İhlas ne demektir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İhlas nedir anlamı, İhlasın anlamı nedir

Ihlas ne demektir

İhlas kelimesi dini karakterli bir kelimedir. Terim olarak ihlas, dini inancında samimim olan dinine içtenlikle bağlı ve her şeyi Allah rızasını kazanmak için yapmaktır. İhlas bir Müslümanda bulunması gereken güzel davranışlardan biridir. Çünkü ihlas sahibi olan kişiler hem ibadetlerini samimi bir şekilde yapar ve Allah’ın rızasını kazanmak için kalbini iman gücüne bağlar. Ayrıca ihlas kuran-i kerimde bir surenin de ismidir.

 

İslamda ihlas nedir? ihlasın anlam ve önemi

İHLÂS

Yüce Allah insanların dünya ve ahiret saadeti için ilahi hükümler göndermiştir. Bu dinlerin en son ve en mükemmeli olan İslam dini ise iman, ibadet ve ahlak ilkeleriyle bir bütün olarak kendisine uyulduğu zaman kişiyi dünyada da ahirette de razı olunan bir hayata götürecektir. Bütün ilkelerin yerine getirilmesinde en temel kriter ise niyet ve onunla beraber gelen ihlastır.
İhlas, Allah tarafından temiz kalplere bahşedilmiş, azı çok eden, sığ şeyleri derinleştiren ve sınırlı olan ibadeti-taati sınırsız hale getiren büyük bir kuvvettir.
Kur’an-ı Kerim’de “(Resûlüm!) Şüphesiz ki Kitap’ı sana hak olarak indirdik. O halde sen de dini Allah’a has kılarak (İhlâs ile) kulluk et.”[1] Ayeti kerimesi ilePeygamber Efendimiz (s.a.v) in “Şüphesiz ki Allah, kendi rızası gözetilerek yapılan amellerden başkasını kabul etmez”[2] sözleri, ihlâs ile yapılan amellerin önemine işaret edilmiştir.

Başta peygamberimiz (s.a.v) olmak üzere bütün peygamberler ihlas üzere hareket etmişlerdir. Güneşi sağ elime, ayı da sol elime koysanız yine davamdan vaz geçmem diyen Resullullah (s.a.v) ve Kur’an-ı Kerimde isimleri salihlikle zikredilen Zekeriya, Yahya, İsa, İlyas

Peygamberler bunlardan birkaçıdır. Allaha iman etmiş müminler olarak da Peygamberleri örnek alarak ihlaslı olmak, yapmış oldukları tavsiyelere uymak dünyamızı da ahretimizi de mamur edecektir. Bunun için namaza riya katmak, zekât ve sadakayı cömert insandır desinler diye vermek seyahat amaçlı olarak hacca gitmek kişiye bir şey kazandırmadığı gibi, ihlası bozan, yok eden ve amelleri boşa çıkaran davranışlardır.
Yüce Allah (c.c): “Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar, kıldıkları namazdan gafildirler. Onlar namazlarıyla gösteriş ya­parlar”[3] buyurmaktadır.
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) de: “Kim istediği hayrı şöhret kazanmak için halka duyurursa, Allah da onun gizli işlerini duyurur; kim de işlediği hayrı halkın takdirini kazanmak için başkalarına gösterirse, Allah da onun riyakârlığını açığa vurur.”[4]

Başta ibadetler olmak üzere bütün hayırlı amellerin, Allah rızası kastedilerek yapılması asıldır. Bunun içindir ki; İbadetlerimizin ancak, ihlâsla değer kazanacağını ve yapılan her meşru işin, riya, gösteriş, menfaat ve şöhret gayesi güdülmeden iyi niyetle ibadete dönüşeceği unutulmamalıdır. Yüce Allah’ın rızasını, insanların övgüsüne tercih etmeyi hayat prensibi haline getirmeliyiz.
Yüce Allah (c.c) bizlerive bütün Müslümanları salih ve muhlis kullarından eylesin. Kalplerimizi her türlü riya ve gösterişten uzak tutsun. Âmin.


[1] Zümer 2

[2] Nesai, Cihad, 24. Ahmet b. Hanbel, IV, 126

[3] Maun Suresi, 107/4-7

[4] Buhari, Rikak, 36

BENZER KONULAR:

İhlas ve Samimiyet nedir neden önemlidir?

İhlas ne demek? Kısaca

Answer ( 1 )

    1
    2021-08-09T17:27:53+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İhlas; samimiyet demektir. İhlas; içtenlikle yönelmek demektir.

    İbadetlerin gerçekleşmesindeki ilk şart niyettir. Ondan sonra ihlas gelmektedir. İhlas sadece Allah rızası için gerçekleştirilen, gösteriş ve riyadan uzak bir şekilde yapılan ibadetlerdir. Başta ibadetler olmak üzere bütün hayırlı amellerin, Allah rızası kastedilerek yapılması asıldır. Bunun içindir ki; İbadetlerimizin ancak, ihlâsla değer kazanacağını ve yapılan her meşru işin, riya, gösteriş, menfaat ve şöhret gayesi güdülmeden iyi niyetle ibadete dönüşeceği unutulmamalıdır.

    En iyi cevap

Cevapla