İhlas ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İhlas Nedir?
İhlas Hakkında Kısa bilgi

Ihlas ne demek Kisaca 1

Saf ve hâlis olmak, karışık ve şâibeli olmamak ve kurtulmak, anlamındaki “h-l-s” kökünden türeyen ihlas kelimesi sözlükte, bir şeyi hâlis kılmak, halis olmak, özünü almak ve seçmek; din ıstılahında ise îmân, ibâdet, itâat, ahlâk, amel, dua… gibi her türlü dinî görevleri, halkın övme ve beğenmesini, yerme ve kınamasını düşünmeksizin sırf Allah için iyi ve halis bir niyetle yapmak, şirk, nifak, riya (gösteriş) ve süm’a (duyurma) vb. şâibelerden uzak durmak, söz, fiil ve davranışlarında samimi ve dosdoğru olmak demektir. Bu şekilde hareket edenlere muhlis denir. (bk. Muhlis)

İhlas, Allah ile kul arasında bir sırdır. Öyle bir sır ki onu melek bilip yazamaz, şeytan bilip ifsat edemez. Çünkü “ihlas” kalbe ait bir ameldir (Buhârî, Îmân, 39). Bunu ancak kişinin kendisi ile Allah bilebilir. İhlasın irade, kasıt ve niyyetle doğrudan ilgisi vardır. Amel, ihlassız ve niyetsiz ibâdete dönüşmediği gibi ihlassız ve niyetsiz ibâdet de makbul değildir. Ameller niyetlere göre değer kazanır veya kaybeder. (Buhârî, îmân, 22, Rıkâk, 31), İbâdetleri ihlasla yapmak Allah’ın kesin emridir (Beyyine, 98/5).

Bir amel sırf Allah için yapılırsa “ihlâs”, sırf gösteriş için yapılırsa hâlis riya olur. Riya ise gizli şirktir. Allah rızasının dışında bir amaçla yapılan ibâdetlerin Allah katında bir değeri yoktur. (Münzirî, I/64, 66) Ameli ile dünyalık isteyene Allah istediğini verir, ancak onun âhirette nasibi yoktur. Âhireti isteyene de mükâfatını verir (İsrâ, 17/18-20; Hûd, 11/15-16).

Kur’ân’ın ilk sûresinde “iyyâke na’büdü” (ancak sana ibâdet ederiz) (Fatiha, 1/5) âyetiyle ihlasa ve görevlerin Allah rızasını kazanmak amacıyla yapılmasına dikkat çekilmiş ve bu husus Kur’ân’ın pek çok âyetinde ısrarla vurgulanmıştır. “(Ey Rasûlüm!) De ki; bana dini yalnız Allah’a halis kılarak O’na ibâdet etmem emredildi” (Zümer, 39/11) âyeti ve benzerleri ihlasın dindeki önemini ve gerekliliğini ifade etmektedir.

Allah’ın vahdâniyetini anlatan Kur’ân’ın 112. sûresinin adı da “ihlas sûresi” dir. Kelime-i tevhide (lâilâhe illâllah = Allah’tan başka ilâh yoktur) kelime-i ihlas denir (Ahmed, I/4)

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2021-09-01T13:58:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İhlas; sözlük anlamı içerisinde saf olmak demektir.

    İhlasın dini literatürde ıstılahi anlamı ise; Allah için yapılacak olan her türlü işin sadece O’nun (cc) rızası için yapılması demektir. İhlâsla yapılan işte riya ve gösteriş olmaz. Bir amel sırf Allah için yapılırsa “ihlâs”, sırf gösteriş için yapılırsa hâlis riya olur. Riya ise gizli şirktir

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İhlas, kelime olarak “saflaştırmak, arıtmak” anlamına gelir. Terim olarak ise, ibadet ve iyilikleri sırf Allah rızası için yapmak demektir. İhlas, İslam’ın temel kavramlarından biridir. İhlas ile ibadet edenlerin, ebedi kurtuluşa erecekleri müjdelenmektedir.

    İhlasın bazı özellikleri şunlardır:

    • İhlas, sadece Allah’a ibadet etmek ve O’nun rızasını kazanmak için yapılan bir davranıştır.
    • İhlas, riya ve gösteriş gibi davranışlardan uzaktır.
    • İhlas, samimiyet ve içtenlikle yapılan bir davranıştır.

    İhlasın bazı örnekleri şunlardır:

    • Bir Müslümanın, namazını sadece Allah rızası için kılması
    • Bir Müslümanın, zekatını sadece Allah rızası için vermesi
    • Bir Müslümanın, iyiliği sadece Allah rızası için yapması

    İhlas, insanın kalbini temizleyen ve onu Allah’a yaklaştıran bir davranıştır. İhlas ile yapılan ibadetlerin ve iyiliklerin değeri daha da artar.

    Kısaca, ihlas, ibadet ve iyilikleri sırf Allah rızası için yapmaktır.

Cevapla