Paylaş
İhram yasakları ve kefaretleri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İhramın yasakları ve verilecek kefaretler
İhram Yasakları ve Cezaları
1***** Afakîler Cidde’de ihrama girebilirler mi? Cidde Hill bölgesi sınırları içerisinde kabul edildiği için, Afakîler Cidde’de ihrama giremezler.
2***** İhram namazının hükmü nedir?
İhrama giren kişinin iki rekat ihram nama¬zı kılması sünnettir.Şayet kerahet vakti ise, ihram namazı kılınmamalıdır. Mikat ma¬hallinde unutularak kılınmaması halinde Mekke’ye geldikten sonra da kılınabilir. Bu namazın mazeretsiz olarak terk edilmesi mekruhtur. Ancak maddi bir ceza gerekmez. İçinde bulunulan vaktin namazını kılmak da bu iki rekat namazın yerine geçer.
Bu namazın ilk rekatında Fatiha’dan sonra “Kâfirûn”, ikinci rekatında ise “İhlas” sürele¬rinin okunması faziletlidir.
3***** İhramdan çıkmak için banyo yapmanın hükmü nedir?
Hac veya umresini tamamlayan kişinin ih¬ramdan çıkması için banyo yapması müste- haptır.
4***** Mikat sınırlarını ihramsız geçen kimseye ne gerekir?
Mikat sınırlarını ihramsız geçen kimseye dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. An¬cak hac veya umre menâsikinden herhangi birine başlamadan dönüp mikat mahallinde ihrama girerse ceza düşer.
5***** Mekke’ye İhramlı olarak girmelerine izin verilmeyen kişilerin, mîkat mahallinde elbiselerini çıkarmadan ihrama girip, bu şekilde Harem bölgesine girmeleri halinde kendilerine ne gerekir?
Mekke’ye İhramlı olarak girmelerine izin verilmeyen şoför vb. kişilerin, mîkat mahal¬linde elbiselerini çıkarmadan hac veya umre yapmak amacıyla niyet edip telbiye getirerek Harem bölgesine girmeleri durumunda ön¬celikli olarak elbiselerini çıkarıp ihram bez¬lerine bürünmeleri gerekir. Ancak ihrama girdikten sonra elbiseli olarak geçirdikleri süre bir gündüz veya bir gecelik (yaklaşık 12 saat veya daha çok ) bir zamanı kapsıyorsa, ceza olarak dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir. Şayet bundan daha az bir süre elbi¬seli olarak kalmışlarsa, sadaka-i fıtır verme¬leri gerekir.
Şafii mezhebine göre ise, muhayyerlik hak¬larından yararlanıp; ceza olarak bir dem, üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme seçeneklerinden birini tercih edebi¬lirler.
6***** İhramlı kişi arkası kemerli terlik giyebilir mi? İhramlı iken topukların ve aşık kemiklerinin açık olması gerekir. İhramlı kişi, bu kısımla¬rı kapatmayan arkası kemerli terlik giyebilir.
7***** İhramlı kimsenin elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda kendisine ne gerekir?
İhramlı iken bir gündüz veya bir gece süreyle dikişli elbise veya iç çamaşırı giyen kimseye dem (koyun veya keçi kesmek); giyim süresi bir gündüz veya bir geceden daha az olursa bir fitre miktarı sadaka vermek gerekir.
Şafii mezhebine göre ise, muhayyerlik hak¬larından yararlanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme seçenek¬lerinden birini tercih edebilir.
8***** Umre ihramına girdikten sonra henüz tavaf yapmadan hastalanıp elbise giyen veya giydirilen kimsenin ceza ödemesi gerekir mi? Böyle bir kimse; dem (koyun veya keçi kes¬me), üç gün oruç tutma veya altı fakire birer sadaka verme cezalarından birini seçmekte muhayyerdir.
9***** Umre ihramına girdiği halde, henüz tavaf ve say yapmadan mazeretsiz olarak bir gündüz veya gece süresince elbise giyen kişinin ne yapması gerekir?
Bu durumdaki kişinin, öncelikle elbisesini çıkartıp ihram bezlerine bürünerek tavaf ve sa’yini yapması gerekir. Ancak ihramlı iken bir gündüz veya gece süresince elbise giymiş olduğu için ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir.
Şafii mezhebine göre ise, muhayyerlik hak¬larından yararlanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme seçenek¬lerinden birini tercih edebilir.
10 Hac için ihrama girdikten sonra henüz birinci tahallül gerçekleşmeden mazeretsiz olarak bir gündüz veya gece süresince elbise giyen kişiye ne gerekir?
Bu durumdaki kişinin, öncelikle elbisesi¬ni çıkartıp ihram bezlerine bürünmesi ve birinci tahallülül gerçekleşinceye kadar ih- ramlılık halini sürdürmesi gerekir. Ayrıca ihramlı iken bir gündüz veya gece süresin¬ce elbise giymiş olduğu için ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir.
Şafii mezhebine göre ise, muhayyerlik hak¬larından yararlanıp; ceza olarak bir dem (koyun veya keçi kesme), üç gün oruç tutma veya altı fitre miktarı sadaka verme seçeneklerinden birini tercih edebilir.
Kaynak: Diyanet İşleri Başkanlığı Kaynak: Diyanet İşleri: İhram Yasakları ve Cezaları
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İhram, Hac veya Umre gibi kutsal ziyaretler sırasında giyilen özel bir kıyafet olduğu için belirli yasakları ve kısıtlamaları içerir. İslam’da ihram yasaklarına uymamak durumunda kefaretler belirlenmiştir. İşte ihram yasakları ve bazı kefaret örnekleri:
Kefaretler, ihram yasaklarını kasıtlı veya isteyerek ihlal etmenin bir tür telafi veya kefaret biçimidir. Kefaret uygulamaları bazen kurban kesmek, oruç tutmak veya fidye vermek gibi ibadetlerle gerçekleştirilir. Ancak kefaretlerin detayları, bölgesel ve mezhepsel farklılıklara göre değişiklik gösterebilir.
Not: Kefaretlerle ilgili kesin detaylar, İslam hukukçularının yorumlarına ve mezheplere göre farklılık gösterebilir. İlgili dini otoritelerden veya yerel imamlardan detaylı bilgi almak önemlidir.