Paylaş
İnsanları korumakla görevli olan melekler
Question
Hangi melekler insanları korur?
İnsanı Korumakla Görevli Olan Melekler
Bunlar insanı cinlerden, şeytanlardan ve ona zarar verecek diğer şeylerden korumakla görevlendirilen meleklerdir. Bunlar kulu önünden, arkasından korurlar, ondan hiç ayrılmazlar. Ancak Allah’ın kaderi gelince geri çekilirler. Bunlar hakkında Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: “İnsanı, önünden ve arkasından takip eden ve Allah’ın emriyle onu koruyan melekler vardır…” (); “Güneşin (öğlen vaktinde) batıya kaymasından, gecenin karanlığına kadar geçen vakitlerde namazı kıl; sabah namazını da kıl. Doğrusu sabah namazında, (melekler) hazır bulunurlar.”
Ebû Hüreyre radıyallahu anh diyor ki: Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Bir grup melek geceleyin, diğer bir grup melek de gündüzün birbirlerinin peşi sıra sizi takip ederler. Bunlar sabah ile ikindi namazlarında birleşirler. Sonra sizin aranızda geceleyenler semaya yükselirler. Rableri namaz kılmış kullarının hallerini en iyi bilir olduğu halde, yine o meleklere ‘Kullarımı ne halde bıraktınız?’ diye sorar. Onlar da ‘Biz onları namaz kılar halde bıraktık ve yanlarına da namaz kılarlarken varmıştık’ derler.”
BENZER KONULAR:
- Meleklere iman ile ilgili sorular ve cevapları
- Meleklerin Özellikleri Hakkında Bir Araştırma Yapınız
- İslam’da Melekler
- Melekler çeşitleri ve görevleri kısaca
- Melekler günah yazmadan beklemesi hadisi
- Tümünü görüntüle.
- Kur’an-ı Kerim’de Adı Geçen Melekler Hangileridir?
- Meleklerin sıfatları ve özellikleri
- Hafaza melekleri ve kiramen katibin
- Hafaza Melekleri ve Görevleri
- Yatma adabı
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
İslam inancında insanı korumak ve gözetmekle görevli birçok melek vardır. Bu melekler “koruyucu melekler” olarak bilinirler ve Allah’ın insanları kötülüklerden ve kötülüklerden korumak için görevlendirdiklerine inanılır.
İslam’ın en tanınmış koruyucu meleklerinden biri Raqib ve Atid olarak bilinir. Rakıb, kişinin iyiliklerini, Atid ise kötülüklerini yazmakla yükümlüdür. İslam inancına göre bu melekler her zaman insanın yanındadır, onun yaptıklarını gözlemler ve kıyamet günü için kaydederler.
Bir diğer koruyucu melek ise münker ve nekir olarak bilinir ve kabirde ölüye iman ve amellerini sorgulamakla görevlidir. Kişiye Allah’a olan inancını ve hayattaki eylemlerini soracaklar. Cevaplar, kişinin Cennet veya Cehennemdeki yerini belirleyecektir.
Diğer koruyucu melekler arasında çocuklara bakmakla görevli Hafaza ve insanların iyi ve kötü işlerini kaydeden Kiraman Katibin vardır.
Müslümanlar, bu koruyucu meleklerin bireylere hayatları boyunca koruma, rehberlik ve destek sunduğuna inanırlar. Sürekli olarak bireyleri izliyorlar ve onlar adına aracılık etmeye her zaman hazırlar. Müslümanlar, bu koruyucu meleklerin varlığının bilincinde olarak, dünyada ve ahirette yaptıklarının hesabını vereceklerinin bilincinde olarak, erdemli ve ahlaklı bir yaşam sürmeye çalışırlar.