele etmek ve fecrin doğuşundan öncesine kadar sahuru geciktirmek sünnettir. Bu konuda müezzinin ezanına, ancak güneşin batışının ve fecrinin doğuşunun vaktinin doğru bir şekilde belirlenmesi şartıyla güvenilir; güven ancak bu ikisinedir. Çünkü Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu: “Bilal ezanı geceden okur. Dolayısıyla İbnu Ummu Mektum ezan okuyuncaya kadar yiyin ve için.” İbnu Ummu Mektum âmâ bir adamdı. Kendisine sabah oldu, sabah oldu denilmedikçe ezan okumazdı
İftar vakti gelince hemen orucu açmalı geciktirmemelidir
Bazıları bazıları ben aç değilim deyip orucunu hemen açmıyor bu hatadır
Answers ( 2 )
İftarı erken yapıp, sahuru geciktirmek Rasulullah (sav)’in tavsiyesidir. Kişi oruçlu iken, akşam vakti girdiği halde ben aç değilim deyip yemek yememesi doğru bir davranış değildir.
Iftarı geciktirmek günah mi ?
İLLA AKSAM.EZANI OKUNUNCA MI YEMEK ZORUNDAYIZ?
Ben 1 saat sonra iftari açsam günahı var mi?
Rasulullah (sav)’in yapmadığı bir şeyi yapmış olursunuz bu şekilde yaptığınız zaman. Rasulullah (sav) iftar vakti olunca orucunu açmakta acele ederdi. Kişi oruçlu iken, akşam vakti girdiği halde ben aç değilim deyip yemek yememesi doğru bir davranış değildir.
Günahı yok ama değil mi ?
Yani günah değil veya oruca engel bir durum değildir. Ama yaptığınız yanlış bir iştir. Bidattır. Rasulullah (sav)’in yapmadığı bir iştir bu iş.