Iskat nedir nasıl hesaplanır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Iskat-ı Salât (Namazın Zimmetten Düşürülmesi)

Herhangi bir sebeple vaktinde kılınamayan ve böylece mükellefin zimmetine borç olarak geçmiş bulunan namazların bir tek ödeme yolu vardır, o da kaza etmek, yani geçmiş namazları kılmaktır. Bundan başka namazın zimmetten düşürülmesi için meşru bir yol yoktur.

Tutulamayan oruçlar namaz gibi değildir. Oruç için fidye verilmesi hakkında delil vardır. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de, “… Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verirler…,” buyrulmuştur. İhtiyarlık veya iyileşme umudu kalmamış hastalık gibi sürekli mazereti olanlar tutamadıkları oruçların yerine her bir gün için fidye verirler.
Fakat kılınamayan namazlar için fidye verileceğine dair bir delil yoktur.

Oruç için fidyeye sebep olan acizliği dikkate alarak namaz için de fidye verilmesi oruca kıyas edilemez. Çünkü oruç borcunun fidye ile ödenmesi, orucu makul olmayan misliyle ödemektedir ki (buna cevaz veren delil vardır.) namazın da bu şekilde fidye ile ödenmesini oruca kıyas etmek, makul olmayan misliyle ödemeye başka bir şeyi kıyas etmektir ki bu kıyas caiz değildir.

Ancak, oruçta fidye sebebinin acizlik olduğu ihtimalini dikkate alan bir kısım İslam âlimleri; “Aynı sebep namaz için de söz konusudur.
Böyle olmasa bile, namaz için verilen fidyeler, günahların silinmesine vesile olan bir iyiliktir” diyerek ima ile de olsa vaktinde kılamadan ve sonradan da kaza edemeden ölen mükellefin kılamadığı namazlar için fidye verilmesini vasiyet etmesini yararlı görmüşlerdir.

İma ile de kılmaya gücü olmadığı namazları kılamayan ve kaza edecek şekilde sağlığına kavuşmadan ölen kimsenin, bunlar için fidye verilmesini
vasiyet etmesi gerekmez.

Vasiyet edilen fidyeler, ölünün geriye bıraktığı malın üçte birinden verilir. Ölünün öyle bir vasiyeti yoksa varislerin fidye vermesi gerekmez.
Ancak varislerin teberru olarak fidye vermeleri caizdir.
Bir kimse başkasının yerine namaz kılamaz, oruç tutamaz. Ancak yaptığı ibadetin sevabını başkasına bağışlayabilir.
Bazı kimselerin fakirlere para vererek, ölü için namaz kıldırmaları ve oruç tutturmalarının aslı yoktur.


İskat ölen bir insanın bıraktığı maldan dini vecibelerini yerine getirmediği caiz olan farzlarn yerine ödenen bir maldır. Oruç oruç tutamadığı halde verilen zekatını ödemediği halde öğlen Adak ve yemin kefareti öldükten sonra varisleri tarafından çıkarılır. Oruç için zekat için adak için yemin kefareti için geçerlidir Namaz için ıskat verilmez.

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2021-02-24T00:28:04+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Müslüman rahatsızlıktan dolayı veya oruç tutamayacak kadar yaşlılıktan dolayı tutamadığı oruçlar için varisleri tarafından hesaplanıp fidyesi verilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken şudur ki, bu sadece oruç için geçerlidir. Namaz için bu durum söz konusu değildir. Kişi kılamadığı namazların borcunu vefat ettikten sonra varisleri tarafından ödenen fidye ile ödemiş olmaz. Bu geçerli değildir. Kılınamayan namazlar için tek bir yol vardır; o da bu namazları kaza etmektir.

Cevapla