Paylaş
islam dininde selamın önemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
SELAM VERMEK
Selam vermek ne demek
Selam vermek nereden gelir ne anlama gelir
Selam, insanlar arasındaki sevgi, ilgi ve alakanın artmasını sağlayan vesilelerin en güzellerinden biridir. Allah Resûlü (sas) muhataba iyilik ve esenlik dileme anlamına gelen selamı sevgi vasıtası ile imanla buluşturarak şöyle buyurur:
“İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedik çe iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz şeyi size söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayın!”
Toplumsal bağları güçlendirmeye teşvik eden İslâm, bunu sağlamak için içinde duanın da yer aldığı çeşitli tavsiyelerde bulunur.
Ebû Hüreyre (ra) anlatıyor:
“Bir gün Allah Resûlü (sas):
– Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakkı altıdır, buyurdu.
Nedir ya Resûlallah! diye sorduk.
‘Karşılaştığında selamını almak, hasta olduğunda ziyaret etmek, cenazesine katılmak, davetine icabet etmek, öğüt istediğinde öğüt vermek, aksırdığında yerhamükellah (Allah sana merhamet etsin.) diyerek hayır temennisinde bulunmaktır.’ buyurdu.”
Karşılıklı yapılan yardım ve dualar toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı artırıp zirveye çıkarır. Toplum bu vesile ile fakirlere ve düşkünlere karşı daha duyarlı bir hâle gelir. Bu durum ictimâî barışı destekler, insanların birbirlerini daha çok sevmesini sağlar. Böylece Allah’ın tarif ettiği Resûlü’nün hadisleri ile desteklediği toplumun tohumları yeşermeye başlar.
“Mü’minler kardeştir. Kardeşlerinizin arasını bulun!” ilâhî fermâni ve Efendiler Efendisi’nin “Kendiniz için sevdiğinizi kardeşiniz içinde sevmedikçe (kâmil) iman etmiş olmazsınız.” buyurması ideal topluma giden yolda kardeşliğin, birlik ve beraberliğin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır.
Peygamber Efendimizin işaret buyurduğu gibi bunun ilk adımı dua ve hayır temennisidir. Toplumsal ilişkilerin güzelleşmesinin en kestirme yolu, kardeşliğe inanmak, birbirine sarılıp samimiyetle gönülden dua etmektir. Cennete giden yolun buradan geçtiğini bildiren Allah Resûlü (sas) “Rahman’a ibadet edin, yemek yedirin, selamı yayın, cennete girin!” buyurarak bunu veciz bir şekilde özetlemiştir.
Geçmiş ümmetlerin ibretlik hâllerinden bahseden Allah Resulü (sas) bizi onların durumuna düşmekten sakındırmış ve “Geçmiş ümmetlerin hastalığı olan haset ve kin hızla size doğru geliyor. Bunlar helak edici bir hastalıktır.” buyurarak maruz
kalabileceğimiz önemli bir tehlikeye dikkatlerimizi çekmiştir. Hadis-i şerifin devamında ise bunun çaresinin sevgi, sevginin anahtarının da selam olduğu ifade edilmektedir.
Sahabe efendilerimiz selamın ne anlama geldiğini çok iyi kavramışlardı. Hatta onlardan bazıları sırf selam alıp verebil mek için, işleri olmadığı hâlde, çarşıya giderlerdi..
Böyle yapanlardan biri de Abdullah b. Ömer’di. Hayatı boyunca Peygamber Efendimizin emrinin gereğini yapmaya özen gösterdi. Sırf selamı yaymak için sık sık çarşıya gider küçük büyük, fakir zengin demeden bütün insanlara selam verirdi. Birlikte gittiği öğrencileri:
– Çarşıya niçin gidiyoruz, diye sorduklarında:
– Hiçbir işim yok, yalnızca insanlara selam vermek ve onların selamını almak için gidiyorum, derdi.
Kaynak: İlahi esinti DUA
BENZER KONULAR:
Cevapla