Paylaş
İnfak ile ilgili ayetler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İnfak hakkında kısa ayetler, Kuranı kerimde infak kelimesi geçen ayetler
Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar. De ki: Bu ikisinde insanlar için büyük zarar ve bazı faydalar vardır; zararları da faydalarından büyüktür. Sana neyi infak edeceklerini de soruyorlar. De ki: İhtiyaç fazlasını. Allah sizin için âyetlerini işte böyle açıklıyor ki düşünesiniz.
Bakara : 219
Allah’a ve elçisine karşı ‘içten bağlı kalıp hayra çağıranlar’ oldukları sürece, güçsüz-zayıflara, hastalara ve infak etmek için bir şey bulamayanlara bir sorumluluk (günah) yoktur. İyilik edenlerin aleyhinde de bir yol yoktur. Allah, bağışlayandır, esirgeyendir. (Tevbe 91)
– Ve onlar-Rablerinin yüzünü (hoşnutluğunu) isteyerek sabrederler, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiklerimizden gizli ve açık infak ederler ve kötülüğü iyilikle savarlar. İşte onlar, bu yurdun (dünyanın güzel) sonucu (ahiret mutluluğu) onlar içindir. (Ra’d 22)
– Öyleyse güç yetirebildiğiniz kadar Allah’tan korkup-sakının, dinleyin ve itaat edin. Kendi nefsinize hayır (en büyük yarar) olmak üzere infakta bulunun. Kim nefsinin bencil-tutkularından (ya da cimri tutumundan) korunursa; işte onlar, felah (kurtuluş) bulanlardır. (Tegabün 16)
– Her neyi nafaka olarak infak eder ve adak olarak neyi adarsanız, muhakkak Allah onu bilir. Zulmedenlerin yardımcıları yoktur. (Bakara 270)
– Bedevilerden öyleleri de vardır ki, onlar Allah’a ve ahiret gününe iman eder ve infak ettiğini Allah Katında bir yakınlaşmaya ve elçinin dua ve bağışlama dileklerine (bir yol) sayar. Haberiniz olsun, bu gerçekten onlar için bir yakınlaşmadır. Allah da onları Kendi rahmetine sokacaktır. Şüphesiz Allah, bağışlayandır, esirgeyendir. (Tevbe 99)
– Onlar ki, Allah anıldığı zaman kalpleri ürperir; kendilerine isabet eden musibetlere sabredenler, namazı dosdoğru kılanlar ve rızık olarak verdiklerimizden infak edenlerdir. (Hac 35)
– Onların yanları (gece namazına kalkmak için) yataklarından uzaklaşır. Rablerine korku ve umutla dua ederler ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler. (Secde 16)
– İşte sizler böylesiniz; Allah yolunda infak etmeye çağrılıyorsunuz; buna rağmen bazılarınız cimrilik ediyor. Kim cimrilik ederse, artık o, ancak kendi nefsine cimrilik eder. Allah ise, Ğaniy (hiçbir şeye ihtiyacı olmayan)dır; fakir olan sizlersiniz. Eğer siz yüz çevirecek olursanız, sizden başka bir kavmi getirip-değiştirir. Sonra onlar, sizin benzeriniz de olmazlar. (Muhammed 38)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dininde infak, malın Allah yolunda harcanması, sadaka verme ve cömertlik anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’de infakla ilgili birçok ayet bulunmaktadır. İşte infak ile ilgili bazı ayetler:
“Sizden birinize ölüm gelip çattığında geride bıraktığından, ‘Rabbim! Beni geri gönder, geride bıraktığımı iyilik yapmaya ulaştırayım’ demesi şık değildir.” (Mü’minun Suresi, 99-100)
Bu ayette, ölüm anında geride bırakılan malın infak için kullanılması ve hayır işlerine harcanması gerektiği vurgulanmaktadır.
“Mallarını Allah yolunda harcayanlar, sanki kendi mallarını, infak ettikleri takdirde yaptıkları hayır işlerinden dolayı başlarına gelecek bir rüzgarlı günde uğrayacak zararı düşünerek toprağa eken ve sonra da bunun üzerine bol ürün veren bir tohum gibidir. Allah, yaptıklarınızı görendir.” (Bakara Suresi, 261)
Bu ayette, mallarını Allah yolunda harcayanların karşılığının bolca verileceği ve infak edenlerin sevaplarının artırılacağı ifade edilmektedir.
“Onların mallarından, kendilerine yapılan salih harcamalarla onları takva ve ihlasa ulaştır.” (Tevbe Suresi, 103)
Bu ayette, infakın insanları takva ve ihlasa eriştireceği ve kişilerin mallarını Allah yolunda harcamaları gerektiği vurgulanmaktadır.
“İşte infak edenlerin örneği (gökten) sağanak yağmurun yağdığı bir toprak gibidir ki, üzerinde bol miktarda ürün bitirir ve onunla insanlar ve hayvanlar yararlanır.” (Bakara Suresi, 265)
Bu ayette, infak edenlerin bereketli ve verimli bir şekilde hayır elde edecekleri ve bu hayırdan insanların ve yaratılmışların yararlanacağı ifade edilmektedir.
Bu ayetlerde görüldüğü gibi, İslam dininde infak etmek, malı Allah yolunda harcamak ve cömertlik göstermek teşvik edilmektedir. İnfak, insanların maddi varlıklarını kullanarak Allah’ın rızasını kazanmayı, fakirlerin, yoksulların ve ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşmayı ve toplumsal dayanışmayı sağlamayı amaçlar. İnfak etmek, bir ibadet ve sadaka olarak kabul edilir ve Müslümanlar için önemli bir sorumluluktur.