İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek orucu bozar mı?

Question

İmsak/Fecrin doğuşunda şüphesi olup yedikten sonra fecrin doğmadığını anlayan kişinin orucu sahih midir?

Böyle yapanın orucu ulemanın ittifakı ile sahihtir. Çünkü o kişi fecirden önce yani gece yemiştir. Buradaki şüphe oruca zarar vermez. Zira gecenin olması asıldır. Fecrin doğuşu ise şüphedir. Şüphe ise aslın yerine ikame edilemez. Zaten neticede fecrin doğmadığı anlaşılmıştır.

Aynı şekilde gecenin devam ettiğini yakînen bilen, ancak fecrin doğup doğmadığında şüphe edenin de tutacağı oruç sahihtir. Mecelle’de şöyle denilmiştir:

(الْمَادَّةُ ٤) : الْيَقِينُ لَا يَزُولُ بِالشَّكَ.

“Şekk yakin ile zail olmaz.” (Mecelle md. 4) Yani kesin bilgi şüphe ile değerini kaybetmez. Buradaki kesin bilgi gecenin mevcudiyetidir. Şüphe ise fecrin doğup doğmaması hususudur. Dolayısıyla kesin olarak bilinenle amel edilir ve şüphe bırakılır. Şeriat nazarında şüpheli olan her şey lağvolunmuştur, muteber yani makbul ve güvenilir değildir. Her şüpheli şey lağvedilmiştir. Şüpheli şeye itibar edilmez. Kesin olarak kanıtlanmış şey, ancak kesin olan şey ile ortadan kalkar.

أَنَّ كُلَّ مَشْكُوكٍ فِيهِ مُلْغَى فَلَيْسَ بِمُعْتَبَرٍ ). مَا ثَبَتَ بِيَقِينِ لَا يَرْتَفِعُ إِلَّا بِيَقِينِ.

Yakîni ancak yakîn izale eder. Yani kesin ve sağlam bilgi ile sabit olan şey, ancak onun gibi kesin ve sağlam bilgi ile ortadan kalkar. 126 Bu husus Mecelle’de şu şeklinde ifade edilmiştir.

(الْمَادَّةُ (۷۲) : لَا عِبْرَةَ بِالظَّنَّ الْبَيْنِ خَطَؤُهُ.

“Hatası zahir olan zanna itibar yoktur.” (Mecelle md. 72) Yanlış olduğu ortaya çıkan zan hukuken geçersizdir. Başka bir ifadeyle bir zanda, açık bir hata varsa, artık o zanna itibar edilmez.

Fecrin doğmadığını zannederek yemek yedikten sonra fecrin doğduğunu yakinen bilen kişi orucunu nasıl tamamlar?

Bir kimse, fecir doğduğu halde, henüz doğmamıştır zannı ile sahur yemeği yese, böyle bir kişinin orucu bozulur. Zira buradaki yakîn yani kesin bilgi, fecrin doğmuş olmasıdır. Fakat böyle bir kimse mübarek ramazan ayına ve vakte hürmeten günün geri kalanını oruçlu geçirmelidir. Ramazan ayından sonra ise bir gün kaza etmelidir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2025-01-01T17:58:19+03:00

    İmsak vakti, oruç tutmaya başlamak için belirlenen zaman dilimidir ve bu zaman, fecrin doğuşu ile başlar. İmsak vaktinin bitip bitmediğini bilmeden yemek veya içmek, orucu bozmaz. Çünkü bu durumda kişi, farkında olmadan oruç tutma niyetiyle hareket etmiştir.

    Eğer bir kişi, imsakı geçirdiğini bilmeden yemek içtikten sonra, fecrin doğmuş olduğunu anlar ve oruç tutma niyetiyle hareket etmişse, orucu geçerlidir. Bu durumda kişi, orucunu sahih bir şekilde tutmuş olur, çünkü oruç, niyetle başlar ve kişi şüpheyle hareket etmiş olsa da fecrin doğmuş olup olmadığını tam olarak bilmeden yemiştir.

    Ancak imsaktan önce yemek veya içmek, orucun bozulmasına neden olur ve oruç geçersiz hale gelir.

Cevapla