Paylaş
İmamlıktan para almak caiz mi? Ücret ile namaz kıldırmak
Question
Ücretle Namaz Kıldırmak
Parayla namaz kıldırmak ebu hanife ve diğer alimlerin görüşleri
İlim adamları, ücretle namaz kıldıranın hükmü hakkında farklı görüşlere sahiptir. Eşheb’in Mâlik’ten rivayetine göre, ramazanda insanlara ücretle teravih kıldıran kimsenin arkasında namaz kılmanın hükmü sorulmuş, (İmam Malik) “onda bir sakınca olmayacağını umarım” diye cevap vermiştir. Ancak farz namazda İmam Malik bunu daha çok kerih görmüştür. Şafii ve mezhebine mensup olanlar ile Ebû Sevr şöyle demektedir: Bunda bir sakınca yoktur, böyle bir kimsenin arkasında namaz kılmakta da mahzur yoktur. el-Evzai ise: Böyle birisinin namazı olmaz, “demiştir. Ebû Hanife ve onun mezhebine mensup olanlar -önceden de geçtiği üzere- bunu mekruh görürler. İbn Abdi’1-Berr de der ki: Bu mes’ele bir önceki mes’ele ile alakalıdır, her ikisi asıl itibariyle birdir.
Derim ki: Yüce Allah’ın izniyle Tevbe Suresi’nde buna dair Kitap’tan asli bir delil gelecektir.
İbnu’l-Kasım, şiir ve nahiv öğretme mukabilinde ücret almayı mekruh görmüştür. İbn Habib ise der ki: Şiir, mektup yazmak ve eyyamu’1-arab (arapların ünlü savaş günlerin öğretilmesi karşılığında ücret almakta bir mahzur yoktur. Ancak şaraptan söz eden çirkin sözler ve yergi (hiciv) ihtiva eden şiirler mekruhtur.
Ebû Hasan el-Lahmî der ki: Onun bu görüşüne göre şiir yazmak ve şiir kitaplarını satmak da caiz olmalıdır.
Şarkıcılık, ağıtçılık ise her halükarda yasaktır
Answers ( 2 )
Parayla, belirli bir ücret karşılığında imamlık yapmanın mezhepler tarafından farklı görüşleri vardır.
İmam Mâlik; ücretle teravih namazı kıldıran bir kimse için bunda bir sakınca yoktur umarım demiştir.
Şafii mezhebine mensup olan alimler şunu söylemiştir; bunda bir sakınca olmadığı görüşündedir.
İslam’da ücret karşılığı imamlık yapmak, imamlık da dahil olmak üzere dini amelleri yerine getirmekten mali işlem yapmak caiz değildir. Namaz kıldırma eylemi, toplum yararına yapılan gönüllü bir hizmet olarak kabul edilir ve yalnızca Allah rızası için ve O’nun rızasını kazanmak için yapılmalıdır.
Hz.Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “İnsanların Allah’a en sevimlisi, insanlara en faydalı olanıdır. Allah’a amellerin en sevimlisi, bir Müslümanı sevindirmek veya bir amelini ortadan kaldırmaktır.” veya borcunu bağışlamak veya karnını doyurmak için.Kardeşimle bir ihtiyaç için yürümem, bana Medine’de şu mescitte bir ay tecrit edilmekten daha sevimlidir” (Sünen İbn Mace).
Önderlik duaları, kişisel kazanç veya maddi karşılık için değil, samimiyetle ve topluma hizmet etme ve Allah’ı hoşnut etme niyetiyle yapılmalıdır. İslam’da ibadetler sadece Allah rızası için yapılmak istendiğinden, ibadetin saflığını ve samimiyetini korumak önemlidir.
Bir kimseye namaz kıldırması teklif edilirse ve kendisine bir ücret teklif edilirse, nazikçe reddetmeli ve imamlığın ücretli bir hizmet değil, bir ibadet olduğunu açıklamalıdır. Allah rızası için yapılan ibadetleri teşvik ve kolaylaştırma, hiçbir dünyevî beklenti ve maddi çıkar gözetmeden, özveriyle ve başkalarına fayda sağlama arzusuyla yapılmalıdır.