Paylaş
İlahi kitap ne demektir? Bu kitapları diğer kitaplardan farklı kılan özellikler nelerdir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İlahi kitap ne demek? Bu kitapları farklı kılan özellikler
Allah’tan tarafından kullarından seçmiş olduğu üstün şahsiyete sahip, güvenilir ve günahsız peygamberlere gönderilen ve içinde dünya ve ahiret saadetini temin edecek talimatlar emir ve yasaklar bulunan kitaplara İlahi Kitaplar denir.
Bu kitapların diğer kitaplardan farkı doğrudan Allah katından geliyor olmasıdır. Yani ilahi kitaplar Allah kelamı, diğer kitaplar ise beşer kelamı yani sözüdür.
İlahi kitaplar lafız ve mana olarak Allah sözüdür.
İlahi kitapları diğer kitaplardan farklı kılan özelliklerden biri de ilahi kitaplar insanları sapıklıktan, kötülükten, karanlıktan, cehaletten kurtarıp hidayete, iyiliğe, aydınlığa, ilme, medeniyete, yüceliğe sevk eder. İlahi kitaplar insanın insanlığını, Allah’ın ilahlığını ve rablığını, insanın kul Allah’ın yaratıcı Ma’bud olduğunu insanı öğreten kitaplardır.
İlahi kitaplar, insanlar arasındaki anlaşmazlıkları gidermek, onlara tek bir yaratıcının yaratıkları olduğunu hatırlatmak, ancak ona ibadet ederek onda birleşmelerini sağlamak amacını taşır.
İlahi kitaplar ile ilgili Yüce Kitabımız Kuranı Kerim’de, Tevrat’ın Hz. Musa’ya, Zebur’un Hz. Davud’a, İncil’in Hz. İsa’ya, bir Kuranın da Hz. Muhammed’e aleyhisselatu vesselam indirildiği bildirilmektedir.
—BENZER KONULAR—
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İlahi kitap demek; Allah tarafından melek Cebrail vasıtası ile peygamberlere gönderilen kitaplar demektir. İlahi kitapları diğer kitaplardan ayıran en büyük özellik; Allah katından geliyor olmasıdır. Yani ilahi kitaplar Allah kelamı, diğer kitaplar ise beşer kelamı yani sözüdür. Allah tarafından gönderilen dört tane ilahi kitap vardır. Bu ilahi kitaplar; Zebur, Tevrat, İncil ve son olarak da Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim dışındaki ilahi kitaplar tahrif edilmiş, insanlar tarafından değiştirilmiştir. Kur’an-ı Kerim ise kıyamete kadar varlığını sürdürecektir.