Paylaş
İnsanların En Hayırlısı
Question
İnsanların En Hayırlısı
Soru: Bir mecliste kişiler veya toplumlar açısından insanların en hayırlısının kimler olduğu konusunda aramızda tartışma çıktı. Bu konuda çeşitli görüşler ortaya atıldı. Meselenin doğrusunu öğrenemek istiyoruz. Bize bu konuda bilgi verir misiniz?
Cevap: İmam İbn Teymiye’ye buna benzer veya buna yakın bir soru soruldu. Muhtasar el-Fetava el-Mısvıyye isimli kitapta, İbn Teymi-ye bu soruya aşağıdaki şekilde cevap verdi:
İnsanların en hayırlısı peygamberlerdir. Sonra sıddîklar, sonra şehitler, sonra da salihler gelir. Her sınıfın kendi içinde daha üstün olanları vardır.
Nitekim Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmaktadır:
Arabın Arab olmayana, Arab olmayanın Araba, beyazın siyaha ve siyahın beyaza takvadan başka üstünlüğü yoktur Genel sıralamada durum böyledir. Nesiller sıralamasmdaki en faziletli insanlar ise, Hz. Peygamber’in (s.a) peygamber olarak gönderildiği çağda yaşayanlardır. Daha sonra onları takip eden nesiller gelir. Şahıslar açısından ise insanların en üstünü Hz. Peygam-ber’dir. Ondan sonra Hz. İbrahim’dir. Haşimoğullarının özel bir üstünlüğünün olmadığı, bilakis muhataplarının örfüne ve maksatlarına göre derecelendikleri belli olmuştur. İbn Teymiye, Kureyş’in özelliklerini anlattıktan sonra şöyle demiştir:
Ne olursa olsun bu özellikler sırf soyundan dolayı bir insanın baş-n kalarına üstün olmasını gerektirmez. Bilakis Allah katında üstün lük takva iledir. Nitekim Rasûlullah (s.a) şöyle buyurmaktadır:
(Benim dostum falanların ve filanların soyundan gelenler değildir. Benim dostum Allah ve salih mü’minlerdir). Kim imanda ve takvada üstün ise Allah katında da üstündür ve Rasûlullah’a en yakın olan odur, başkaları soyca Rasûlullah’a yakın olsalar bile… Şüphesiz ki dinin ve imanın sağladığı dostluk, soy yakınlığından daha güvenilir bir yakınlıktır.
İbn Teymiye’nin söylediği şeylerin ikinci kısmı önemli ve üzerinde durulması gereken şeylerdir. Yüce Allah bu gerçeği şöyle ifade etmektedir:
Allah katında en değerliniz O’na karşı gelmekten en çok sakınanı-nızdır. (Hucurat/13) [27]
Cevapla