Paylaş
İntihar etmek günah mıdır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İntihar etmek neden günah?
CANA KIYMAK GÜNAHTIR YASAKTIR
“Yedi helak edici günahtan uzak durunuz Denildi ki, ya Resulullah, onlar nelerdir?; şöyle buyurdu: Allah’a ortak koşmak, bir cana kıymak, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, iffetli, hiçbir şeyden habersiz mümin kadına zina iftirası yapmak” (Buhârî, Vesâyâ, 23, Hudûd, Tıb, 45; Müslim, İman, 144).
Cündüb b. Abdullah’tan Hz. Peygamber (s.a.s)’in şöyle dediği nakledilmiştir: “Sizden önceki ümmetlerden yaralı bir adam vardı. Yarasının acısına dayanamayarak, bir bıçak aldı ve elini kesti. Ancak kan bir türlü kesilmediği için adam öldü. Bunun üzerine Cenâb-ı Hak; kulum can hakkında benim önüme geçti, ben de ona cenneti haram kıldım, buyurdu” (Buhârî, Enbiyâ, 50).
Hayber Gazvesi sırasında büyük fedakârlıklar gösteren Kuzman adındaki birisinin, sonunda cehenneme gideceği Hz. Peygamber tarafından haber verilmişti. Bunun üzerine Ashab-ı kiramdan Huzâî Eksüm, Kuzman’ı izlemiş ve O’nun, aldığı yaralara sabredemeyip, kılıcı üzerine yaslanarak intihar ettiğini görmüştür (Buhârî, Kader, 5, Rikâk, 33, Meğâzî, 38, Cihâd, 77; Müslim, İman, 179; Kâmil Miras, Tecrid-i Sarih, X, 266 268).
İNTİHAR MEŞRU DEĞİLDİR
İslamda İntihar etmenin yeri ve günahı
Dinimiz İslam, insanoğlunun hayatının dokunulmaz olduğunu bildirmiştir. Ayrıca onun hayatını korumak için bir takım tedbirler almıştır. İnsanın kendi hayatına ve başka bir insanın hayatına son vermesinin yasaklanmış olması bunlardan biridır.
Allah katında insanın özel ve şerefli bir yeri vardır. Bu husus Kur’an-ı Kerimde şöyle ifade edilmektedir:
“Andolsun, biz insanoğlunu şerefli kıldık. Onları karada ve denizde taşıdık, kendilerini en güzel ve temiz şeylerden rızıklandırdık. Ve onları yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.”
Bir insanın hayatına kastedip öldürmek en büyük günahlardandır. Bununla birlikte dinimiz, insanın kendi kendisini öldürmesini daha vahim ve daha büyük bir günah saymıştır. İntihar, her şeyden önce bir haddi aşmadır. Oysaki Allah (cc), haddi aşanları sevmez.”
Peygamber Efendimiz (sav), birçok hadis-i şeriflerinde intihar etmenin haram olduğunu ve âhiretteki cezasının ne kadar tüyler ürpertici olduğunu ifade etmiştir.
Özellikle ergenlik döneminde çeşitli problemler yaşayan gençlerimiz belki bir çıkmaza düşebilirler.Böyle bir durumda başta anne babalar olmak üzere hepimize onlara yardımcı olmamız noktasında görevler düşmektedir.
Müslüman, her ortamda İslamın hayat hakkı kutsallığı konusundaki prensiplerine riayet etmelidir. Kişi ne kadar zor şartlara, sıkıntılara maruz kalırsa kalsın hislerini kontrol altına almalıdır.
Her birimiz karşılaştığımız çeşitli sıkıntı ve problemlerin birer imithan olduğunu bilmeyiniz.ve ona göre tepki gösterip meşru ve makıul çözümler aramalıyız.
Allah (c.c) peygamberlerini bile çeşitli musibetler sınamıştır. Onların bu musibetler karşısındaki tutumları bütün insanlık için örnektir. Bu peygamberlerden biri de Hz Eyyub (as) dır.
O malını, evlatlarını kaybetmiş; üstelik ağır bir hastalığa yakalanmıştır. Bütün bu kötü şartlara rağmen Hz Eyyub (as), hayata küsmemiş; sabır, dua ve tam bir tevekkülle rabbine sığınmıştır.
