Paylaş
İrade, kınamak, başkasının günahı
Question
“Hiçbir günahkar kimse bir başkasının günahını çekmez.” Ayeti Ve “Kınamayınız, kınadığınız şey başınıza gelmedikçe ölmezsiniz.” Hadisi var.
Evden kaçan arkadaşımın kızını kınasam. Ve sonrada kendi kızımda aynısını yapsa.. Burda ben kınadığım içinmi kızımın başına bu geliyor? kendi iradesiyle yapıyor ama bu irade ben kınadığım içinmi oluyor, cevap evetse bu ayete tersmi? Yoksa başka bi anlamdamı. ? (Ayette kimse kimsenin günahını çekmez yazıyor)
Burdan iki seçenek geliyor aklıma;
1. Ayette günahı yüklenmez yazıyor. Yani benim kınama günahım kızıma gitmez, evet. Ama ben kınadığım için kızımın başına geliyor (kendi iradeside olsa). (Burda ayetmi inkar ediliyo, ben kınadığım için başına geldi diye dememiz. Ama benim günahımı almıyor)
2. Yoksa kız kendi iradesiyle yaptı, ve bende kınadığım için başına gelmedimi? (Ozamanda hadisimi inkar ediliyor)
Veya yanlışmı anlıyorum.. yardımcı olurmusunuz.. hadisinde ayetinde anlamına baktım.!
Answers ( 3 )
Burada ne ayet ne de hadis birbirine zıt düşmemiştir. Ayette hiç kimse başkasının yükünü çekmez diyor. Kimse başkasının günahından sorumlu değildir. Ama bizim karşımızdaki insanın yapmış olduğu kötülükten dolayı onu uyarmamız gerekmektedir. Rasulullah (sav)’in hadisinde de belirttiği gibi “Kınamayınız kınadığınız şey başınıza gelmeden ölmezsiniz” hadisi kınama suçunun ne kadar kötü bir iş olduğunu vurgulamak içindir.
LÜTFEN HANGİ SEÇENEK DOĞRU VEYA İKİSİDEMİ YANLIŞ.
BENİM KIZIM BENİM YÜZÜMDEN AYNISINIMI YAŞIYOR (KENDİ İRADESİDE OLSA) BENMİYİM SUÇLU ?
yoksa ikinci seçenekmii, kafayı yicem
Allah aşkına cevap verirmisiniz.. gerçektem aklım bulandı..
kız iradesiyle yapıyor evet. Ama hemde babası kınadığı içindemi yaşıyor bunu ? yoksa bu mümkün değilmi ayete göre?