İmam Ahmed Bin Hanbelin Hayatı (Başına gelenler)

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Ahmed b. Hanbel’in Mihneti

Ahmed b. Hanbel’in yaşadığı dönemin en belirgin özelliklerinden birisi de yöneticilerin desteği ile felsefi kitapların tercüme edilmesidir.
Bundan dolayı hızlı bir şekilde insanların inanç ve ibadetleri arasına bid’atler kanştı, Râfizilik ve Mu`tezile mezhebi yaygınlaştı.
Yöneticiler özellikle Mu`tezile mezhebini desteklediler.
Kur’ân-ı yaratılmış olduğu söylendi. Bundan dolayı Müslümanlar büyük bir mihnet ve bela ile karşı karşıya kaldılar.
Hatta Me’mün, insanları Kur’ân’ın yaratılmış olduğunu söylemeye mecbur etmeye çalıştı. Ahmed b. Hanbel, Kur’ân’ın mahlük olduğunu kabul etmedi.
Hak üzere sebat ettiği için Me’mun onun dövülmesini ve hapse atılmasını emretti.
Ondan sonra gelen el-Mu`tasım da ona aynı şekilde davrandı.
On sekiz ay hapishanede kaldı. Ayağındaki zincirlerle namaz kılar ve öyle uyurdu.
Ahmed b. Hanbel, hapisten çıktıktan ve yaralarının iyileşmesinden sonra mescitte ders vermeye devam etti.
Vâsık döneminde Ahmed b. Hanbel’in ders vermek için dışarı çıkması -el-Vâsık ölene kadar- beş yıl süreyle yasaklandı. Mütevekkil döneminde, Allah hakkı eski mecrasına geri çevirdi, sünneti canlandırıp Cehmiyyeci düşünceyi öldürdü.

Ahmed b. Hanbel’in derslerine çok sayıda ilim adamı katılmıştır.
Bunlar arasında iki oğlu Abdullah ile Salih, amcasının oğlu Hanbel b. İshak, Ebu Zur’a, Buhari, Müslim, Sünen sahibi Ebu Davud, Esrem, Ebu Ya`la el-Mavsili, Meymılni, İbn Hani ve başkalan vardır. Salih (H. 266), onun en büyük oğludur. O, özellikle babasının fıkhını, ona sorulan sorulan ve onun verdiği cevapları nakletmekle meşgul olmuştur. Ahmed b. Hanbel’in diğer oğlu Abdullah (H. 290) babasından Müsned’i nakleden kişidir. İshak et-Temimi Ebu Yakub el-Kevsec el-Mervezi (H. 251), Merv şeh-rinde dünyaya geldi. Irak, Şam ve Hicaz fukahasından fıkıh öğrendi. Sonra Bağdat’a giderek Ahmed b. Hanbel’den fıkıh öğrendi. Ebu Ca` fer Muhammed b. Ali b. Abdullah b. Mihrân el-Bağdadi el-Varrak (H. 272), Ahmed b. Hanbel’in arkadaşlar= en ileri gelenlerindendir. Esrem (H. 273): Adı Ebu Bekir Ahmed b. Muhammed b. Hani el-Horasan? el-Bağdadi’dir. Ahmed b. Hanbel’in öğrencilerindendir. Ahmed b. Hanbel’e sorulan birçok soruyu ve onun cevaplarını nakletmiş, aynca pek çok eser te’lif etmiştir. el-İlel, et-Târth, en-Nâsih vel-Mensû lı ile Ahmed b. Hanbel’in mezhebine uygun olarak fıkha dair te’lif ettiği Sünen eserlerinden bazılarıdır. Hıraki (H. 334): Adı Ebu’l-Kasım Ömer b. el-Hüseyin’dir. Ahmed b. Hanbel’in iki oğlu Salih ve Abdullah’tan ilim öğrenmiştir. 2300 meseleyi ih-tiva eden el-Muhtasar adlı eseri ile meşhurdur. Bunu İbn Kudâme el-Makdisi el-Muğni adlı eserinde şerh etmiştir. Hıraki Dımeşk’te vefat etmiştir. Hallal (H. 311): Adı Ebu Bekir Ahmed b. Muhammed b. Harun’dur. Fıkhı Ahmed b. Hanbel’in öğrencilerinden öğrenmiştir. el-Câmiu li Ulûmi Ahmed b. Hanbel adlı bir eseri vardır. Ayrıca el-İlel, es-Sünne, Tabakâtu Ashâbi İbn Hanbel, el-İlm, Tefstrul-Gartb, el-Edeb ve Ahlâku Ahmed b. Hanbel gibi eserler de yazmıştır.
29 Şevval 1440 h.

Benzeri konular:

Cevapla