Kişinin olaylara bakış açısı güzel olursa ruh dünyası canlanır; hayatından lezzet alır.
Olumsuz durumlar karşısında daha dirençli olmak için insanlığa huzur bahşeden Kur’ân-ı Kerim’in hayat sunan mesajlarından faydalanmak gerekir.
İNTİHAR ETMEK, CANA KIYMAK BÜYÜK GÜNAHTIR
İnsan en değerli varlıktır. Sözlerin en güzeli ve en doğrusu olan Kur’an-ı Kerîm’de “Andolsun, biz insanı şerefli kıldık”1 ayeti ile bu gerçeğe vurgu yapılmıştır. Öte yandan kâinattaki hemen her şey, insan için yaratılmış ve onun emrine verilmiştir. Kur’an-ı Kerîm’de : “Allâh’ın göklerde ve yerde olanları hizmetinize vermiş olduğunu; gizli veya aşikar üzerinizde olan nimetlerini tamamladığını görmediniz mi?”2 buyurularak bu husus açıkça ifade edilmiştir. İnsanın kâinâttaki yeri ve değerini ortaya koyan bu ve benzeri ilâhî mesajlar, aynı zamanda onun hayat hakkına saygı gösterilmesi gerektiğini de ifade eder. Nitekim haksız yere bir insanı öldürmenin günahı, bütün insanları öldürmenin günahına; bir insanın ya-şamasına vesile olmanın sevabı, bütün in-sanların yaşamasına vesile olmanın seva-bına denk olduğu bildirilmiştir. İnsan haya-tının saygınlığı hiç bundan daha güzel ifade edilebilir mi?
İslâm Dininin temel amaçlarından biri, canı korumaktır. Bu hususta birçok emir ve yasaklar vardır. Müslüman olmak, bir an-lamda insan hayatını güvence altına almak demektir. Bunu bilen ve buna inanan kişi-lerin, insan hayatına saygı göstermemeleri mümkün müdür?. Böyle insanlardan oluşan toplumlar, huzur ve güven içerisinde olmazlar mı? Hayatın haz ve lezzeti vic-danlarda hissedilmez mi?.
Kur’ân-ı Kerîm hayattan “can” diye söz etmiş, canlar arasında saygınlık bakımından ayırım yapmamıştır. Dinimiz genel anlamda eza, cefa, işkence ve zulmü de canı korumak için yasaklamıştır. Kur’an-ı Kerîm’de,
“Allah zalimleri sevmez.”3 “Zalimlerin varacağı yer ne kötüdür” 4 buyurularak zalimlerin Yüce Allâh’ın sevgisine mahzar olamayacakları, sonlarının kötü olacağı haber verilmiştir.
Cana kıymak, büyük günahlardan biri-dir. Cana kıyan kimse kul hakkını ihlal et-miş olur. O kul hakkını helal etmediği sü-rece Allah o kimseyi bağışlamaz. Mümin asla cana kıyamaz. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de “Müminler, Allah ile birlikte başka bir ilaha kulluk etmeyen, haksız yere Allah’ın haram kıldığı cana kıy-mayan ve zina etmeyen kimselerdir. Kim bunları yaparsa ağır azaba uğrar”5 buyurulmuştur. Peygamberimiz (a.s.) “Helak edici yedi büyük günahtan sakının” buyurmuş, “nedir onlar ey Allah’ın Elçisi!” diye soranlara, bu yedi günahı saymış, “Allah’a ortak koşmak ve büyü yapmaktan sonra” üçüncü sırada “haksız yere cana kıymayı” zikretmiş6 ve “Büyük günahların en büyüğü Allah’a ortak koşmak, insan öldürmek ve anne-babaya itaatsizlik ve saygısızlık etmektir” buyurmuştur.7
İnanan insanların oluşturduğu toplum-larda insanların can ve mal güvenliği vardır. Onların inançları bunu gerektirir. Her Müslüman inancının gereğini yapmakla yükümlüdür. Yüce Allâh’a karşı herkes yaptıklarının hesabını verecektir, vermek zorundadır. Bilinmelidir ki her iyiliğin bir ödülü olduğu gibi, her kötülüğün de bir cezası vardır.
BENZER KONULAR:
- Tehditten dolayı intihar etmek günah mıdır
- Çok günahkarım Allah affeder mi (intihar etmek istiyorum)
- Günahlarimi unutamadigim için intihar etmek istiyorum
- İntihar etmek
- Eziyet eden aile yüzünden intihar etmek günah mı?
