ilim öğrenmek kadın erkek her müslümana farzdır hadisi arapçası ve açıklaması

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal
İLİM ÖĞRENMEK KADIN-ERKEK HER MÜSLÜMANA FARZDIR HADİSİ VE AÇIKLAMASI

ilim ogrenmek kadin erkek her muslumana farzdir hadisi arapca

İmam Beyhaki’nin rivâyet ettiği bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz şöyle buyuruyor. طَلَبُ ا لْعِلْم ِ فَرِيضَة ٌ عَلى كُلّ ِ مُسْلِم ٍ Manası:” İlim talep etmek (öğrenmek) her Müslümanın üzerine farzdır.”

Bir ülkenin geleceğinden emin olması; yetiştirdiği gençlerin sağlıklı, bilgili, dürüst, vatanına milletine ve dini değerlerine bağlı olması ile mümkündür. Eğitimin ilk aşamasını ve belki de en önemli temel yapısını anneler gerçekleştirmektedir. Bu yönüyle anneleri, insanlık tarihinin gerçek mimarları ve aile yuvasının ilk öğretmenleri olarak değerlendirmek yerinde olacaktır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu aydınlık nesli yetiştireceklerin anneler olacağı dikkate alındığında, yarınların anneleri olacak kızlarımızın eğitilmesi daha da önem arz etmektedir.[1]

Dinimizde kadın ve erkek her Müslüman’a ilim öğrenmek farz kılınmış,[2] bilginin nerede olursa olsun alınması tavsiye edilmiştir.[3] Ayrıca Rabbimiz (c.c) Yüce Kitabımız Kur’an’da bilenlerle bilinmeyenlerin bir olmayacağını vurgulamıştır.[4] İnsanlık tarihi boyunca kadınların ailede, toplumda her zaman hak ettikleri değeri ve saygıyı gördükleri söylenemez. Kur’an-ı Kerim’de Peygamberler ve geçmiş kavimler anlatılırken verilen kadın örnekleri birer işaret taşı gibi iz bırakan şahsiyetlerdir.

Yaratılan ilk kadın, mü’minlerin annesi Hz. Havva, küçük yavrusuyla hicret eden, bir medeniyetin beşiğini oluşturan, Hz. Hacer, Firavn’un işkencesine, zulmüne rağmen dinini yücelten, bu uğurda ölen Hz. Asiye, Hz. Süleyman ile birlikte âlemlerin Rabbine teslim olan Belkıs, hayâ ve iffet örneği Hz. Meryem, Peygamberimizin gerisinde değil yanında duran, İslam’ın tebliğinde en büyük yardımcısı olan Hz. Hatice… Onlar, kimi zaman bir anne, kimi zaman bir eş, kimi zaman bir melike olarak mallarını, evlatlarını, hayatlarını İslam’a adadılar, doğrunun yayılmasına öncülük ettiler.[5]

Hz. Peygamber döneminde hiçbir kadın toplum hayatından dışlanmamıştır. Medine döneminde, eğitim öğretim seferberliğine girişen, Medine’yi ilim merkezi yapma hizmetinde olan Hz. Peygamber okuma-yazma oranının artırılması için yoğun çaba göstermiştir. Bedir savaşında esir alınan müşriklerden okuma-yazma bilenlerin her birine onar Müslüman çocuğa okuma yazma öğretme karşılığında serbest bırakılma şartını getirmesi, bilgiye verdiği önemi erkeklere ders verdiği gibi, istek üzerine kadınlar içinde haftanın bir gününü tahsis ederek ders vermesi, kadınların eğitimine gösterdiği hassasiyeti ifade etmektedir.

Kur’an’ın bütün uyarıları ve Hz. Peygamberin örnekliğine rağmen 21. yüzyıla girdiğimiz şu dönemde kız evladını ikinci plana iten bazı yanlış tutum ve anlayışlar varlığını hâlâ sürdürmektedir. Unutmayalım ki, kız olsun erkek olsun onlar bize yüce Mevla’mızın sevinç ve mutluluk kaynağı kıldığı nimetlerdir. Çocuklarımıza karşı davranış biçimimizi, onlara göstereceğimiz şefkat ve merhametin ölçüsünü cinsiyetleri belirlememelidir. Onların birinin hakkı diğerinden daha az değerli ve kutsal değildir.
Bu itibarla kız çocuklarının mirastan, eğitim ve öğretim imkânlarından mahrum edilmeleri dinimizin esasları ile bağdaşmaz.


BENZER KONULAR:

“İlim öğrenmek, kadın erkek herkese farzdır.” Hadis

Answers ( 1 )

    1
    2022-12-20T14:16:56+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnsanın, başına gelen her işin, dindeki ilmini öğrenmesi vaciptir” gercekten her işi dinde sorgulamak mı gerekir ? Yada vacip mi ?

    1
    2022-12-20T14:18:17+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Bir işin dindeki ilmini öğrenmek Müslüman için önemlidir. Müslüman Allah’ın emir ve yasaklarına göre hareket etmelidir. Bunun için de ilim sahibi olması gerekir. Hz. Ömer (ra)’ya atfedilen şu söz bu konuda oldukça manidardır;

    Ben ayakkabılarımın bağı kaybolsa bunu Kur’an’da ararım.

    En iyi cevap

Cevapla