Paylaş
İnsan Haklarına Saygı Ve Önem
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İnsan Haklarına Saygı Nedir ?
Yüce Allah’ın en güzel biçimde yarattığı insanın varlıklar arasında ayrı bir yeri ve değeri vardır. Kur’an-ı Kerim “İnsanın şerefli ve üstün olduğunu” (1) ifade ederek, onun Allah nazarındaki yerine ve bu âlemdeki konumuna işaret etmiştir. Kur’an-ı Kerim’in insanı muhatap alması da ona verilen değerin başka bir ifadesidir.
İnsanın hayatını onurlu bir şekilde sürdürebilmesi için vazgeçilmez kabul edilen temel hakları vardır. Din, can, akıl, namus ve mal güvenliği bu hakların önde gelenleridir. Bu haklar İslam’da “dinin vazgeçilmez temel değerleri” olarak nitelendirilmiştir. İnsanlara sağlanan bu haklar dokunulmazdır ve bu hakların dokunulmazlığı din, cinsiyet ve ırka bağlı değildir.
İslam’da insan hayatına büyük önem verilmiştir. Haksız yere adam öldürmek bütün insanları öldürmek, bir canı kurtarmak da bütün insanları kurtarmak gibi kabul edilmiştir.(2)
Peygamber Efendimiz (sav) de, Arafat’ta okuduğu Veda Hutbesinde kıyamete kadar insanlığa yön verecek temel insan haklarını ilan etmiş ve şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Canlarınız, mallarınız, namuslarınız mukaddestir. Her türlü tecavüzden korunmuştur. Ne zulmediniz ne de zulme uğrayınız. Kan davaları tamamen kaldırılmıştır. Ey İnsanlar! Kadınların haklarını gözetmenizi bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim.” (3)
İslam nazarında insan hakları, insanın yaratılışıyla, belki de yaratılmasından önce başlar. Şöyle ki ilk insan daha yaratılmamışken Allah Teâlâ ona bir takım haklar, hürriyetler vermiştir.
Yüce dinimiz İslam, ırk, cinsiyet ve inanç ayırımı yapmaksızın bütün insanların haklarını kutsal ve dokunulmaz kabul etmiştir. İnsanların itibarını sarsacak, onurunu kırıcı sözler söylemek veya davranışlarda bulunmak birer kul hakkı ihlalidir. Bu bakımdan Kur’an-ı Kerim’in değişik ayetlerinde, iftira, gıybet, dedikodu, başkalarının özel hayatlarını ve gizli hallerini araştırmak, kötü lakap takmak ve alay etmek gibi her türlü çirkin tavır ve davranış yasaklanmıştır.
İnsan haklarına saygılı olalım. Özellikle kul hakkıyla Allah’ın huzuruna çıkmaktan sakınalım. Toplumun gelişmesinin, huzur ve mutluluğunun insan haklarına saygılı olmaktan geçtiğini unutmayalım. İhlal ettiğimiz her insan hakkından Allah katında hesaba çekileceğimizi unutmayalım.
Allah’ın Peygamberi (s.a.v.); “Kimin üzerinde din kardeşinin ırzı, namusu veya malıyla ilgili bir haksızlık varsa, altın ve gümüşün geçmediği hesap günü gelmeden helalleşin. Aksi takdirde, yaptığı haksızlık ölçüsünde, iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden kimseye yüklenir.” (4) buyurmaktadır. Hal ve hareketlerimizi bu doğrultuda gözden geçirelim.
- İsra, 70
- Maide, 32
- Veda Hutbesi
- Buhari, Mezalim 10, Rikak 48.
- Maide, 8
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İnsan haklarına saygı İslam’da temel bir ilkedir. İslam, Müslümanların kendilerine ve başkalarına karşı sahip oldukları hak ve sorumlulukları vurgulayarak, her bireyin haysiyetine, eşitliğine ve esenliğine büyük önem verir. İslam’da insan haklarına saygı ve önemi vurgulayan bazı önemli hususlar şunlardır: