Paylaş
İhlas suresi ile ilgili kısa bilgi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kuranı kerimin 112. suresi olan İhlas suresi ile ilgili kısaca bilgiler
İhlas suresi peygamber efendimize Mekke döneminde iken nazil olmuştur. Bu sure toplamda 4 adet ayetten meydana gelmiştir. Bu sureye ismini veren ihlas kelimesi samimi olmak, dine içtenlikle bağlanmak gibi anlamları vardır. İhlas suresi nas suresinden sonra nem suresinden önce Mekke döneminde iken peygamber efendimize indirilmiştir. İhlas suresi yüce yaratıcı Allah’ın bazı sıfatları veciz bir şekilde ifade edilmiştir. Bu sure bir zammı sure olduğu için namazlarda rahatlıkla okunabilir.
İHLÂS SÛRESİ
1- Bu veciz sure, aynı anda var olanları ortaya koymada, O’na lâyık olmayan hususların da O’ndan uzak olduğunu ifade etmektedir. Allah Tealâ’nm zatı ve hakikatında tek, terkibin bütün çeşitlerinden münezzeh olduğunu beyan ederken, “Allah’tır, bir tektir.” sözü ile de çokluğun bütün çeşitlerinden tenzih edilmektedir.
Allah’ın zatı ile kerim ve rahim, ihtiyaçlarının giderilmesinde bütün mahlukâtm O’na muhtaç olduğunu, kemâl ve celâl sıfatları ile muttasıf bulunduğunu açıklarken, “Allah’tır, sameddir.” sözü ile de başkalarına muhtaç olmanın bütün çeşitlerini reddetti.
“Doğurmamıştır.” sözü ile de Allah’ın tek ve bir olduğunu, O’nun cinsinden birşey olmadığını, kimseyi doğurmadığını, O’na benzer, kendisinden başka varlıkların çıkmadığını vurgularken her türlü benzeyişi reddetmektedir. Aynı şekilde kadimdir, ilk ve ezelidir, kendisinden önce ne bir varlık vardır ne de zaman, “doğurulmamıştır.” sözü ile de O’nun sonradan olması ve O’ndan önce bir şeyin bulunmasını nefyetti.
O’nun varlık aleminde hiçbir benzeri ve dengi yoktur. Benzer, nazir, arkadaş ve dengi de yoktur. “Hiçbir şey O’nun dengi değildir.” sözü ile bu ortaya konmakta, hiçbir şeyin O’nunla mukayese edilemeyeceği gerçeği bildirilmektedir. Her ispat, tevhid, tenzih ve takdis üzerine kurulu İslâm inancının ifadesidir. Her nefy de, alemin nur ve zulmet olmak üzere iki ilâhı olduğunu söyleyen putperestlik, teslis iddia eden Hristiyanlık, felek ve yıldızlara ibadet iddiasında olan Sabie, Uzeyir Allah’ın oğludur diyen Yahudiler ve melekler Allah’ın kızlarıdır, diyen müşriklere ve batıl inançlarına redtir.
“Tektir” sözü kâinatta birden fazla ilâh ve mutlak otoritenin varlığını düşünenleri “Allah’tır, sameddir.” sözü de Allah’tan başka yaratıcı ispat eden ekolü reddetmektedir. Zira, bir başka yaratıcı olsa idi, bütün ihtiyaçların istenmesinde halk O’na dayandırılmış olmazdı. “Doğurmamıştır, doğurulmamıştır.” sözü, Yahudilerin Uzeyir, Hıristiyanların Mesih oğlu, müşriklerin de melekler Allah’ın kızlarıdır, demelerini reddetmektedir. “Hiçbir şey O’nun dengi değildir.” sözü de putları Allah’a denk ve ve ortak koşan müşriklerin görüşünü reddetmektedir.
2- Alimler dediler ki: Kevser suresi Peygamberimiz (s.a.) hakkında olduğu gibi bu sure de Allah Tealâ hakkındadır. Ancak, Rasulullah (s.a.) hakkındaki itham, onun çocuğu yok, ebterdir, dedikleri içindi. Buradaki ise, Allah’a çocuk isnad ettikleri içindir. Zira çocuk olmaması insan için bir ayıptır. Allah Tealâ için ise, çocucuğun bulunması ayıptır. Bu nedenle de, Allah’ı müdafaa etmesi için burada “De” ile başladı. Kevser suresinde ise, “De” sözü ile başlamadı. Zira bizzat Rasulullah (s.a.)’ı müdafaayı Yüce Rabbimiz üstlenerek doğrudan konuşmuştur.
Benzeri konular:
Cevapla