insülin iğnesi orucu bozar mı?
Şeker hastalarının uyguladıkları insülin iğnesi orucu bozar mı? diyanet
İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.
Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.
Answers ( 1 )
İğne vudurmak; gıda ve keyif verdirmek için kullanıldığında orucu bozmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar kullanması gerekiyor ise oruçlu iken birinin; bu orucu bozmamaktadır. Şeker hastalığından dolayı kullanılan insülin de bu kategoride olmaktadır. Dolayısıyla insülin orucu bozmamaktadır
Hayır, insülin iğnesi orucu bozmaz. İnsülin iğnesi, genellikle diyabet gibi sağlık sorunları olan kişiler tarafından kullanılan bir tıbbi tedavi yöntemidir. Bu iğne, vücuttaki kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur.
Oruç tutarken insülin iğnesi kullanmak, vücuda besin alımı anlamına gelmez ve sindirim sistemine geçmez. Bu nedenle, insülin iğnesi kullanmanız orucunuzu geçersiz kılmaz.
Ancak, oruç tutarken insülin iğnesi kullanmanız durumunda, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır: