İnsan Hayatı Ve Trafik

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Trafik Ve İnsan Hayatı

Insan Hayati Ve Trafik

Allah Teâlâ, İnsanı akıl, irade ve düşünce sahibi yaratmış ve varlıkların en şereflisi olarak kılmıştır. Bununla birlikte insan, başıboş bırakılmamış kendisine sorumluluklar yüklenmiştir. İnsanlar hiçbir zaman sınırsız özgür değildirler. Birinin özgürlüğü, başkasının özgürlüğünü engelliyorsa bu özgürlük değil başkasının hakkına tecavüzdür.

Bu açıdan üzerinde önemle durmamız gereken konulardan biri, trafikte ihlal ettiğimiz kul haklarıdır. Bu kazalara sebep olan, insanlarımızın bizzat kendisi; yani kurallara uymamasıdır. Başkalarına zarar verdiği için kul hakkı niteliğindeki bu kural tanımazlık türü alışkanlıklarımızdan vazgeçip daha saygılı ve kurallara uyan bir toplum olmalıyız.

Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) : “Müslüman, eliyle ve diliyle diğer insanlara zarar vermeyen kişidir.”(1)  buyurmuştur. Trafik kazalarına sebep olanlar sadece kendi can ve mallarını tehlikeye atmakla kalmamakta, başkalarının da can ve malına zarar vermektedirler. Kur’an-ı Kerim de; “Kim bir cana kıyarsa bütün insanları öldürmüş gibi olur. Herkim bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur.”(2)  buyrulmaktadır.

Bütün semavi dinler, muhataplarının nefsini, neslini, malını, aklını ve dinini korumasını emreder. Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim de: Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayınız.”(3) buyurmaktadır. Oysa trafik kazalarında kendimizi elimizle tehlikeye attığımız bir gerçektir. Sadece 2008 yılı içinde ülkemizde trafik kazalarında yaklaşık 8000 insanımız can verdi ve 185000 insanımız da yaralandı veya sakat kaldı. Meydana gelen can kaybı küçük bir ilçenin yok olması ve orta nüfuslu bir vilayetimizin bütünüyle yaralanması veya sakat kalması demektir. Ortaya çıkan maddi hasar miktarı ise 14 Milyar TL olup son derece düşündürücüdür.

Araçların teknik özellikleri ne olursa olsun; belli bir hızdan sonra, araç sürücünün kontrolünden çıkmakta ve kontrol sürücüde değil araçta olmaktadır. Bu şekilde insanların ölümüne sebebiyet vermek, kasten adam öldürmekle eşdeğerdir. Bu nedenle hız sınırlarına titizlikle uyulmalıdır. Trafik kurallarına uymamak aynı zamanda kul hakkını da ihlal etmektir.       Mesela, alkollü olarak araç kullanmak, seyir halindeyken cep telefonu kullanmak, sigara içmek, yaya kaldırımlarına park etmek, gereksiz yere korna çalarak bebekleri, hastaları, yaşlıları rahatsız etmek, trafik ışık, işaret ve levhalarına zarar vermek, uykusuz veya yorgunken trafiğe çıkmak, bakımsız araçlarla trafiğe çıkarak, aşırı hız veya hatalı sollama yaparak bırakın kaza yapmayı başkalarının korkmasına yol açmak bile kul hakkını ihlaldir. Halbuki: “Yürüyüşünde (bile) ölçülü ol.”(4)  buyuran Rabbimiz, kul hakkı ile huzura gelinmesini asla istemez. Sevgili Peygamberimiz; “ İbadetlerini yaptığı halde kul hakkı yüzünden ahirette eli boş çıkacak olan kimseleri gerçek iflas edenler” olarak nitelendirmiştir. Bu dikkati ve özeni göstermeyenler, polis uyarısı ve trafik para cezasından daha ziyade işin bu yönünü düşünmelidir. Ayrıca trafik güvenliğinin sağlanması ile ilgili olarak devletin kurum ve kuruluşlarında görev alan kişilerinde kul hakkı bilinci içerisinde, boş vermişliğe kaçmadan ve kimseye ayrıcalık tanımadan yetki ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmeleri önem taşımaktadır.

Ülkemizde trafik kazaları, adeta kanayan yaramız olmuş, yetişmiş bilim ve devlet adamları, din büyükleri, pek çok kıymetli vatan evlatları trafik kazalarına kurban verilmiştir. Elbette ateş düştüğü yeri yakar ancak kimin kapısını ne zaman çalacağı belli olmayan o ateşin, bir gün bizlerinde ocağına düşmeyeceği’nin garantisi yoktur.

Uzun çalışmalar ve araştırmalar sonucu ortaya çıkan trafik kurallarına, herkesin mutlak surette uyması gerekmektedir. Trafikte ihmale yer yoktur. En küçük bir ihmal veya kurala uymamanın; sizin, sevdiklerinizin, yakınlarınızın ve diğer insanların, can ve mal kaybına sebep olabileceğini unutmamak gerekir. Cenabı Hak;”Başınıza her ne musibet gelirse kendi yaptığınız yüzündendir.”(5)  buyurmaktadır.

1-Buhari,İman , 4-5

2-El-Maide, 5/32

3-Bakara, 2/195

4-Lokman, 31/19

5-Şura, 42/30

Benzer Konular:

Answers ( 1 )

    1
    2022-08-02T18:27:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnsan hayatı

    Ben hayatım boyunca hep sıkıntı ve sorunlarla büyüdüm ve halen hayatım sorunlarla dolu namazımı kılıyorum daima aptestliyim ama okadar ağır geliyorki sorunlar kaldıramıyorum hiç feraha kavuşamadım hep şükrediyorum bir imtihandayım diye ama ne evim bereketli nede hayatım ne önerirsiniz

      1
      2022-08-04T15:06:14+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Sevgili kardeşim;

      İnsan bu dünyaya imtihan olarak gönderilmiştir. Hepimizin dersi ve sıkıntısı ayrı ve kendince hepimizin derdi büyüktür. Önemli olan bu sınavdan başarılı olarak geçmektir. Bunun yolu ise; sabredip Allah’a tevekkül etmektir. Başımıza gelen musibetlere isyan etmemektir.

Cevapla