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
intihar etmek günah mıdır ?
intihar etme günahı
Çok bunaldım hocam imtihan deyip geçiyorum ama o kadar bunaldım ki anlatamam vaziyetimizde iyi değil gidişatımızda iyi değil insanlar çok kötü olmuşlar Kur’an-ı Kerim okuyan namazlarını vaktinde kılan orucu eksiksiz tutan biriyim ama imtihanım çok ağır hocam sürekli dua ediyorum ama yaradan vermiyor şöyle bir şey geçti sabret yaradan zamanı gelince verecek diye ama sabretmekten yoruldum zamanı gelecek mi bilmiyorum aşırı bunaltı içindeyim inşirah okuyorum düzenli olarak ne yazık ki bunaltım geçmiyor intihar seviyesine geldim günah mıdır hocam günahsa eğer ne yapmam lazım duamın kabul olması için hangi duayı okumalıyım ?
BENZER KONULAR:
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İntihar davranışı; insanın yaşamını kendi eliyle sonlandırması, bu yöndeki düşünceleri ve girişimlerini de kapsayan geniş bir kavramdır. Ölümle sonuçlanan intihar eylemleri tamamlanmış intihar, ölümle sonuçlanmayan ise intihar girişimi’dir.
İntihar riski açısından değerlendirildiğinde ruhsal hastalıkların önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu bağlamda başta depresyon olmak üzere, alkol ve madde bağımlılığı, psikotik bozukluklar ve yalnızlığın önemli risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Psikiyatrik hastalarda intiharın görülme sıklığı diğer gruplardan 5 ile 40 kez daha yüksektir (Yüksel 2001). İntihar eden ya da intihar girişiminde bulunan kişilerin yaklaşık %95’i bir ruhsal bozukluk tanısı almıştır.
İslam dininde intihar Allah’ın yaratmış olduğu cana kıymaktır ve yasaktır. Bu sebeple intiharın İslam dininde yasak kabul edilmesine dayanak gösterilen belli başlı ayet ve hadisler vardır. İslam dininin temel kaynağı Kuran-ı Kerim’de intiharı yasaklayan ayetler şunlardır: Nisa suresi 29. ayet; “Ey iman edenler, mallarınızı aranızda karşılıklı rıza ile gerçekleştirdiğiniz ticaret yolu hariç, batıl yollarla yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphe yok ki, Allah sizi çok esirgeyendir”(Çantay, 1957). Bu ayette kişinin kendisini öldürmesinin açıkça yasaklandığı görülmektedir.
İslam dininin insanın can ve mal güvenliğine önem verdiği ve hayatın değerli olduğuna yönelik vurgusunu Kuranı Kerim’deki Maide Suresi 32. Ayette görmekteyiz. “Kim bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüş gibidir. Her kim de birini yaşatırsa sanki bütün insanlığı kurtarmış gibidir”. Benzer şekilde İsra Suresi 33. ayette “Haklı bir sebep olmadıkça, Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı cana kıymayın. Kim haksız yere öldürülürse, biz onun velisine yetki vermişizdir. Ancak o da (kısas yoluyla) öldürmede meşru ölçüleri aşmasın. Çünkü kendisine yardım edilmiştir”. Bu ayetlerden anlaşılacağı üzere İslam dininin temel prensiplerinden biri nefsin korunmasıdır. Kişinin haksız yere başkasını öldürmesi gibi kendi canına kıyması da yasak kabul edilmiştir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İntihar etmek büyük günahlar arasına girmektedir. Rasulullah (sav) bir hadislerinde şöyle buyuruyor;
“Yedi helak edici günahtan uzak durunuz Denildi ki, ya Resulullah, onlar nelerdir?; şöyle buyurdu: Allah’a ortak koşmak, bir cana kıymak, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, iffetli, hiçbir şeyden habersiz mümin kadına zina iftirası yapmak” (Buhârî, Vesâyâ, 23, Hudûd, Tıb, 45; Müslim, İman, 144).
İntihar etmek dinen meşru değildir. İnsanın canı kutsaldır. Bu cana kasıtlı bir şekilde son vermek ise büyük günahlar arasındadır.