Paylaş
İnternetten altın gümüş alıp satmak caiz mi?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
internetten gümüş alımı caiz mi?
Trendyol’dan yani internetten gümüş takı aldım ve caiz olmadığını öğrendim bu takıyı iade etmem lazım mi ne yapmalıyım?
CEVAP:
İslam’da altın ve gümüş gibi kıymetli metallerin alım satımıyla ilgili genel prensip, helal (caiz) olduğudur. Ancak, İslam hukukunda ticaretin helal olması için bazı şartların karşılanması gerekmektedir. Altın ve gümüş gibi kıymetli metallerin alım satımıyla ilgili hususlarda, “sarf” ve “naqd” olmak üzere iki farklı konsept bulunmaktadır.
“Sarf” kavramı, altın ve gümüşün fiziki olarak el değiştirdiği alım satımı ifade eder. Bu tür alım satımlar genellikle elle yapılan gerçek alım satımlardır ve İslam’da caiz kabul edilir.
“Naqd” kavramı ise altın ve gümüşün gecikmeli teslimat ya da vadeli olarak alınıp satıldığı durumları ifade eder. Bu tür alım satımlarında, faiz içeren veya belirsizlik barındıran işlemlerden kaçınılması gerekir. İslam’da faiz (riba) haramdır ve bu tür bir alım satım şekli, faiz unsuru içeriyorsa caiz olmayabilir.
İnternet üzerinden altın ve gümüş alım satımı yapmak genel olarak, işlemde faiz unsuru olmaması ve tarafların alım satım şartlarını net bir şekilde belirlemesi durumunda caiz olabilir. Ancak, bu konuda farklı fıkıh mezhepleri arasında farklı görüşler olabilir.
Kişinin bu tür alım satım işlemlerini yaparken güvenilir ve helal ticaret prensiplerine uygun platformları tercih etmesi, alım satımın şartlarını iyice incelemesi ve gerekirse bir İslam alimi veya uzmanından danışmanlık alması önerilir. Her durumda, şüpheli veya belirsiz durumlarda haramdan sakınmak ve Allah’ın rızasını gözetmek önemlidir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu’nun konuyla ilgili görüşü şu şekildedir:
Kapıda teslim almak üzere internet üzerinden altın ve gümüş satın almak caiz midir?İslam’da altın, gümüş, döviz ve TL gibi para cinsinden olan bedellerin değişiminin (sarf) peşin olması gerekir (Mevsıli, el-İhtiyar, II, 39; Mergınani, el-Hidaye, III, 81). Bedellerden birinin vadeli olması halinde yapılan işlem faize dönüşür (Buhari, Büyu’, 74-82; Müslim, Müsakat, 79-104; Tirmizi, Büyu’, 23).
Günümüzde internet üzerinden yapılan altın ve gümüş alım/satım işlemlerinde yapılan ödemeler havale, EFT, kredi kartı ve banka kartıyla yapılmakta, ancak altın veya gümüş emtia ise anında müşteriye teslim edilmemektedir. Bu tür alışveriş şekilleri sarf akdinin şartlarından biri olan her iki bedelin peşin olması kuralını ihlal ettiğinden dinen caiz değildir.
Ancak her iki bedelin kapıda peşin olarak teslim edilmesiyle gerçekleştirilecek olan altın veya gümüş alım-satımı caizdir. Bu alışverişte malın peşin teslim edilmesi karşılığında bedel ya nakden veya anında satıcının hesabına geçecek şekilde kart ile tek çekim olarak ödenmelidir.
Para cinsinden olmayan değerli taşlar (elmas, pırlanta vb.) ve ayarı düşük (çoğunluğu karışım olan) altın veya gümüşün ise vadeli olarak satışında dinen bir beis yoktur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hocam sayenizde gene internetten ne şartlarda altının gümüş alıp satacağımızı öğrenmiş bulunmaktayız Allah size güç kuvvet versin ilminizi arttırsın saygılarımı sunuyoruz gene güzel bir şeyler bize öğrettiniz sağ olun