İnsana Verilen Değer

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

İnsanın Değeri

Insana Verilen Deger

Kainatı, mahlukatı ve insanı yaratan Allah’tır. Yüce Allah (c.c) insanı sevgisinin eseri olarak mükemmel bir biçimde ve en güzel bir surette yaratmıştır. Bu gerçek Kur’an-ı mubinde : “Biz insanı en güzel şekilde yarattık.”(1) ifadesiyle yer bulmuştur.

Mevla’mızın en mükemmel sanat eseri olan insana; insanlık şeref ve haysiyetini, kıymet ve değerini bizzat Yüce Allah (cc) vermiştir: “And olsun biz insanoğlunu şerefli kıldık. Onları karada ve denizde taşıdık. Kendilerini en güzel ve temiz şeylerden rızıklandırdık ve onları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.”(2) buyurmuştur.

Akıllı olması, fikir yürütmesi ve konuşma yeteneğine sahip olması insanı diğer varlıklardan ayırır, daha değerli ve daha üstün kılar.

İnsanın kıymet ve değeri Allah’a imanı, ameli ve ibadetiyle daha da artar. Çünkü Allah kainatı ve içindeki canlı-cansız tüm varlıkları insan için; insanı da Yüce Zatına kulluk için yaratmıştır. Bu konuda Kur’an-ı Kerim de: “Ben insanları ve cinleri ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.”(3) “Şüphesiz ki Allah katında en değerli olanınız O’na karşı gelmekten en çok sakınanızdır.”(4) buyrulmaktadır.

Dinimiz İslam, canın, neslin, aklın korunması gibi önemli ilkeler getirmiş ve mensuplarına uymalarını emretmiştir: Yüce Allah Maide süresinin 32.ayetinde “Haksız yere cana kıymayı, insan öldürmeyi yasaklamıştır. Bir insanı yaşatmanın (hayatını kurtarmanın) bütün insanları yaşatmak kadar büyük bir kıymet ve değer taşıdığını açık ve net olarak bizlere beyan etmiştir.”(5) buyurmaktadır.

Ayrıca insanı her türlü zilletten, bayağı ve aşağılıktan, içkiden, kumardan, zevk ve eğlenceye düşkünlükten men etmiş, insanın şeref ve haysiyetini, kıymet ve değerini zedeleyen her türlü sözü ve davranışı da yasaklamıştır.

Öyleyse Allah-u Teala’ nın bizlere verdiği hayat sermayesinin, kıymetini iyi bilelim. Bizlere verdiği haysiyet ve şerefin üstünlük ve değerin bilincinde olalım. İnsanlık şerefimizi kıymet ve değerimizi zedeleyici düşünce, söz, fiil ve davranıştan uzak duralım. Lütfedilen bu kıymet ve değere tüm nimetlere teşekküren kulluk edelim. Yaratılış gayemize uygun hareket ederek bizi çok seven şerefli, değerli ve üstün kılan Rabbimizin rızasına erelim.

Benzer Konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam, ırkı, etnik kökeni, cinsiyeti veya sosyal statüsü ne olursa olsun her insanın haysiyetine, değerine ve haklarına büyük değer verir. İslam, tüm insanların Allah (Tanrı) tarafından yaratıldığını ve temel insani değerlerinde eşit olduğunu öğretir. İşte İslam’da insana verilen değeri vurgulayan bazı önemli noktalar:

    Yaratılış ve Amaç: İslam, Allah’ın insanları yarattıklarının en soylusu olarak yarattığını ve onlara akıl, akıl ve özgür irade yetileri bahşettiğini öğretir. İnsanlar benzersiz ve özel olarak kabul edilir, Dünya üzerinde vekilharçlık ve doğruluğun peşinde koşma sorumluluğu emanet edilmiştir.

    Yaşamın Kutsallığı: İslam, insan yaşamının kutsallığını ve korunmasını vurgular. Masum bir insanın canına kıymak İslam’da büyük günah olarak kabul edilir. Kuran’da, “Kim bir canı karşılıksız veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaksızın öldürürse, sanki bütün insanları öldürmüş gibidir. Kim birini kurtarırsa, sanki bütün insanları kurtarmış gibidir. ” (Kuran 5:32)

    Eşitlik ve Kardeşlik: İslam her türlü ırksal, etnik veya sosyal üstünlüğü reddeder. Müslümanlara Allah katında bireyler arasındaki tek farkın takva ve takva olduğu öğretilir. Hz. Muhammed (s.a.v.), “Bütün Müslümanlar tek bir vücut gibidir; bir uzvu zarar görürse, bütün vücut ızdırap çeker.”

    Adalet ve Dürüstlük: İslam, insan etkileşiminin tüm yönlerinde adaleti ve adaleti teşvik eder. Müslümanlar, başkalarına eşitlikle davranmaya ve adaletsizliğe ve zulme karşı durmaya teşvik edilir. İslam, ırk, din veya başka herhangi bir kritere dayalı olarak ayrımcılığı, sömürüyü ve baskıyı yasaklar.

    İnsan Haklarına Saygı: İslam, insan haklarının korunmasını ve saygı gösterilmesini destekler. Buna yaşama hakkı, inanç özgürlüğü, ifade özgürlüğü, baskıya maruz kalmama hakkı ve adil muamele ve yasal süreç hakkı dahildir. Müslümanlar, tüm bireylerin haklarını savunmaya ve savunmaya teşvik edilir.

    Merhamet ve Nezaket: İslam, müminleri başkalarına, özellikle de ihtiyacı olanlara karşı şefkat, nezaket ve empati göstermeye teşvik eder. Hayırseverlik, cömertlik ve daha az şanslı olana yardım etmek İslam’da çok değerlidir. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “İnsanların Allah’a en sevgili olanı, insanlara en faydalı olanıdır.”

    Kişisel Sorumluluk: İslam, kişinin eylemleri için kişisel sorumluluğu vurgular. Her birey seçimlerinden sorumludur ve Allah’a hesap verecektir. İslam, her insanın iyilik ve doğruluk potansiyeline sahip olduğunu ve onların Allah katındaki değerlerini belirleyenin eylemleri ve niyetleri olduğunu öğretir.

    İslam’ın insanın değerine ilişkin öğretileri, adaleti, eşitliği, merhameti ve tüm bireylere saygıyı geliştirmek için bir temel oluşturur. İslam, her insanın doğasında var olan değer ve haysiyetini tanıyarak ve koruyarak, müminleri karşılıklı saygı ve işbirliğine dayalı adil ve uyumlu bir toplum için çaba göstermeye teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla