İhram Nedir? Nerede ihrama girilir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

ihram

SORU: Kadın ve erimek nerede ihrama girmelidir? Cidde’ye gidip orada ihrama girip, Mekke’ye gidilebilir mi?

CEVAP: Hac, İslâm’ın rükünlerinden biridir. İslâm’ın üzerine kurulduğu beş esasın sonuncusudur. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

İslâm beş temel üzerine kurulmuştur:

1. Allah’ın birliğine ve Hz. Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şahitlik etmek,

2. Namaz kılmak,

3. Zekât vermek,

4. Ramazan orucunu tutmak,

5. Hacca gitmek.

Hac erkeğe farz olduğu gibi kadına da farzdır. Çünkü Cenab-ı Hak: “Yoluna gücü yetenlerin o evi (Kabe’yi) haccetmesi Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır” (Âl-i İmran/97) buyuruyor.

Ayetteki İnsanlar ifadesi erkeği de kadını da içine almaktadır. Hac’ta ihrama girmek erkeğe farz olduğu gibi kadına da farzdır.

İhram: Haccın üzerine kurulduğu hacca yapılan niyettir. Zira Hz. eygamber’in de buyurduğu gibi ameller niyetlere bağlıdır.

Kadın ihrama girmek istediği zaman banyo alarak hatta âdet görüyor bile olsa en azından abdest alarak temizlenmesi gerekir.

Hz. Aişe’den şöyle rivayet ediliyor:

Esma b. Amis (Hz. Ebubekir’in hanımı) Zülhuleyfe denilen yerde bir ağacın yanında Ebubekir’in oğlu Muhammed’i dünyaya getirerek lohusa dönemine girdi. Hz. Peygamber (hacca giderken) bu ağacın olduğu yerde ihrama giriyordu. Rasûlullah Hz. Ebubekir’e eşine gusledip telbiye getirmesini emretmesini buyurdu.

Bilindiği üzere telbiye şu cümleleri söylemektir: “Lebbeyk Allâ-hümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerike leke lebbeyk. İnnel hamde ven-ni’mete leke vel mülk. Lâ şerike lek.[6]

Telbiyede kadın ile erkek arasında şu fark vardır. Erkek telbiyeyi yüksek sesle söyler. Kadın ise kendisi duyacak kadar söyler.

Erkeğin göbekten aşağısını bir, göbekten yukarısını da bir başka parça ile örtmesi sünnetir. Kadın normal zamanlardaki giysisini giyer. Ancak ihramdaki kadının yüzü ve elleri açık olur.

İhrama girmezden önce kadın ve erkeğin güzel koku sürünmesi de sünnettir. Sürülen kokunun renginin kalması ihramdan sonrası için zarar vermez.

Hz. Aişe şöyle der:

Biz Hz. Peygamber’le birlikte (hac için) Mekke’ye giderken süd denilen güzel kokudan sürerdik. Bizden birisi terlediğinde sürülen koku yüzünden akardı. Peygamber bunu yasaklamazdı.

ihrama giren kadın ve erkeğin ihramın sünneti olarak iki rekat namaz kılması sünnettir. Bu namazın ilk rekatında Fatiha’dan sonra Kâ-firıtn suresi, ikinci rekatında İhlas suresi okunur.

İhrama giren kadının (eline kına yakmak gibi) boya sürünmesi müstehabtıf.

İhramın mîkât denilen yerlerden başlaması gerekir. Mîkât, ihrama girilen yer demektir.

Çünkü Hz. Peygamber “Mîkât yerlerini ihramsız geçmeyiniz!” buyurmuştur.

İhrama girilen yerler beş tane olup şunlardır:

1. Zülhuleyfe denilen yer.

Burası Hz. Peygamber’in mescidine 18 km. uzaklıkta, Medine’nin güney batısında olup Medineliler ve yolu Medine’den geçenler için mî-kât yendir.

2. Zât-u Irk denilen yer.

Burası Mekke’nin kuzey doğu istikametinde, Mekke’ye 94 km. uzaklıktadır. Irak’tan gelip buradan geçenlerin mîkât yeridir.

3. Cuhfe denilen yer.

Burası Mekke’nin kuzey doğusunda Mekke’ye 87 km. uzaklıkta bir köydür. Günümüzde köy kaybolmuştur. Burası Kızıl denizin doğusunda olup Mısır ve Şam’dan gelenlerin mîkât yeridir. Zamanımızda ihtiyat olarak bu köyün kuzeyinde bulanan Medinet’ür-Râbiğ denilen yerden ihrama girilmektedir.

4. Karn’ul Menazil denilen yer.

Burası Mekke’nin doğusunda bir dağ olup, Mekke’ye 94 km. uzaklıktadır. Necid ve oradan geçenlerin mîkât yeridir.

5. Yelemlem denilen yer.

Burası Mekke’ye 94 km. uzaklıkta, Mekke’nin güneyinde bulunan olup, Yemenlilerin ve oradan geçenlerin mîkât yeridir.

Mîkât yerlerini bizzat Hz. Peygamber belirlemiştir, buraların ihramsız geçilmemesi gerekir.

Kadın olsun, erkek olsun mîkât yerinden önce ihrama girmek caiz olup, böylesi daha ihtyatlıdır.

Bu açıklamalardan anlıyoruz ki; meselâ mîkâtı Râbiğ olan bir kimsenin orayı ihramsız olarak geçip Cidde’ye inmesi haramdır. Zira Hz. Peygamber’e uymak farzdır. Kur’an’ın dili ile: “Kim Rasûl’e itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur.” (Nisa/80)

 

 

 

Cevapla