Paylaş
İnsan Haklarına Saygılı Olmak
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İnsan Hakları
(TRAFİK KURALLARINA UYMAK)
İnsanoğlu yaratılış, akıl, irade ve yetenekler bakımından yüce Allah’ın yarattığı en üstün ve saygıdeğer varlıktır. İnsan’ın bu saygınlığı sebebiyle huzurlu ve sorumlu yaşayabilmesi için kendisine birtakım temel hak ve özgürlükler ve aynı zamanda sorumluluklar verilmiştir.
Yüce dinimiz, hayatın, dinin, aklın, neslin ve malın korunması için birtakım tedbirler almıştır. Bu temel hakların başında hayat hakkı ve onu korumak gelir. Çünkü hayatı koruma altına almadan diğerlerini de koruma altına almak mümkün değildir.
Bu sebeple yüce Allah cana kıymayı büyük günah saymış ve bu günahı işleyenleri şiddetli azap ile tehdit etmiştir. Nitekim Kuran-ı Kerimde ‘’Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın”(1) ve “Kim bir mümini kasten öldürürse cezası içinde ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lanetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.”(2) Buyrulmuştur.
Resulullah (s.a.v) de “Helak edici yedi günahtan sakının”(3). Buyurmuş ve Allaha şirk koşmaktan sonra en büyük günahı adam öldürmek olarak zikretmiştir.
Yüce Allah’ın insana verdiği en temel hak olan hayat hakkı maalesef tarihin her devrinde değişik şekillerde ihlal edilmiştir. Savaşlar, saldırılar, kin ve intikam duyguları ve menfaat kaygıları gibi sebeplerle cana kıyılmış, hayat hakları zayi edilmiştir.
Günümüzde bu sebeplere ilaveten başka sebeplerde ortaya çıkmıştır. Bu sebepler arasında trafik kazaları da önemli bir yer işgal etmektedir.
Toplumsal hayatımızı düzenleyen, can güvenliğimizi sağlayan ve yaşamımızı kolaylaştıran trafik kurallarına uymak hem dünyevi hem de dini sorumluluklarımızdandır.
Trafik kurallarını çiğneyen kimseler iyi bilmelidirler ki; onlar kural tanımamazlıklarıyla önce kendi hayatlarını, sonra da diğer insanların hayatını tehlikeye atmakta, kiminin ölümüne, kimilerinin de yaralanmasına sebep olmaktadırlar. Bilerek trafik kurallarını ihlal eden kimse aslında hayata kastetmiştir. Ehliyetsiz araç kullanmak, kırmızı ışıkta geçmek, hız sınırlarını aşmak, hatalı sollama yapmak ve hele hele alkollü araç kullanmak ölüme davetiye çıkarmaktır.
Trafik kurallarının hayatımızı korumak ve kolaylaştırmak için olduğunu tekrar hatırlayalım. Trafik kurallarına azami derecede uyalım. Kendimizin ve başkalarının hayatına kastetmeyelim. Yüce rabbimizin hayata verdiği değeri bizler de verelim. Kurtulmasına vesile olduğumuz canın tüm insanlığın canı gibi, ölümüne nedeni olduğumuz canın da tüm insanlığın canı gibi olduğunu düşünelim. Trafik kazaları, karşılığını canımız veya malımızla ödediğimiz en pahalı ceza olduğunu unutmayalım.
Ne zaman ve kimin kapısını çalacağı belli olmayan ve hemen her gün çok acıklı ve yürek parçalayıcı görüntülerle karşılaştığımız bu felâketi önlemek için hepimiz üzerimize düşen görevi yapmalıyız.
İsra 33
Nisa 93
Buhari, Müslim
Maide 32
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İnsan haklarına saygı İslam’da temel bir ilkedir. İslam, her insanın doğuştan gelen haysiyetini ve değerini tanır ve haklarını korumanın ve onlara adalet ve adaletle davranmanın önemini vurgular. İslam’da insan haklarına saygı duymanın önemini vurgulayan bazı önemli hususlar şunlardır:
İslam’ın yorumlarının ve uygulamalarının farklı bireyler ve kültürler arasında değişebileceğini not etmek önemlidir. Bununla birlikte, İslam’ın temel ilkeleri, tüm bireyler için adalet, merhamet ve haysiyet değerlerini yansıtarak insan haklarına saygı gösterilmesini ve korunmasını vurgular.