İman ve salih amel ile ilgili hadisler Arapça

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

SALİH AMEL İLE İLGİLİ HADİSLER

Iman ve salih amel ile ilgili hadisler Arapca

Arapça Türkçe

 

iman ve salih amel ile ilgili hadis metinleri

سُئِلَ أَىُّ الْعَمَلِ أَفْضَلُ  “Amellerin en üstünü hangisidir” diye soruldu. Hz. Peygamber,

إِيمَانٌ بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ      “Allah ve Rasûlüne iman etmektir” buyurdu.
. قِيلَ ثُمَّ مَاذَا         Sonra nedir? denildi.
الْجِهَادُ فِى سَبِيلِ اللَّه    “Allah yolunda cihad etmektir” cevabını verdi.
قِيلَ ثُمَّ مَاذَ                Sonra hangisidir? diye soruldu.
قَالَ « حَجٌّ مَبْرُورٌ       “Mebrur olan hacc’tır” buyurdu”

                                                                                    Buhari, İman, 18  No: 26. I,.12 .

 

 

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ ‏”‏ إِذَا أَحَبَّ اللَّهُ عَبْدًا نَادَى جِبْرِيلَ إِنِّي قَدْ أَحْبَبْتُ فُلاَنًا فَأَحِبَّهُ قَالَ فَيُنَادِي فِي السَّمَاءِ ثُمَّ تَنْزِلُ لَهُ الْمَحَبَّةُ فِي أَهْلِ الأَرْضِ فَذَلِكَ قَوْلُ اللَّهِ ‏:‏ ‏(‏ إنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ سَيَجْعَلُ لَهُمُ الرَّحْمَنُ وُدًّا ‏)

“Allah bir kulunu sevdiği zaman Cebrail’e der ki: ‘Ben falanı sevdim, sen de sev.’ Cebrail  de göktekilere aynı şekilde nida eder. Sonra onun için yeryüzünde bir sevgi yerleşmiş olur. İşte Allah’ın “iman eden ve salih ameller işleyenler (var ya), Rahman onlara bir sevgi yaratacak” ayeti bunu ifade eder.”                                                                                                                                                  Tirmizi, Sünen, Tefsiru’l-Kur’an, 44/19, (3161),(Ⅳ.318)

 

 

عَنْ عَائِشَةَ، قَالَتْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم إِذَا أَمَرَهُمْ أَمَرَهُمْ مِنَ الأَعْمَالِ بِمَا يُطِيقُونَ قَالُوا إِنَّا لَسْنَا كَهَيْئَتِكَ يَا رَسُولَ اللَّهِ، إِنَّ اللَّهَ قَدْ غَفَرَ لَكَ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِكَ وَمَا تَأَخَّرَ‏.‏ فَيَغْضَبُ حَتَّى يُعْرَفَ الْغَضَبُ فِي وَجْهِهِ ثُمَّ يَقُولُ ‏”‏ إِنَّ أَتْقَاكُمْ وَأَعْلَمَكُمْ بِاللَّهِ أَنَا ‏”‏‏.‏

“Hz. Âişe (r.a.)’nin rivayet ettiği hadiste bu görülmektedir: “Rasûlullah, ashabına emrettiği zaman, güçlerinin yeteceği amelleri işlemelerini emrederdi. Ashâb: ‘Ya Rasûlullah, biz senin gibi değiliz; Allah senin olmuş ve olacak günahlarını bağışlamıştır (biz, senden daha çok ibadet etmek zorundayız)’ derlerdi de, Resulullah kızar ve hatta kızdığı yüzünden belli olurdu. Sonra şöyle derdi: “Sizin en müttakiniz ve Allah’ı en çok bileniniz benim.”

                                                                                              Buhari, Sahih, İman, 2/13.(I.10.)

