İhramlı olan kişiye haram olan işler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Şafii mezhebine göre İhramlı Olan Kişiye Haram Olan İşler

Safii mezhebine gore Ihramli Olan Kisiye Haram Olan Isler

Hac veya Umre niyetiyle ihrama giren kişiye şu on şey haram olur.

İhramlı olan kişiye haram olan işler maddeler halinde şu şekildedir ;

1. Dikişli veya tüm bedeni kaplayan bir elbise giymek.

Ayağın tümünü kapatan ayakkabı da dikişli elbise hükmündedir. Ayakkabı yerine nalın giyilmelidir. Çünkü ayağın arka tarafları kapanmamalıdır.

2. Özürlü olmak müstesna başın tamamını veya bir kısmını kapatmak.

Kapatmak dikişli elbise, sarık veya başka birşeyle de olsa hüküm değişmez. Başa birşey temas etmemek şartıyla, bir duvar veya şemsiye gölgesinde oturmak caizdir. Bu iki şey sadece erkeklere haramdır, kadınlara ise haram değildir.
Bunun delili, İbn Ömer’den rivayet edilen şu hadîstir: “Bir kişi Hz. Peygamber’e ‘îhramlı bir kimse neler giyebilir’ diye sordu. Hz. Peygamber ‘Sarık, gömlek, don, bornoz ve ayağı kapatan ayakkabı giyemez. Ancak nalın bulamayan kişi, ayakkabıların üst kısımlarını kesmek şartıyla ayakkabı giyebilir. Ayrıca ihrama giren bir erkek, zaferan veya vers denilen kokulardan sürmüş olduğu elbiseleri de giyemez” diye cevap verdi.1

3. İhramlı olan kişilerde Saçı taramak.

Tarak veya parmaklarla taramanın hükmü aynıdır. Ancak taramadan ötürü kıl dökülmeyeceğinden emin olunursa, taramak haram olmaz, sadece mekruh olur.

4. Bedendeki kıl ve tüyleri traş etmek veya yolmak.

Ancak zaruret olursa haram olmaz. Makasla kıl veya tüyün yarısını kesmek de haramdır.

Kurban, yerine varmadıkça başlarınızı traş etmeyin. (Bakara/196) Süreler için Tıklayınız

Fakihler, bedendeki kıl ve tüyleri de saça kıyas etmişlerdir. Çünkü kıl ve tüylerin arasını ayırmayı gerektiren bir neden yoktur.

5. Tırnaklan kesmek.

İhramlı olan kişiye haram olan işler dikkat edilmesi gerekenler. Bundan kasıt bir veya yarım tırnak değil, cinstir. Bu da kıl ve tüylere kıyas edilmiştir. Kişi ancak özürden dolayı tırnağını kesebilir. Meselâ kırılıp eziyet veren bir tırnağı kesmek haram değildir.

6. İhramda Bedene koku sürmek.

Kokuyu, yemek veya suya katıp bu şekilde alması, kokulu bir yatak veya toprağın üzerine çarşafsız yatması da haramdır. Kokulu bir sabunla yıkanmak da haramdır. Fakat gül veya gül suyunu koklamak haram değildir.

Bunların haram olduğu icma ile sabittir. Ayrıca bunlar, haccın hikmetine aykırıdır. Çünkü bunlar müreffeh hayatın en bariz örnekleridir. Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

Hacı tozlu-topraklı, kirli-paslıdir.

7. İhramlı olan kişiye haram olan işler konusunda Avlanmak.

Hayvanın herhangibir parçasını, hatta tüyünü kesmek de haramdır. Kara avının haram olması, deniz avının haram olmadığını gösterir. İhramlıyken deniz avı yapmak helâldir. Vahşi hayvanları öldürmek veya evcil hayvanları kesmek haram değildir. Kara avının haram olduğunu bildiren ayet şudur:
Ey iman edenler! İhramda iken avı öldürmeyin. (Mâide/95)

8. İhlim olan kişide Nikah KIymak akdetmek.

İster kendisi için, ister başkası için olsun, ihramlı kişinin nikâh akdi yapması haramdır. Çünkü Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:

İhramlı bir kişi ne nikâhlanabilir, ne de başkasına vekil olabilir.[14] Bunu yapan kişinin akdi batıldır.

9. İhramda Cima yapmak.

Hac, bilinen aylar(da)dır. O aylarda (ihram’a girmekle) haccı kendine farz kılan kimse için, (hacda iken) kadına yaklaşmak, günah işlemek ve kavga etmek yoktur.

(Bakara/197)

Ayette geçen refes kelimesinden maksat, cinsi münasebettir. Refes kelimesi, birçok şekilde tefsir edilmişse de en bariz mânâsı cinsî münasebette bulunmaktır.

İslam dininde hac hakkında bilgiler elde etmek ve hac hakkında soru sormak ve dini bilgilerinizi zenginleştirmek için tıklayınız ve soru sor kısmına tıklayarak sorularınız sorabilirsiniz.

10. İhramlı bir Kişide Kadına şehvetle dokunmak ve öpmek.

El ile veya başka bir şekilde meniyi akıtmak da haramdır. Bütün bunlar, Allah Teâlâ’nın sözkonusu ayette yasakladığı refes kelimesinin muhtevasına dahildir. İşte hac veya umre için ihram’a giren kişiye haram olan şeyler bunlardır. Ancak kişi bunları bilmeyerek veya bir zaruretten dolayı yaparsa haram olmaz. Meselâ bir hastalıktan ötürü başını kapatmaya veya saçlarını kesmeye mecbur olan kişinin bunu yapması haram olmaz. Ancak ileride bahsedeceğimiz gibi ona fidye vermek vacib olur.

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

    1
    2022-05-14T18:17:48+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hac ibadetini yerine getirirken; normalde helal olan bazı davranışlar ihramlı iken haram olmaktadır.

    İhramlıya haram olan işler şunlardır;

    Dikişli veya tüm bedeni örten elbise giymek

    Özür durumu hariç başı örtmek

    Saç taramak

    Beden üzerindeki kılları veya tüyleri tıraş etmek

    Tırnakları kesmek

    Koku sürünmek

    Avlanmak

    Nikah akdi gerçekleştirmek

    Cima (yani cinsel ilişkiye girmek)

    En iyi cevap

Cevapla