Paylaş
insanın kaderinde değişmeyen 3 şey nedir?
Question
İnsanın hayatında değişmeyen 3 şey varmış; Doğum tarihi, ölüm tarihi ve evleneceği kişi. bu bilgi doğru mudur?
Kader konusunda şu beş şeyi Allah’tan başka hiçbir kimse bilemez:
– Kıyametin vakti,
– Yağmurun yağma vakti ve yeri,
– Rahimlerde bulunan ceninin durumu ve onun maruz kaldığı vasıflar,
– Yakın ve uzak gelecekteki işler,
– İnsanın vefat edeceği yer.
İbni Abbas diyor ki: Bu beş şeyi Allah Tealâ’dan başka hiçbir kimse bilemez. Ne mukarreb melek, ne de gönderilen bir peygamber bilebilir. Kim bunlardan birini bildiğini iddia ederse, o kimse Kur’an’ı inkâr etmiş olur. Çünkü Kur’an’a aykırı davranmış olur.
Peygamberlere gelince onlar Allah Tealâ’nm kendilerine bildirmesi sebebiyle “gayb’dan pek çok şeyi bilebilirler. Böylece kâhinlerin, müneccimlerin ve yıldızlardan yağmur bekleyenlerin[ gaybî olan hususları bilmeleri asılsız olmaktadır.
Dini Siteler
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
insanın kaderinde değişmeyen şeyler.:
değişmeyen kadere örnekler:
Kader değişir mi?
İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah’ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevlerini en iyi şekilde yapma gayret ve şevki içinde olmaktır. Allah’a bakan yönüyle ise kader O’nun olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Esasen O’nun her şeyi bilmesi, O’nun mutlak ulûhiyetinin gereğidir. Bu açıdan bakıldığında kaderin değişmesinden söz etmek Allah’ın ilminin değişmesinden söz etmek demektir; bu ise mümkün değildir. Dolayısıyla kaderde değişme bahis konusu olamaz.
Ancak bazı İslam âlimleri Allah’ın dilemesi hâlinde kaderin değişebileceğini söylemişlerdir. Onlara göre, kader, Allah’ın takdiri, kaza ise bunun gerçekleşmesidir. Bazen Allah, kuluna lütufta bulunarak takdir ettiği hükmü gerçekleştirmeyebilir.
Kaderin değişebileceğini belirten âlimler kaderi, kader-i mutlak (değişmez kader) ve kader-i muallâk (şarta bağlanmış kader) diye ikiye ayırmışlardır. Değişmenin ilkinde değil, ikincisinde yani şarta bağlı kaderde olabileceğini kaydetmişlerdir. Onlara göre, sadakanın belayı def edeceğini, sıla-i rahim yapmanın ömrü uzatacağını belirten hadisler bunu teyit etmektedir. Esasen, Allah’ın ezeli ilmi bağlamında düşünüldüğünde, bu ikinci kaderde de bir değişikliğin olmadığını, zira Allah’ın, şarta bağlı konularda da kulların nasıl davranacaklarını bilerek kaderi belirlediğini söyleyebiliriz.
İslam inancına göre, insanın kaderi Allah’ın önceden belirlediği bir plana göre ilerler. İnsanların kaderinde değişmeyen bazı temel unsurlar vardır. Bu unsurlar şunlardır:
Bu unsurlar İslam inancında değişmeyen ve insanın kontrolü dışında olan temel konulardır. Ancak, kaderin geri kalanı üzerinde insanın tercihleri, eylemleri ve iradesi etkilidir. İnsan, ahlaki ve dini sorumluluklarını yerine getirmek, doğru seçimler yapmak ve Allah’a yönelmek konusunda özgür iradesini kullanabilir.
Dini konularda daha kapsamlı ve detaylı bilgiler almak için yerel dini otoritelerle, din alimleriyle veya İslam’a yönelik güvenilir kaynaklarla iletişime geçmek daha uygun olacaktır. Onlar, size İslam dininin hükümleri ve inançları konusunda doğru yönlendirmelerde bulunabilirler.