Paylaş
İmam Şafii’nin ilmi konumu ve Öğrecileri
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İmam Şafii’nin ilmi ve Yetiştirdiği öğrenciler
Öğrencisi Ahmed b. Hanbel onun hakkında şöyle demektedir: Hz. Peygamber’in şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir: “Şüphesiz Yüce Allah her yüzyılın başında bu ümmete dininin işlerini doğru bir şekilde düzenleyecek bir adam gönderir.” (ebu davud melahim 1) Ömer b. Abdulaziz ilk yüzyılın başındaydı. Şâfii’nin de diğer yüzyılın başında gelen kişi olduğunu ümit ediyorum.
Ebu Yakub Yusuf b. Yahya el-Büveyti (ö. 231 H.): Mısır’daki bir kasabaya nispetle Büveyti denilmiştir. İmam Şâfii’nin en önde gelen öğrencilerindendir. Şâfii fetva konusunda ona güvenirdi. Hatta Mısır’da onu -Bağdat’a davet edilinceye kadar- bir halkanın başına imam tayin etmişti. Kur’ân’ın yaratılması mihnetinde hapse atıldı. Elbisesini kendisi yıkardı. Her Cuma gusledip güzel koku sürünür ve ezanı işitir işitmez hapishane kapısına kadar giderdi. Gardiyan onu geri çevirerek, “Allah’ın rahmeti üzerine olsun, geri dön” derdi. Büveyti de şöyle derdi: “Allahım! Ben senin davetçine icabet ettim, bunlar bana engel oldular.” Büveyti, zindanda iken vefat etti.
Ebu İbrahim İsmail b. Yahya el-Müzerıf (175-264): Mısırlı fakih ve büyük rivayet âlimidir. Şâfii onun hakkında, “Müzeni benim mezhebiniin destekle-yicisidir” demiştir. Müzeni’nin biyografisini yazanlar da şöyle demektedir: Zahid, vera sahibi, az bir dünyalık ile yetinen ve duası makbul olan biriydi. Birçok kitap te’lif etmiştir. Bunların en önemlileri şunlardır: el-Câmiu-l Kebir, el-Mensür, el-Mesâilül-Mu`tebere, et-Tergib ‘I-İlm, el-Vesâik, el-Muhtasaru’s-Sagt;
Rebi` b. Süleyman b. Abdulcebbâr el-Muradi (174-270): Şafirnin arkadaşıydı. Onun kitaplarını rivayet eden kişidir. Amr b. el-As camiinde müez-zinlik yapmıştır. Şafii’nin er-Risâle, el-Ümm ve diğer eserleri onun yoluyla bize ulaşmıştır.
Ebu Hafs Harmele b. Abdullah en-Tucibi el-Mısri (166-243 H.): Şafirden rivayette bulunmuştur. Kendisinden de Müslim ve İbn Mâce hadis rivayet etmiştir. İbn Main ve başkaları ondan övgüyle söz etmiştir. el-Mebsüt, el-Muhtasar, eş-Şurü t (üç cilt) ve es-Sünen (on cilt) eserlerinden bazılarıdır.
Ebu Ali el-Hüseyin b. Ali b. Zeyd el-Kerâbisi (ö. 245 veya 248): Bağdatlı fakihlerdendir. İlk önce re’y ehlinin mezhebine göre fıkıh öğrendi. Bağdat’a geldiğinde Şafii’nin derslerine katıldı. Ondan hadis dinledi. Şafii’den fıkıh öğrenince onun mezhebine geçti. Önceleri Ahmed b. Hanbel’in arkadaşı iken Kur’ân’ın yaratılması meselesinde ona muhalefet edince Hanbeliler kendisini terk ettiler.
Ahmed b. Hanbel onu tenkit edince de insanlar onunla konuşmayı kestiler.
Ebu’l-Abbas Ahmed b. Ömer b. Süreyc (ö. 306 H.): Kendi döneminde Şâfıîliğin bayraktarlığını yapmıştır. Şafii mezhebi onun vasıtası ile yayılmıştır.
Benzeri konular:
Cevapla