İşçi hakkını ödemeyen patronun vebali nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Çalıştığının karşılığını almamak

Birde yerde çalışıyorsun hakkını almıyorsun karşı tarafın günahı nedir

Cevap:

İşçinin hakkın  yiyen ödemeyen işveren kişi kul hakkına girmiş sayılır.

Kul hakkı yemenin hükmü Nedir? Kul hakkı Nasıl Ödenir?

Hz. Peygamber (s.a.s.), üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin, hak sahibi olan mazlumlardan helallik almalarını öğütlemiştir. Bunun yapılmaması durumunda hesap gününde haksızlık yapan kişinin salih amellerinin, haksızlığı ölçüsünde alınarak hak sahibine verileceğini, eğer verilecek salih amel bulunamazsa o zaman da mazlumun günahlarının zâlime yükleneceğini belirtir (Buhârî, Mezâlim, 10). Yine Peygamberimiz (s.a.s.), imkânı olduğu halde zamanı gelmiş bir borcu ödemeyenlerin kul hakkını ihlal ettiğini şöyle ifade eder: “Ödeme gücü olan zengin kişinin, ödemeyi ertelemesi zulümdür.” (Buhârî, Havâle, 1)
Görüldüğü üzere kul hakkı, kişinin Cennet ya da Cehennem’e gidişinde önemli ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır. Allah’ın huzuruna kul hakkı ile çıkmanın, çok ağır bir vebâli vardır. Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlanmıştır. Hak sahibi, hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilâhî adalet, bunu gerektirir. Veda hutbesinde Resûlullah (s.a.s.), “Ey insanlar, sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, Rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokunulmazdır).” (Buhârî, Hacc, 132) buyurmuştur.
Buna göre, gasp, hırsızlık veya izinsiz alma gibi yollarla elde edilen haram para veya mal, sahipleri biliniyor ise kendilerine yahut mirasçılarına, bilinmiyor ise fakirlere veya hayır kurumlarına onların namına sadaka olarak verilmelidir. Ayrıca, yapılan bu kusurlardan dolayı da Allah’tan af ve mağfiret dilenmelidir.
Mal ya da darp gibi şeylerle ilgili olmayan gıybet, bühtan gibi hak ihlallerinde en doğrusu, hak sahibine durumu anlatıp helalleşmek olmakla beraber, her zaman bu şartı yerine getirmek mümkün olmadığından ya da insanlar bundan çekindiklerinden, kendi adına tövbe edip, hak sahibi namına da istiğfar etmek, dua etmek ya da hayır hasenat yaparak sevabını ona bağışlamak, bu tür hak ihlallerine keffaret olur (İbn Teymiyye, el-Fetâva’l-Kübrâ, I, 113).

Benzer Konular:

Answers ( 1 )

    0
    2022-09-25T17:50:44+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Selamun aleykum benim bir tanidigim var haram parayla findik bahcesi almis ve kazancı bu tarladan haram sekilde sagliyor ama bana tarla islerini yaptiriyor benim o haram parayla alınan tarlada calısip para kazanmam helalmidir

      0
      2022-09-27T18:14:20+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Ve aleyküm selam ve rahmetullah.

      Siz yapmış olduğunuz işin ücretini alıyorsunuz. Sonuçta haram olmayan bir işte çalışıyorsunuz. Dolayısıyla alın teriniz ile çalıştığınız için bu parayı almada ve kullanmada bir sakınca yoktur.

Cevapla