Iskat Ve Devir ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Iskat Ve Deveir Nedir?
Iskat Ve Devir Hakkında Kısa bilgi

Iskat Ve Devir ne demek Kisaca

Sözlükte “ıskat, düşürmek; devir ise, döndürmek, çevirmek” anlamına gelmektedir. Dinî literatürde, kişinin sağlığında edâ edemediği namaz, oruç, kurban, adak, keffâret gibi ibadetlerinin, vefatından sonra fakirlere fidye ödenerek düşürülmesine ıskat; bu maksatla ayrılan meblağın kâfî gelmemesi durumunda uygulanan yönteme de devir denmektedir.

Kur’ân’da, oruç tutmaya gücü yetmeyen çok ihtiyar veya iyileşme umudu kalmayan hastaların, fidye vermeleri gerektiğine dair hüküm bulunmaktadır (Bakara, 2/184). İslâm bilginlerinin çoğunluğu, bu âyetten hareketle, mazeretli veya mazeretsiz orucunu tutmamış ve kaza etmeden vefat etmiş olan kimselerin oruç borçları için fidye ödenebileceğini ifade etmişler; oruç borcu olan kişilerin ölmeden önce bu konuda vasiyette bulunmalarını tavsiye etmişlerdir. Çünkü ölenin bu konuda vasiyetinin bulunması, bu kıyas hükmünü daha da kuvvetlendirecektir. Bu şekilde vasiyette bulunulmuşsa, defin masrafı ve varsa borçları düşüldükten sonra, terikenin üçte birinden bu vasiyyetin ifâsı gerekir. Vasiyet yoksa mirasçılar, isterlerse, miras malından, miras bırakmamışsa veya yetmezse kendi mallarından teberru olarak da verebilirler.

Namaz borcunun düşürülmesi anlamındaki ıskat-ı salât, Kur’ân ve Sünnetten herhangi bir delile dayanmamaktadır. Ancak, oruçtaki fidye hükmünü göz önünde bulunduran bazı alimler, en azından namaz için verilen fidyelerin günahların silinmesine vesile olacak bir iyilik olduğu düşüncesiyle, mükellefin, vaktinde kılamadığı ve sonra da kaza edemediği namazlar için fidye verilmesi konusunda vasiyette bulunmasını yararlı görmüşlerdir. Vasiyet edilen fidyeler, ölünün geriye bıraktığı malının 1/3’ünden verilir. Ölenin vasiyeti olmaması halinde, varislerinin fidye vermeleri gerekmez. Ancak, teberru olarak fidye verebilirler.

Iskat için ayrılan paranın yetmemesi halinde, bir miktar paranın fidye olarak fakire verilmesi, onun da bunu alıp kabul ettikten sonra tekrar iade etmesi, aynı paranın tekrar fakire fidye olarak verilmesi ve bu işlemin fidye meblağına ulaşıncaya kadar devam etmesi şeklinde cereyan eden devir usulü, tamamen asılsız olup, dinde yeri yoktur.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2021-02-24T00:16:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Iskatın kelime ve terim anlamları yukarıda yazılmıştır. Iskat; kişinin dini yükümlülük gereği yapması gereken ibadetleri yerine getirmemiş olması durumunda, öldüğü vakit varislerinin bu ibadetlerini ödemesi demektir. Devir ise, ıskatta ödenecek miktarın yeterli gelmemesi durumunda uygulanması gereken yöntem demektir. Kur’an’da bu durum sadece oruç tutmaya gücü olmayanların veya iyileşme umudu bulunmayan hastaların fidye vermesi gerektiği söylenmektedir. Bu duruma binaen alimler oruç borcu olanların oruç borcu olduğu halde vefat eden Müslümanların fidye ödenebileceğini söylemişlerdir. Bunu yaparken kişinin bu durumu vasiyet etmesinin de gğzel bir davranış olduğunu söylemişlerdir. Fakat bunun dışında hiçbir şekilde ölen kişinin namaz borcu maddi imkanlarla ödenmeyeceğini, kişinin bu durumda namaz borçlarından kurtulacağı İslam’,da yoktur.

    En iyi cevap
  1. Soru avatarı
    1
    2022-04-21T15:10:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Olen kisinin ardindan ailesi veya akrabalari onun kilmadigi namaz ve tutmadigi orucu icin bir miktar parayi dagitmasi dinimizce yeri nedir

    Olen kisinin ardindan ailesi veya akrabalarinin bir miktar parayi dagitmasinin dinimizce ismi nedir yapilmasi farz mi nedir cavap verirseniz sevinirim tesekkurler

     

    1
    2023-01-08T18:07:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Alimler oruç borcu olanların oruç borcu olduğu halde vefat eden Müslümanların fidye ödenebileceğini söylemişlerdir. Bunu yaparken kişinin bu durumu vasiyet etmesinin de gğzel bir davranış olduğunu söylemişlerdir. Fakat bunun dışında hiçbir şekilde ölen kişinin namaz borcu maddi imkanlarla ödenmeyeceğini, kişinin bu durumda namaz borçlarından kurtulacağı İslam’,da yoktur.

    Yani sözün kısası; namaz borcu ıskatla ödenmez.

Cevapla