 

 

« ثَلاَثٌ مَنْ كُنَّ فِيهِ وَجَدَ حَلاَوَةَ الإِيمَانِ أَنْ يَكُونَ اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِمَّا سِوَاهُمَا ، وَأَنْ يُحِبَّ الْمَرْءَ لاَ يُحِبُّهُ إِلاَّ لِلَّهِ ، وَأَنْ يَكْرَهَ أَنْ يَعُودَ فِى الْكُفْرِ كَمَا يَكْرَهُ أَنْ يُقْذَفَ فِى النَّارِ »

“Üç haslet vardır; bunlar kimde bulunursa o, imanın tadını tadar: Allah ve Resulünü, Allah ve Resulünden başka her şeyden fazla sevmek, Sevdiğin! Allah için sevmek, Allah kendisini küfürden kurtardıktan sonra, tekrar küfre dönmeyi ateşe atılmak gibi çirkin ve tehlikeli görmek, asla istememek.”                                                                                                                                                                                               Buhari, İman, 9, No: 16.  I,  9-10.

 

 

 

الإِيمَانُ بِضْعٌ وَسَبْعُونَ أَوْ بِضْعٌ وَسِتُّونَ شُعْبَةً فَأَفْضَلُهَا قَوْلُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَدْنَاهَا إِمَاطَةُ الأَذَى عَنِ الطَّرِيقِ وَالْحَيَاءُ شُعْبَةٌ مِنَ الإِيمَان

“İman yetmiş (veya altmış) küsur şu’be (haslet)dir. En yükseği, “Allah’tan başka ilah yoktur” demek; en aşağısı ise, yoldan, eziyet veren şeyleri gidermektir. Utanmak da imanın bir şubesi(birimi)dir.”

Müslim, İman, 12 No: 58  I,  63.

 

 

« يَتْبَعُ الْمَيِّتَ ثَلاَثَةٌ ، فَيَرْجِعُ اثْنَانِ وَيَبْقَى مَعَهُ وَاحِدٌ ، يَتْبَعُهُ أَهْلُهُ وَمَالُهُ وَعَمَلُهُ ، فَيَرْجِعُ أَهْلُهُ وَمَالُهُ ، وَيَبْقَى عَمَلُهُ »

“Ölüyü kabre kadar üç şey takip eder; ikisi geri döner ve biri onunla daima beraber olur. Ailesi, malı ve ameli onu kabre kadar takip eder, ailesi ve malı geri döner, geriye yalnızca onunla birlikte ameli kalır”                                                                                                                                                                                               Buhari, Rikak, 42, III, 193.

 

 

« إِنَّ مِمَّا يَلْحَقُ الْمُؤْمِنَ مِنْ عَمَلِهِ وَحَسَنَاتِهِ بَعْدَ مَوْتِهِ عِلْمًا عَلَّمَهُ وَنَشَرَهُ وَوَلَدًا صَالِحًا تَرَكَهُ وَمُصْحَفًا وَرَّثَهُ أَوْ مَسْجِدًا بَنَاهُ أَوْ بَيْتًا لاِبْنِ السَّبِيلِ بَنَاهُ أَوْ نَهْرًا أَجْرَاهُ أَوْ صَدَقَةً أَخْرَجَهَا مِنْ مَالِهِ فِى صِحَّتِهِ وَحَيَاتِهِ يَلْحَقُهُ مِنْ بَعْدِ مَوْتِهِ ».

“Mü’min kişiye, hayatta iken yaptığı amel ve iyiliklerden, öldükten sonra ulaşanlar, öğretip neşrettiği bir ilim, geride bıraktığı salih bir evlat, miras bıraktığı bir Mushaf (kitap), inşa ettiği bir mescid, yolcular için yaptırdığı bir bina, akıttığı bir su, hayatta ve sağlıklı iken verdiği bir sadakadır. Ölümünden sonra kişiye işte bunlar ulaşır.”                                                                                                                                    İbn Mace, Mukaddime, 20, I,  22.

 

 

 

Ravi: Ebu Musa

Resulullah (sav) buyurdular ki: “Bir kul, salih amel işlerken araya bir hastalık veya sefer girerek ameline mani olsa, Allah ona sıhhati yerinde ve mukim iken yapmakta olduğu salih amelin sevabını aynen yazar.

