İrşad Tebliğ

Question

İrşad Ve Tebliğ Nedir ? 

Irsad Ve Teblig Nedir

İrşad; doğru yolda gitmek, doğru yolu bulma, doğru düşünmek, akıl ve temyiz gücüne sahip olan irfan sahibi birinin insana doğru yolu göstermesi ve hakikate davet etmesidir.

Tebliğ ise mesajı, bildiriyi, beyanı ulaştırmak yani bir dini başkalarına anlatma ve yayılmasını sağlamaktır. Tebliğ kelimesi Kur’an’da belağ kelimesiyle ifade edilmektedir. Aynı zamanda peygamberlerin sıfatlarındandır. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Ey Muhammed sen İnsanları Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütlerle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et.”[1] diye buyurmaktadır.

İyiliği yaymak, kötülüğü önlemek için elimiz ve dilimizin yanında günümüzün basın ve yayın imkânlarından yararlanarak görüntülü ve sesli olarak insanları imrendirecek İslam’ın güzellikleri anlatılarak, devlet ve millet el ele vererek şerrin önüne geçebiliriz. Kur’an-ı Kerim’de de Yüce Allah; “Siz insanlar içinden çıkarılmış en hayırlı bir ümmetsiniz. İyiliği emreder kötülükten vazgeçiren ve Allah’a inanırsınız.”[2] diye buyurarak bu konuda dikkatlerimizi çekmiştir.

Bugün en çok ihmal ettiğimiz konulardan biri de irşad ve tebliğ konusudur. Devletimizin ve insanımızın bekası toplumda iyiliklerin ve güzelliklerin artması kötülüklerin ve olumsuzlukların azalması için kendimizi sorumlu tutmalıyız. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Ey Resul! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan, elçilik görevini yapmamış olursun.  Allah seni insanlara karşı koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler topluluğuna rehberlik etmez.”[3] diye buyurmuştur.

İrşad ve tebliğ ilk insan, ilk peygamber Hz. Adem ile başlamış son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) ile son şeklini almış bütün ins ve cinne en doğru yol gösterilmiştir. Hz. Peygamber veda hutbesinde İslam’ın temel prensiplerini tebliğ ettiği zaman sık sık orada hazır olanlara tebliğ vazifesini yapıp yapmadığını sormuş, olumlu cevap alınca “Şahid ol ya Rab” diyerek sevincini ifade etmiştir.

İslam; sürtüşme, tartışma, çekişme, bölünme ve parçalanma dini değildir. Özünde Allah’a kulluk, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusu mevcuttur. O halde günümüzdeki tebliğ ve irşad metodu da bu doğrultuda işlenmelidir. Hutbemi Efendimiz (s.a.v.)’in bir hadis-i şerifi ile bitirmek istiyorum.

”İnsanların en hayırlısı en çok okuyan, en muttaki olan, iyiliği en çok emreden, kötülükten en çok sakındıran ve en çok sıla-i rahim yapandır.”[4]

[1] Nahl, 125.

[2] Al-i İmran, 110.

[3] Mâide, 67.

[4] Ahmed b.Hanbel, Müsned, VI, 432.

BENZER KONULAR:

Cevapla