ihramlı iken avlanmak ne demek

Question

İhramlı iken avlanmak günah mı

ihramli iken avlanmak ne demek

Kara Hayvanlarını Avlama Yasağı ve İlgili Cezalar

Hac veya umre için ihramda bulunan kimselerin, kara hayvanlarını avlamaları cezayı gerektirir. Bu yasağın delili aşağıda zikredilen ayet ile hadistir:

Ey iman edenler! İhramlı iken (karada) av hayvanı öldürmeyin. Kim (ihramlı iken) onu kasten öldürürse (kendisine) bir ceza vardır. (Bu ceza), Kâbe’ye hediye olarak varmak üzere, öldürdüğünün dengi olup, içinizden iki adil kimsenin takdir edeceği bir kurbanlık hayvan; veya yoksulları yedirmek suretiyle keffaret; yahut onun dengi oruç tutmaktır. (Bu) yaptığı işin kötü sonucunu tatması içindir. Allah geçmiştekileri affetmiştir. Fakat kim bir daha böyle yaparsa, Allah ondan intikam alır. Allah mutlak güç sahibidir, intikam sahibidir.”(Mâide, 5/95.)

Allah Mekke’yi haram (dokunulmaz) yapmıştır. Benden önce kimseye helal kılınmamış ve benden sonra kimseye de helal kılınacak değildir. (Sadece Mekke fethi sırasında) gündüzün bir vaktinde bana helal kılındı. Bundan sonra artık buranın otları biçilmez, ağaçları koparılmaz, av hayvanları ürkütülmez, (Sahibini bulmak amacıyla) ilân eden kişi dışında hiç kimse buranın yitiğini alıp götüremez.” (Buhârî, Cenaiz, 77, II, 95.)

İhramlı kimse karada yaşayan her hangi bir av hayvanını avlasa;

a) Bu hayvanın kıymeti takdir edilir.

b) Belirlenen meblağ her birine bir fitre miktarı olmak üzere Harem’deki fakirlere dağıtılır.

c) Veya her fitre miktarı için bir gün oruç tutulur.

d) Veya bu meblağ ile bir hedy satın alınabiliyorsa, Harem bölgesinde bir hedy kesilir.

e) Takdir edilen meblağ hedy bedelinden fazla ise, artan kısmın sadaka olarak dağıtılması gerekmez.

İhramlı olsun olmasın bir kimsenin; yılan, akrep, kuduz köpek ve fare gibi zararlı hayvanları öldürmesi, kurumuş ot ve ağaçları kesip koparması yasak değildir.(Müslim, Hacc, 66-72, I, 856-857. Abdülğanî el-Mekkî, 412-429.)

KAYNAK: Diyanet Hac İlmihali, DİB Yayınları, 2013, Ankara

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2023-06-15T05:15:36+03:00

    Umre ibadeti sırasında ihram giysileri giyilir ve bu giysilerle belirli ibadetler gerçekleştirilir. İhram, belirli sınırlamalar ve kısıtlamalarla birlikte yapılan kutsal bir durumdur. Umre ibadeti tamamlandığında, Müslümanlar ihramdan çıkarlar. İhramdan çıkma, bazı ritüellerin tamamlanmasıyla gerçekleşir. İhramdan çıkma aşamaları şu şekildedir:

    1. Saç Kesimi: Umre ibadeti tamamlandığında, ihramdan çıkmak için ilk adım olarak saç kesimi yapılır. Hem erkekler hem de kadınlar, saçlarını tıraş edebilir veya kısaltabilir. Bu, ihram durumunun sona erdiğini ve normal kıyafetlere dönülebileceğini gösterir.
    2. Tavaf: Umre ibadeti sırasında yapılan tavafın sonuncusu gerçekleştirilir. Kabe’nin etrafında yedi kez dairesel bir şekilde dönülerek gerçekleştirilen tavaf, Umre ibadetinin en önemli bölümüdür. Tavaf tamamlandığında, ihramdan çıkılmış olur.
    3. Sa’y: Tavafın ardından Safa ve Merve tepeleri arasında gerçekleştirilen sa’y ibadeti yapılır. Bu, Hz. İbrahim’in eşi Hz. Hacer’in Safa ve Merve tepeleri arasında koşuşturduğu hatırayı anlatır. Sa’y tamamlandığında, ihramdan çıkılmış olur.

    Bu üç adım tamamlandığında, bir kişi umre ibadetini tamamlamış ve ihramdan çıkmış olur. İhramdan çıkıldıktan sonra normal kıyafetlere geçilebilir ve diğer sınırlamalar ortadan kalkar. Artık kişi, Mekke’de serbestçe dolaşabilir ve diğer ibadetlerini yapabilir.

    En iyi cevap

Cevapla