İnsan Haklarına Saygılı Olmak

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İnsan Hakları

Insan Haklarina Saygili Olmak

(TRAFİK KURALLARINA UYMAK)

İnsanoğlu yaratılış, akıl, irade ve yetenekler bakımından yüce Allah’ın yarattığı en üstün ve saygıdeğer varlıktır. İnsan’ın bu saygınlığı sebebiyle huzurlu ve sorumlu yaşayabilmesi için kendisine birtakım temel hak ve özgürlükler ve aynı zamanda sorumluluklar verilmiştir.

Yüce dinimiz, hayatın, dinin, aklın, neslin ve malın korunması için birtakım tedbirler almıştır. Bu temel hakların başında hayat hakkı ve onu korumak gelir. Çünkü hayatı koruma altına almadan diğerlerini de koruma altına almak mümkün değildir.

Bu sebeple yüce Allah cana kıymayı büyük günah saymış ve bu günahı işleyenleri şiddetli azap ile tehdit etmiştir. Nitekim Kuran-ı Kerimde ‘’Allah’ın haram kıldığı cana haksız yere kıymayın”(1) ve “Kim bir mümini kasten öldürürse cezası içinde ebediyen kalacağı cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lanetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.”(2) Buyrulmuştur.

Resulullah (s.a.v) de “Helak edici yedi günahtan sakının”(3). Buyurmuş ve Allaha şirk koşmaktan sonra en büyük günahı adam öldürmek olarak zikretmiştir.

Yüce Allah’ın insana verdiği en temel hak olan hayat hakkı maalesef tarihin her devrinde değişik şekillerde ihlal edilmiştir. Savaşlar, saldırılar, kin ve intikam duyguları ve menfaat kaygıları gibi sebeplerle cana kıyılmış, hayat hakları zayi edilmiştir.

Günümüzde bu sebeplere ilaveten başka sebeplerde ortaya çıkmıştır. Bu sebepler arasında trafik kazaları da önemli bir yer işgal etmektedir.

Toplumsal hayatımızı düzenleyen, can güvenliğimizi sağlayan ve yaşamımızı kolaylaştıran trafik kurallarına uymak hem dünyevi hem de dini sorumluluklarımızdandır.

Trafik kurallarını çiğneyen kimseler iyi bilmelidirler ki; onlar kural tanımamazlıklarıyla önce kendi hayatlarını, sonra da diğer insanların hayatını tehlikeye atmakta, kiminin ölümüne, kimilerinin de yaralanmasına sebep olmaktadırlar. Bilerek trafik kurallarını ihlal eden kimse aslında hayata kastetmiştir. Ehliyetsiz araç kullanmak, kırmızı ışıkta geçmek, hız sınırlarını aşmak, hatalı sollama yapmak ve hele hele alkollü araç kullanmak ölüme davetiye çıkarmaktır.

Trafik kurallarının hayatımızı korumak ve kolaylaştırmak için olduğunu tekrar hatırlayalım. Trafik kurallarına azami derecede uyalım.  Kendimizin ve başkalarının hayatına kastetmeyelim. Yüce rabbimizin hayata verdiği değeri bizler de verelim.  Kurtulmasına vesile olduğumuz canın tüm insanlığın canı gibi, ölümüne nedeni olduğumuz canın da tüm insanlığın canı gibi olduğunu düşünelim. Trafik kazaları, karşılığını canımız veya malımızla ödediğimiz en pahalı ceza olduğunu unutmayalım.

Ne zaman ve kimin kapısını çalacağı belli olmayan ve he­men her gün çok acıklı ve yürek parçalayıcı görüntülerle karşılaştığımız bu felâketi önle­mek için hepimiz üzerimize düşen görevi yapmalıyız.

İsra 33

Nisa 93

Buhari, Müslim

Maide 32

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnsan haklarına saygı İslam’da temel bir ilkedir. İslam, her insanın doğuştan gelen haysiyetini ve değerini tanır ve haklarını korumanın ve onlara adalet ve adaletle davranmanın önemini vurgular. İslam’da insan haklarına saygı duymanın önemini vurgulayan bazı önemli hususlar şunlardır:

    1. Eşitlik ve Ayrımcılık Yapmama: İslam, ırklarına, etnik kökenlerine, cinsiyetlerine veya sosyal statülerine bakılmaksızın tüm bireyler arasında eşitlik ilkesini teşvik eder. Kuran, tüm insanların tek bir ruhtan yaratıldığını belirterek, ortak insanlık ve her insanın eşit değerde olduğunu vurgular. Irk, cinsiyet veya sosyal geçmiş gibi faktörlere dayalı ayrımcılık veya önyargı İslam’da açıkça kınanır.
    2. Yaşama ve Güvenlik Hakkı: İslam, yaşamın kutsallığına ve insanların zararlardan korunmasına güçlü bir vurgu yapar. Haksız yere birinin canına kıymak büyük günah sayılır. İslam aynı zamanda insanları şiddetten, baskıdan ve adaletsizlikten korumanın, insanların korkusuzca yaşayabileceği güvenli ve emniyetli bir ortamın teşvik edilmesinin önemini vurgular.
    3. İnanç ve İfade Özgürlüğü: İslam, inanç özgürlüğünü ve vicdanına göre ibadet etme hakkını tanır. Müslümanlara başkalarının dini inanç ve ibadetlerine saygı göstermeleri, nezaket ve hikmetle diyalog içinde olmaları emredilmiştir. İslam aynı zamanda başkalarının haklarını ihlal etmediği veya zarar vermediği sürece ifade özgürlüğünü de teşvik eder.
    4. Adalet ve Adil Muamele Hakkı: İslam, adalete ve adil muameleye güçlü bir vurgu yapar. Müslümanlar, yasal sistemler, sosyal etkileşimler ve ekonomik uygulamalar da dahil olmak üzere hayatın her alanında adaleti tesis etmeye ve korumaya teşvik edilir. Kuran, adaletin, tarafsızlığın ve zenginlik ve kaynakların adil dağılımının önemini defalarca vurgular.
    5. Kadın Hakları: Bazı yanılgıların aksine, İslam kadının haklarını ve onurunu savunur. İslam, farklı rollerini ve sorumluluklarını kabul etmekle birlikte, kadın ve erkeklerin eşit değer ve haklarını tanır. İslam’da kadın eğitim, miras, çalışma ve sosyal ve siyasi hayata katılma özgürlüğüne sahiptir. İslam ayrıca kadına yönelik her türlü şiddet ve baskıyı da kınamaktadır.
    6. Savunmasız ve Muhtaç Kişilerin Hakları: İslam, toplumun savunmasız ve muhtaç üyelerine özen gösterilmesine özel bir önem verir. Müslümanlar yetimlere, dullara, yoksullara ve muhtaçlara destek, bakım ve yardım sağlamaya teşvik edilir. Hayırseverlik, nezaket ve sosyal refah eylemleri İslam’da oldukça faziletli kabul edilir.

    İslam’ın yorumlarının ve uygulamalarının farklı bireyler ve kültürler arasında değişebileceğini not etmek önemlidir. Bununla birlikte, İslam’ın temel ilkeleri, tüm bireyler için adalet, merhamet ve haysiyet değerlerini yansıtarak insan haklarına saygı gösterilmesini ve korunmasını vurgular.

    En iyi cevap

Cevapla