Paylaş
İslam Dinine Göre zararlı Alışkanlıklar nelerdir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Zararlı alışkanlıklar nelerdir dinimiz neden bunları yasaklar?
İslam Dinine Göre zararlı alışkanlıklar hangileridir ayet ve hadislerle açıklayınız
Dinimiz İslam; aklı, nesli, malı ve dini korumayı esas almış bunları değerlendirmeyi farz kılmıştır. Bu değerlere zarar verilmesini yasaklamıştır.
Toplumsal huzursuzluklara yol açan alkol, Uyuşturucu ve kumar vb. zararlı alışkanlıkları yasaklamıştır. Zararlı alışkanlıklar; özenti, taklit, merak ve kişisel zafiyetler sebebiyle oluşmaktadır.
Uyuşturucu, sigara ve içki gibi maddelerin özelliklerinden biri; az miktarda kullanılsalar bile zamanla bağımlılık yapmasıdır.
Zira uyuşturucu kullanmak, insanın akli dengesini, beden sağlığını bozup sinir sistemini alt-üst ettiğini, iradelerimizi kullanmayı engelleyerek bizi kar ve zararlarımızı ayırt edemez duruma getirdiğini uzmanlar beyan etmektedirler.
Bu duruma düşenler, günahkâr ve isyankâr olmanın yanında ruhen ve aklen sağlıksız kimselerdir.
Allah (c.c) Kur’an-ı Kerim’de mealen şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz” Yine “Şeytan, içki ve kumarla aranıza kin ve düşmanlık sokmak; sizi Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alı koymak ister. Artık vazgeçtiniz, değil mi?” (l)
Peygamberimiz (s.a.v.) ise “Sarhoşluk veren şeylerden sakının. Çünkü sarhoşluk veren şeyler bütün kötülüklerin anasıdır.” (2) ve yine “Her sarhoş edici madde haramdır, çoğu sarhoş eden şeyin azıda haramdır.”(3) Şeklinde buyurarak içki ve uyuşturucu mad- delerinin ne kadar tehlikeli ve zararlı olduğunu çarpıcı bir ifade ile vurgulamıştır.
Evlatlarımızın yetişmesinde anne-babaya ve eğitimcilere çok büyük görevler düşmektedir. Çocuklarımızın nerelere girip çıktılarına, kimlerle gezdiklerine dikkat etmeli, onlarla irtibatımızı kesmemeli, onları manevi değerlerle donatmalı, iyi insanlarla tanıştırmalıyız. Nesillerimizi İslam ahlakıyla ahlaklandırmalıyız.
Dolayısıyla hem kendimize hem çocuklarımıza sahip çıkalım. Evlatlarımıza güzel örnek olalım. Onları bilinçli ve inançlı yetiştirmeyi kendimize görev addedelim. Toplumun ayakta kalabilmesi ancak ruhen ve bedenen sağlam olan çocuklarımız ve dinamik gençlerimizle mümkündür.
—————————-
l-Maide 90-91 .
2-Nesai,Eşribe 44 .
3-İbni Mace, Eşribe l0.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’ın bizler için yasak ve haram olarak kabul ettiği zararlı alışkanlıkların sebeplerini şöyle sıralayabiliriz: Bilgisizlik özenti, merak, moda, manevi boşluk.
İnsanı itibarından eden, olması gereken yerden aşağılara düşürecek olan davranışların başında kötü alışkanlıklar gelir.