Paylaş
İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a şükretmez hadisi
Question
İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a şükretmez hadisi
– “insanlara teşekkür etmeyen, Allah’a da şükretmez.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, C 2, s. 258.)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Allah’a (c.c.) hamd eder, verdiği nimetlerden dolayı ona şükretmeyi bir görev bilirdi. Rabbine (c.c.) olan şükrünü hem sözleri hem de dav-ranişlanyia ifade ederdi. Allah Resulü (s.a.v.), geceleri iyice yorgun düşünceye kadar namaz kılardı. Bir gün Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) eşi Hz. Aişe (r.a.), “Ey Allah’ın Resulü! Senin geçmiş ve gelecek bütün günahların bağışlandığı halde neden bu kadar kendini yoruyorsun?” diye sordu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.), eşine şu cevabı ver-di: “Ey ‘Aişe! Şükreden bir kul olmayayım mı?”1 Sahip olduğumuz nimetlerin değerini bilir ve bunlar için şükredersek Yüce Allah (c.c.), şükrümüzün karşılığını hem bu dünyada hem de ahirette verecektir. Bu konuyla ilgili bir ayette şöyle buyrulmaktadır: “…Allah, onların mükMatlarını tam öder ve lüt-fundan onlara fazlasını da verir. Şüphesiz o, çok bağışlayan, şükrün karşılığını bol bol verendir.”2
1. Buhârt Teheccüd, 6. 2. Fâtır suresi, 30. ayet.
Answer ( 1 )
Bahsettiğiniz “İnsanlara teşekkür etmeyen Allah’a da şükretmez” sözü, Sahih-i Buhari gibi sahih hadis kitaplarında bulunan Hz. veya Sahih Müslim.
Ancak İslam, hem Allah’a hem de diğer insanlara şükran ve şükran ifade etmenin önemini vurgular. Şükretmek, imanın olmazsa olmazlarından ve Allah’a yakınlaşmanın bir aracıdır.
Minnettarlığın önemini vurgulayan birkaç sahih hadis vardır, örneğin:
Bu hadisler Müslümanlara başkalarının yaptığı iyilik ve iyiliklerin farkına varmanın ve onlara şükretmenin önemini hatırlatmaktadır. İnsanlara şükran gösterdiğimizde, onların çabalarını ve iyiliklerini kabul ediyor ve dolaylı olarak tüm nimetlerin O’ndan geldiğinin bilincinde olarak Allah’a şükrediyoruz.
Ayrıca İslam, Allah’a şükretmenin de eşit derecede gerekli olduğunu öğretir. Müslümanlar, kendilerine bahşedilen sayısız nimet, rızık ve nimetler için Allah’a düzenli olarak şükretmeye teşvik edilirler.
Başkalarına şükran ifade etmek teşvik edilirken, nihai şükran ve ibadetimizin yalnızca Allah’a yöneltilmesi gerektiğine dikkat etmek önemlidir. İbadet münhasıran Allah’a mahsus olduğundan Müslümanlar, herhangi bir insanı putlaştırmaktan veya ilahlık atfetmekten kaçınmalıdır. Başkalarına gösterilen şükran İslami öğretilerin çizdiği sınırlar içinde olmalı ve tevhid ilkelerinden taviz vermemelidir.
Özetle, tam olarak bahsettiğiniz ifade belirli bir hadis olmayabilir, ancak insanlara şükran ifade etme ve bunun Allah’a şükranla bağlantısını tanıma kavramı sahih hadislerde vurgulanır ve İslami öğretilerin önemli bir yönüdür.