Paylaş
İnsanları geçmişiyle yermek
Question
İnsanları geçmişiyle yermek
saygi deyer hocam,
Lafcilik
Gecmiste cok kottu gunahlar isledim. Ama sukurler olsunki tovbemi ettim 5 vakit namazima basladim(3 cu senem) kurban oldugum allahim herkeze nasip eder insallah. Ama kildigim namazi yeri geldiginde ailem tarafimdan cok dile getriloyor,gecmisimi katarak. Bana ne yapamam gerktigini soylermisiniz? Benim yaptigim sey allaha havale etmek.
Saygilar sevda
Cevap:
Necip fazıl kısa küreğin güzel bir sözü vardı onu hatırlatmak istedim. Necip fazıl geçmiş günahlarından tövbe ettikten sonra bir gün bir yerde islamı anlatırken kendini bilmez bir cahil çıkarak necip fazıla “sen geçmişinde şöyleydin, böyledin şimdi bize hocamı kesildin.” demişti. Necip fazıl ise ona cevabı şu oldu ” Ben geçmişimi buruşturup çöpe attım çöpü karıştıran kediler ve köpeklerdir.” Ailenizi bundan tenzih ederim. Sizlerde geçmişinizi çöpe attığınıza göre hiç kimseyi sizi geçmişinizde yapmış olduğunuz hatalarınızdan dolayı sizi karalamasına müsade etmeyin sizler gaffar olan Allah’tan af ve mağfiret dileyip tövbe etmişseniz, geçmişinizi çöpe atmışsınız demektir. Geçmişi tekrar kurcalamanın anlamı yoktur. Sizler daha samimi bir kalp ile Allah’a sığınıp onun yolunda giderek Allah’ı dost edinmeye çalışınız Allah sizlerin yardımcısı olacaktı
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
İslam’da, insanları geçmişiyle yermek, onlara hakaret etmek veya aşağılamak genellikle hoş karşılanmaz. İnsanların geçmişteki hatalarını ve günahlarını sürekli olarak yüzlerine vurmak, İslam’ın öğrettiği ahlak ve erdemlerle çelişir. Çünkü İslam, tövbe etmiş, pişman olmuş ve değişim gösteren bireylere saygı göstermeyi öğütler.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de şöyle buyurmuştur: “Bir kişi, kardeşinin hatasını söylerse, o da tövbe ederse, onun hatasını tekrar söyleyen kişi Allah’ın affını kaybeder.” (Buhari, Müslim). Yani bir kişinin geçmişindeki hatalarını sürekli gündeme getirmek, onu tövbe etme fırsatından mahrum bırakabilir ve bu davranışın sonunda insanlara daha fazla zarar verebilir.
Bunun yerine, geçmişteki hatalarını düzeltmiş, pişmanlık duyan kişiye destek olmak ve ona yeni bir başlangıç yapması için fırsat tanımak daha uygun bir davranış olur. Islam, hoşgörü, merhamet ve affetmeyi vurgular.
Özetle, bir kişiyi geçmişiyle yermek, o kişiyi sürekli olarak eleştirmek ve aşağılamak İslam’ın değerlerine aykırıdır.