İnsan hakları ile ilgili ayetler arapça türkçe

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

insan hakları hakkında kısa ayetler

insan haklari hakkinda kisa ayetler

Arapça Ayetler ve türkçe anlamı

İnsan mükkerremdir hayatı dokunulmazdır,
İnsan haklarının en başında yaşama hakkı ve can güvenliği gelmektedir.
Allah’ın verdiği cana kimsenin kıyma hakkı yoktur:

مِنْ أَجْلِ ذَلِكَ كَتَبْنَا عَلَى بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْساً بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعاً وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعاً…

“…Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır…”
Bir başka ayette canın kutsiyeti şöyle belirtilmektedir:“Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın…”

Hiç kimse bir dini veya düşünceyi başkalarına dayatma hakkına sahip değildir, herkes inancında hürdür:
لاَ إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ قَد تَّبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ فَمَنْ يَكْفُرْ بِالطَّاغُوتِ وَيُؤْمِن بِاللّهِ فَقَدِ اسْتَمْسَكَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى لاَ انفِصَامَ لَهَا وَاللّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ.
“Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır…”

Yüce Allah, tüm delillere rağmen kendisine inanmayanların en büyük zulmü (haksızlığı) işlediklerini ve bunların lanetlendiğini belirtmiştir: “Kim Allah’a karşı yalan uydurandan daha zalimdir? İşte bunlar, Rablerine arz edilecekler ve şâhitler de, “Rablerine karşı yalan söyleyenler işte bunlardır” diyeceklerdir. Biliniz ki, Allah’ın lâneti zalimler üzerinedir.”
İslâm’da fertler arasında ırk, renk, soy, sop, makam, mevki, fakirlik, zenginlik, şan, şöhret gibi hususlarda üstünlük yoktur:

“Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır…”

Yeryüzünde insanların aradığı ve gerçekleşmesini isteği en önde gelen değerlerin başında adâlet ve eşitlik ilkesi gelmektedir:

“Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”

Konu işlenirken başvurulacak diğer ayetler için bakınız: En’âm, 6/151; Yunus, 10/99; Kehf, 18/28,29,32-43; Sebe, 34/28,35; Enbiyâ, 21/107; Kasas, 28/56,76-82; Yusuf, 12/103; Şûra, 42/40; Tevbe, 9/24-25; Ta-ha, 20/131; Abese, 80/1-12; Hud, 11/18; Mâide, 5/8; İsrâ, 17/26; Rûm, 30/38.

Benzer konular:

Answers ( 2 )

  1. HAKLAR avatarı
    0
    2021-12-09T22:56:31+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnsan hakları ile ilgili ayetler

    “Ey İman edenler! Kendi evleri­nizden başka evlere sahiplerinden izin almadan ve selâm vermeden girmeyin.”

    “Ev halkından izinsiz olarak evin içine (gizli şeyleri görebilmek için bir delikten) bakan kimsenin gözünü patlatmak onlara helaldir. ” (33)

    “Dinlenilmelerini istemiyenlerin konuşmasını dinleyenin kulaklarına kıyamet gününde eritilmiş bakır dökü­lür.”

    “Bir kimse mü’min kardeşinin izni olmaksızın (gizli) yazısını (mek­tup vs.) okursa günah işlemiş olur.”

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam dini, insan haklarına büyük önem verir ve insanların hak ve haysiyetine saygı duyulmasını emreder. Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette insan haklarına ve adaletin önemine vurgu yapılmaktadır. İşte insan haklarıyla ilgili bazı ayetlerin Arapça ve Türkçe mealleri:

    Hucurat Suresi, 13. Ayet:
    “Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Şüphesiz, Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz, Allah bilendir, haberdar olandır.”

    Nisa Suresi, 135. Ayet:
    “Ya Rabbinin yolunda, hakkaniyetle şahitlik edenler olun. Eğer kendiniz aleyhine olsun veya anne-babanıza veya akrabaya ait olsun, zengin veya fakir olsun, Allah onlara daha yakındır. Öyle ise adaleti yerine getirin. Çünkü adalet, takva sahipleri için daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.”

    İsra Suresi, 70. Ayet:
    “Andolsun, biz insanı şereflendirdik. Onu karada ve denizde taşıtlar yapacak kadar yüce bir makama eriştirdik. Biz insanı (bunlarla) doyururuz. Ona uyarıcı ve ibret verici deliller de verdik.”

    Hucurat Suresi, 10. Ayet:
    “Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkup-sakının ki size rahmet edilsin.”

    Bu ayetlerde insan hakları, insanların eşitlik, adalet, kardeşlik ve saygı temelinde bir arada yaşaması üzerine vurgu yapmaktadır. İslam, her insanın değerli olduğunu ve haklarının korunması gerektiğini öğretir. Bu haklar arasında yaşam hakkı, ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, adaletli davranma, insan onurunun korunması gibi temel haklar yer alır.

    Bu ayetlerin yanı sıra İslam’da insan haklarına ilişkin daha pek çok prensip ve hüküm bulunmaktadır. İslam, insanların temel hak ve özgürlüklerini korumayı, insan onuruna saygıyı ve adaleti sağlamayı hedefleyen bir din olarak insan hakları değerlerini önemsemektedir.

    En iyi cevap

Cevapla