Paylaş
İslam da İlme Verilen Önem
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
İslam da İlmin Önemi
Dinimizin ilk emri “Oku” dur. İlk emri oku olan dinimizin, ilme, irfana ve eğitime verdiği önem kaçınılmazdır. Bu vesileyle Rabbimiz ilim öğrenmenin fazileti hakkında Kur’an-ı Kerimde meâlen, “Bilmiyorsanız, zikir ehline [ilim ehline, âlimlere] sorun”[1] buyurmuştur. Âyet-i Kerime’deki zikir, ilim demektir. Bu âyet-i kerime, bilmeyenlerin, âlimleri bulup onlardan sorup, öğrenmelerini emretmektedir. İlim ile ilgili şu üç ayet-i kerimenin mealini de sizlerle paylaşmak istiyorum. Yüce Allah mealen şöyle buyuruyor: “Allah iman edenleri yüceltir; kendilerine ilim verilmiş müminleri ise, [cennette] kat kat derecelerle yükseltir.”[2] , “De ki, hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar.[3] ve “Kulları arasında Allahü teâlâdan en çok korkan âlimlerdir.”[4]
Sevgili peygamberimiz müşriklerin zulmü sebebiyle Mekke’den Medine’ye hicret eder etmez ilk iş olarak Mescid-i Nebevîyi inşa etmiş, bir bölümünü yatılı okul haline getirmiş ve burada bizzat kendileri başta olmak üzere, diğer sahabelerle birlikte eğitim faaliyetine başlamıştı. Beşikten mezara kadar kadın-erkek herkesin ilim öğrenmesini, eğitim görmesini, ilim uğruna gerektiğinde Çin’e gidilebileceğini öğütlemiş, ilmin irfanın, teknik ve medeniyetin bulunduğu yerden alınması gerektiğini bildirmiş ve uygulamaları ile de bizlere örnek olmuştur.
İnsanın gerçek manada yaratılışının farkına varabilmesi, iman ve ibadetlerinin şuurunda olabilmesi, ahlakını güzelleştirip, fitneden-fesattan, her türlü kötü duygu ve düşünceden uzak olarak, birlik ve dirlik içinde mutlu bir hayat sürebilmesi için ilme irfana ve eğitime ihtiyacı vardır. Müslüman olan her erkek ve kadının da önce iman bilgilerini, daha sonra da kendisine lüzumlu haram ve helâli öğrenmesi farzdır, yani Allahü teâlâ’nın emridir. Bugün herkesin İslâmın emirlerini öğrenmesi kolaydır. Lüzumlu dini bilgileri öğrenmemek, bilmemek özür değildir.
Bir kimsenin zarurî din bilgilerini lüzumu kadar öğrenmesi ve çoluk çocuğuna öğretmesi farz-ı ayndır. Bu bilgileri öğrenmeyenler ve çoluk çocuğuna öğretmeyenler büyük bir mesuliyet altına girmiş olurlar.
İnsan için en büyük kuvvet, en büyük fazilet ve meziyet hiç şüphesiz ki, ilim ve iyi bir eğitimdir. Anne ve babaların da çocuklarına bırakabilecekleri en değerli miras, güzel ahlak ile bezenmiş iyi bir eğitimdir. Bu hem dinimizin emridir hem de çocuklarımızın salahiyeti açısından içinde bulunduğumuz çağın gereğidir. Sevgili Peygamberimizin şu ifadesi: “Bilmeyenlere ilim öğretmek sadakadır. Sadakanın en faziletlisi de, bir müslümanın ilim öğrenmesi ve bir müslümana öğretmesidir.” ile Hz. Ali’ye atf edilen “Bana bir harf öğretenin kölesi olurum” vecizesi ilim öğrenmenin ve öğretmenin faziletini en açık bir şekilde ortaya koymaktadır. İslamda ilim, Allah’ın rızasını kazanmak ve amel etmek için öğrenilir. Peygamberimiz(sav) dualarında:”Allah’ım bana öğrettiklerinle beni faydalandır…”[5] ve “Faydasız ilimden Allah’a sığınırım”[6] buyururdu.
Kaynaklar:
[1] Enbiya, 21, 7.
[2] Mücadele, 58, 11.
[3] Zümer, 39, 9.
[4] Fatır, 35, 28.
[5] Tirmizi, Daavat, 128.
[6] Tirmizi, Daavat, 68.
–
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da ilme verilen önem, İslam dininin en temel prensiplerinden biridir. İslam dininde, ilim (bilgi) insanlar arasında en yüksek değere sahip olan şeydir ve bu nedenle öğrenmenin sürekli bir çaba ile gerçekleştirilmesi teşvik edilir. İslam dinindeki ilim, sadece dini bilgiyi değil, tıp, matematik, astronomi, felsefe gibi diğer bilim dallarını da kapsar.
İslam dininde, Allah’ın varlığı ve yaratılışın anlamı gibi temel konuları anlamak için, bilgiye başvurmak ve onu aramak bir görevdir. Kur’an’da, insanların bilgisizliği yüzünden hatalar yapabilecekleri uyarısı yapılır ve insanların kendilerini geliştirmeleri ve bilgi sahibi olmaları gerektiği vurgulanır. Peygamber Hz. Muhammed de, “Bilgiyi arayınız, Çin’de bile olsa” şeklinde bir hadis bırakmıştır.
İslam dininde, öğrenme hayatın her döneminde devam etmelidir. Çocukluktan itibaren, insanların eğitim almaları ve bilgi sahibi olmaları teşvik edilir. Okullar ve medreseler gibi eğitim kurumları, İslam toplumunda önemli bir rol oynamıştır. İslam dünyasında birçok önemli bilim insanı ve alim yetişmiştir ve bu insanlar, İslam dininde ilme verilen önemin en iyi örneklerindendir.
İslam’da ilme verilen önem, İslam dünyasının bilim, felsefe ve kültür alanlarında öncü olmasını sağlamıştır. İslam dünyası, tıp, matematik, astronomi, kimya ve diğer bilim dallarında önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Bugün, İslam dünyasında hala bilim, teknoloji ve eğitim alanlarında çalışmalar yapılmaktadır ve İslam dininin bilgiye verdiği önem, bu çalışmaların devam etmesinde önemli bir faktördür.