Paylaş
İhmal ile kader ilişkisi nasıldır? Trafik kazası, depremlerin kaderle ilişkisini nasıl açıklarız?
Question
Kaza mı kader mi ihmal mi?
İnsanın özgür iradesiyle yapmak istediği fiilleri Allah yaratır. Yaratanın Allah olması, yapılan kötü ve yanlış işlerin o’na havale edileceği anlamına gelmez. Bu, kader inancını istismar etmek olur. Ayrıca kadere güvenip çalışmayı bırakmak, gerekli tedbirleri almak, ihmalkar davranmak, islamın kader anlayışı ile bağdaşmaz. İnsan kaderi bahane ederek sorumluluktan kurtulamaz. Rabbimiz her şeyi bir takım, sebeplere bağlamıştır. İnsan bu sebepleri yerine getirirse Allah da o sebeplerin sonucunu yaratır. Allah’ın sorumluluk yüklediği alanlarda kulun özgür iradesi vardır. Bundan dolayı insan yapıp ettiklerinden hesaba çekileceğini bilmelidir.
Rabbimiz, “Yeryüzünde vuku bulan veya başınıza gelen hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce bir kitapta yazılı olmasın. Kuşkusuz bu Allah’a göre kolaydır.” buyuruyor. Geçmişte olan ve gelecekte olacak herşey Allah’ın ezeli ilminde vardır. İnsan kaderini bilmediği için her çeşitli bela ve musibete karşı tedbirli olmalıdır. Çünkü o iradesine ve tercihine bırakılan davranışlarla sorumlu tutulacağını bilir. Başına bir musibet geldiğinde kendisinin bundaki payını düşünür ve gelecekteki davranışlarını ona göre belirler. İsyan etmeden, kulluğunun gerektirdiği şekilde davranır ve Rabbine tam bir teslimiyet gösterir.
Bela ve musibetleri genel olarak üç grupta toplamak mümkündür.
Birincisi, doğal afetler ve engelli doğmak gibi insan iradesinin söz konusu olmadığı bela ve musibetlerdir. Kulun bunlarla ilgili bir sorumluluğu yoktur. Kadere inandığı, Allah’ın imtihan ettiğini bildiği, Başına gelenlere sabrettiği için büyük mükafatlara ulaşacaktır.
İkincisi, yarı yarıya hatalı olunan trafik kazası gibi insan iradesinin kısmen bulunduğu fiillerdir. Kişi kusuru miktarınca bunlardan sorumludur.
Üçüncüsü, doğrudan insan iradesinin bulunduğu bela ve musibetlerdir. Kırmızı ışıkta geçmek, alkollü araç kullanmak, iş sağlamadan işçi çalıştırmak, Depreme karşı dayanıksız bina yapmak, Sağlığını tehlikeye atmak gibi hususlarda cana ve mala gelecek zararlardan sebep olan kişiler sorumlu tutulur.
Answer ( 1 )
Dünya üzerinde olup biten her şeyi yaratan Allah’tır. Bunda hiçbir şüphe yoktur. Fakat, insanın kötü ve yanlış işler yapmasının sorumlusu haşa Allah değildir. Çünkü Rabbimiz (cc) insandan başka kimse vermediği birşey vermiştir bizlere. O da iradedir. Bu konuda örnek verecek olur isek; trafik kazası geçirmiş olalım. Rabbimiz (cc) ezeli ve ebedi olan ilmi ile bu olayı önceden bilmektedir. Fakat, biz hız sınırına uymayarak veya alkollü bir şekilde araç kullanıp kaza yapıp ve ölmüş isek bu durumda Rabbimizi sorumlu tutamayız. Çünkü bizlere irade vermiştir Rabbimiz. Biz hız sınırına uymak zorundayız, alkollü bir şekilde araç kullanmamak zorundayız. Bu davranışları yaptığımız zaman adeta biz intihara gitmiş olmaktayız. Başka bir örnek verecek olur isek; evimizin temelini sağlam yapmadık, demir veya beton konusunda gereken hassasiyeti göstermedik. Deprem oldu evimiz yıkıldı ve bizler de o evin altında kalıp öldük. Bu işin sorumlusu bizleriz. Başka kimse değildir. Çünkü bu konuda bizlere düşen bir sorumluluk var: Evimizin temelini iyi atmak zorundayız. Betonuna, demirine dikkat etmek zorundayız.
Sonuç olarak her ne kadar kaderi bilen Rabbimiz (cc) ise de; insan irade taşıyan bir varlıktır. Kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek zorundadır.