İftira ile ilgili kısa hadisler

Question

İftira hakkında kısa hadisler

Iftira ile ilgili kisa hadisler

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söylerse, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allahü teâlâ onu Cehenneme sokar) [Ebu Davud]

Bir müminde her haslet bulunabilir. Ancak hıyanet ve yalan bulunamaz. [İbni Ebi Şeybe]

Yalan söyleyenler, iftira edenler, ancak Allah’ın âyetlerine inanmayanlardır. İşte onlar, yalancıların tâ kendileridir. [Nahl 105]

Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor:
“Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
“Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?”
“Allah ve Resûlü daha iyi bilir!” dediler. Bunun üzerine:
“Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” açıklamasını yaptı. Orada bulunan bir adam:
“Ya benim söylediğim anda varsa, (Bu da mı gıybettir?)” dedi. Aleyhissalatu vesselam:
“Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir.”
Ebu Davud, Edeb 40, (4874); Tirmizi, Birr 23, (1935); Müslim, Birr 70, (2589

Hz. Enes radıyallahu anh anlatıyor:
“Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
“Mirac gecesinde, bakır tırnakları olan bir kavme uğradım. Bunlarla yüzlerini (ve göğüslerini) tırmalıyorlardı.
“Ey Cebrail! Bunlar da kim?” diye sordum.
“Bunlar, dedi, insanların etlerini yiyenler ve ırzlarını (şereflerini) payimal edenlerdir.”
Ebu Davud, Edeb 40, (4878, 4879).

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-06T09:59:35+03:00

    İslam’da iftira ile ilgili birkaç kısa hadis:

    1. Ebu Hureyre (Allah ondan razı olsun), Hz. Muhammed’in (sav) şöyle buyurduğunu bildirdi: “Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?” Ashab, “Allah ve Resulü daha iyi bilir” dediler. Peygamber, “Kardeşin hakkında hoşlanmayacağı bir şeyi söylemendir” buyurdu. Ona, “Ya kardeşimde bu özellik varsa?” denildi. Peygamber, “Söyledikleriniz ondaysa, ona iftira etmiş olursunuz. Ama onda yoksa, gıybet etmişsinizdir” diye cevap verdi. (Sahih Müslim)
    2. Ebu Hureyre (Allah Ondan razı olsun)’den rivayet edildiğine göre, Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Müslüman, dilinden ve elinden diğer Müslümanların emin olduğu kimsedir. Mümin, insanların canlarını ve canlarını emanet ettikleri kimsedir. mülk.” (Sünen İbn Mace)
    3. Abdullah bin Ömer (Allah ondan razı olsun), Peygamber Efendimiz (sav)’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “Kim Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsa ya hayır söylesin ya da sussun.” (Sahih Buhari, Sahih Müslim)

    Bu hadisler İslam’da iftira ve gıybetten kaçınmanın önemini vurgulamaktadır. Müslümanlara, başkalarının arkasından kötü konuşmaktan veya onlar hakkında yanlış bilgi yaymaktan kaçınmaları emredilmiştir. Bunun yerine, nazik, doğru ve saygılı bir şekilde konuşmaya veya tamamen sessiz kalmaya teşvik edilirler. İslam, kişinin dilini korumasına ve toplum içinde uyum ve birliği teşvik etmeye güçlü bir vurgu yapar.

    En iyi cevap

Cevapla