Hadis No:4701

 

 

Ravi:İbnu Abbas

Bir adam: “Ey Allah`ın resulü, Allah`a hangi amel daha sevimlidir?” diye sordu. Resulullah (sav): “Yolculuğu bitirince tekrar yola başlayan” cevabını verdi. “Yolculuğa bitirip tekrar başlamak nedir?” diye ikinci sefer sorunca: “Kur`an`ı başından sonuna okur, bitirdikçe yeniden başlar” cevabını verdi.                                                                                                                                                                                          Hadis No:421

 

Ravi:Abdullah İbnu Amr İbni`l-As

Resulullah’a: “İslam’ın hangi ameli daha hayırlı?” diye sorulmuştu. “Yemek yedirmen, tanıdığın ve tanımadığın herkese selam vermen” diye cevap verdi.

Hadis No:3376

 

Ravi:Enes

Resulullah (sav) (bir gün): “Allah Teala hazretleri bir kulun hayrını diledi mi onu isti`mal eder!” buyurmuştu. Kendisine: “Onu nasıl istimal eder?” diye soruldu. “Ölümden önce salih amel işlemede muvaffak kılar!” buyurdu.“

Hadis No:4837

Ravi: Bilinmiyor

İmim Malik’e ulaştığına göre, Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “İstikamet üzere olun. (Bunun sevabını) siz sayamazsınız. Şunu bilin ki, en hayırlı ameliniz namazdır. (Zahiri ve batıni temizliği koruyarak) abdestli olmaya ancak mü`min riayet eder.”

Hadis No: 2324

 

Ravi: Ebu’d Derda

Resul-i Ekrem (sav), (bir gün) sordu: “En hayırlı olan ve derecenizi en ziyade artıran, melikinizin yanında en temiz, sizin için gümüş ve altın paralar bağışlamaktan daha sevaplı, düşmanla karşılaşıp boyunlarını vurmanız veya boyunlarınızı vurmalarından sizin için daha hayırlı olan amelinizin hangisi olduğunu haber vereyim mi?” “Evet! Ey Allah`ın Resulü!” dediler. “Allah`ın zikridir!” buyurdu.                                                                                                                                                                               Hadis No: 1753

 

İnsan -Müslüman- öldüğü zaman üç şeyin dışında bütün amellerinin sevabı kesilir. Bunlar: insanlığa faydası devam edip giden eser, insanların faydalandığı ilim, kendisine hayır dua eden iyi bir evlat.                                                                                                                                                                                                               Tirmizi, Ahkâm 36

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal
    1. “İman, yetmiş küsur şubedir. En yücesi ise, ‘La ilahe illallah’ demektir.” (Sahih Müslim)
    2. “Kim Allah’a ve ahiret gününe iman ederse, ya hayır söylesin veya sussun.” (Sahih Bukhari)
    3. “İmanın yarısı, ‘Elhamdülillah’ demektir.” (Sahih Müslim)
    4. “Amel, niyetlere göredir. Her insanın niyet ettiği şeyin karşılığı vardır.” (Sahih Bukhari)
    5. “Her iş, ancak onun ehil olduğu şeyle tamamlanır. Kim ahiret için bir amel işlemezse, o amel işlememiştir.” (Sahih Müslim)
    6. “Kimin imanı hayır amelleri ile birlikte olursa, o, sefihlik yapmaz, isyan etmez ve Rabbine itaatkar olur.” (Sahih Bukhari)
    7. “Amel defteri kapananın, sözlü ibadetleri fayda vermez.” (Tirmizi)
    8. “En sevdiğiniz işler Allah’a en çok ibadet eden, sizi sevip size faydalı olanlara yardım etmek ve elinizle kazandığınızı harcamaktır.” (Tabarani)

    Bu hadisler, imanın önemini vurgulamakta ve salih amellerin imanın bir göstergesi olduğunu ifade etmektedir. İman, Allah’a ve ahiret gününe iman etmekle başlar ve içerisinde doğru niyet, tevhid inancı, şükretme, hayır amelleri işleme ve Allah’a itaat etme gibi unsurları barındırır. Salih ameller, imanın bir sonucu olarak ortaya çıkar ve imanı güçlendirir. İman ve salih amellerin birlikte yürütülmesi, İslam’ın temel prensiplerinden biridir ve Müslümanlar için önemlidir.

    En iyi cevap

Cevapla