Paylaş
İman Esasları
Question
İman Esasları 1: Allah’a İman
Kur’an-ı Kerim; imanın temel esaslarından ve onunla ilgili hususlardan bahsederken, Allah’a imanı her şeyin esası kabul eder.
Kendisine ibadet ve itaat edilmeye layık yegâne güç ve irade sahibi olan yüce Allah’a iman, bütün ilahi dinlerin ruhu olduğu gibi İslamın da ruhudur. Kitabullahın ve sünnetin de belirttiği gibi bu inanç bütün İslam inancının temelidir.
Bu konuda yüce Rabbimiz: “Allah Resulü ve müminler, Rabbi tarafından kendisine indirilene iman ettiler. Onlardan her biri Allah’a, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler.”[1]
“Ey iman edenler! Allah’a, peygamberine, ve ona indirdiği Kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman ediniz. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve kıyamet gününü inkâr ederse, derin bir sapıklığa düşmüş olur.”[2] Buyurmak suretiyle bizleri uyarmakta ve aynı zamanda doğru inanca yöneltmektedir.
Peygamberimiz (sav) ise meşhur Cibril hadisinde, bu husustaki soruya cevap olarak şöyle buyurmuştur. “İman: Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, kıyamet gününe, hayrı ve şerri ile kadere inanmaya denir.
Allah’a iman asıldır. Diğer inanç esasları ona tabidir. O halde kişi ilk önce yüce Allah’a (cc) inanır. Daha sonra meleklerine, peygamberlerine, ahiret gününe kader ve kazaya inanır. Bütün bunlara iman, Allah’a inanmanın bir gereğidir.
Peygamberi gönderene inanmadan peygambere iman, hesap görene inanmadan hesap gününe iman elbette düşünülmez.
Bizler Allah’a inanmakla sorumluluk bilincine ulaşırız. Başıboş bırakılmayacağımızı bilir; bu bilinçle yaşarız. Bu bilinçle bütün hayatımızı yönlendiririz. Yaşadığımız hayatın sonunda da hesap vereceğimiz bilinci bizleri; kötülükten, haramdan, fuhşiyattan alıkoyar. Allah inancı sayesinde bütün ibadetlerimizi yerine getirir ve mükâfatını da Allah’tan bekleriz. Aziz Müslümanlar
O halde diyebiliriz ki “Allah’ı tanıyan ve O’na itaat eden, zindanda bile olsa bahtiyardır. O’nu tanıyamayan ve O’na itaat etmeyen saraylarda da yaşasa zindandadır, bedbahttır.
Yazımı Peygamber Efendimiz (s.a.v.)in imanla ilgili bir hadisi şerifinin mealiyle son veriyorum:
“Üç haslet kimde bulunursa o kimse imanın tadına varır: Allah ve Resulü kendisine başkalarından daha sevgili olmak, sevdiklerini yalnız Allah için sevmek, Allah kendisini küfürden kurtardıktan sonra yine küfre dönmekten ateşe atılmasından hoşlanmadığı gibi hoşlanmamak.”[3]
BENZER KONULAR:
- İmanda Vatan Sevgisi
- İman Ve Amel
- İmanın ve İbadetin Özü ve Ruhu Olan “İhlas” Nedir?
- Ebu Talib Neden İman Etmedi?
- icmali iman tafsili iman nedir?
- Tümünü görüntüle.
[1] Bakara, 2/285
[2] Nisa, 4/136
[3] Buhari, İman, 9,14
Answer ( 1 )
İslam dininin temelini oluşturan iman esasları, inananların hayatında önemli bir rol oynar. İslam’ın altı temel iman esası şunlardır:
Bu altı iman esası, İslam’ın temelini oluşturur. Bu inançlar, bir Müslümanın hayatında önemli bir rol oynar ve güçlü bir imana sahip olmak, İslam’ın prensiplerini doğru bir şekilde uygulamalarına yardımcı olur.
İman esasları, bir Müslümanın hayatında merkezi bir rol oynar ve onların Allah’a olan bağlılıklarını güçlendirir. İman etmek, bir Müslüman’ın yaşamını şekillendiren bir faktördür ve İslam’ın prensiplerini doğru bir şekilde uygulamalarına yardımcı olur.