Paylaş
İslam dininin çevre temizliği konusundaki öğütleri nelerdir?
Question
Dinimizin çevre temizliği konusundaki hükümleri nelerdir?
Bir Müslümanın hem fiziksel olarak hem de yaşadığı yerin temiz olması gerekir. Çünkü islam dini temizliğe önem verir. Temizlik için vakit geçirmeden yapmak gerekir. Üstelik peygamber efendimizin bir hadis-i şerifi olan “temizlik imandan gelir.” Hadisten de anlaşılacağı üzeri bir Müslümanın temizliğine önem vermesi gerekir. Temiz olmayan bir Müslümanın ibadetlerini yapabilmesi mümkün olmaz.
İSLAMIN ÇEVREYE VERDİĞİ ÖNEMLE İLGİLİ ÖĞÜTLER
Yüce Allah insanı yaratmadan önce, insanın yaşayabileceği dünyayı, tertemiz ve en güzel bir şekilde yaratmıştır. Aynı zamanda dünyadaki canlı cansız varlıkları da insanın hizmetine sunmuştur. İnsan görevi icabı bu eşsiz nimetlerin kıymetini bilmeli ve onu en güzel bir şekilde korumalıdır. Zira yeryüzü yapısı itibari ile birbiriyle bağlantılı ve tek bir bütün halindedir. İnsan yeryüzünde Allahın halifesi ve temsilcisidir. Yüce Allah yeryüzünde tasarruf hakkını insana vermiştir. Dolayısı ile insan yapıp ettiklerinden sorumludur.
Yüce Dinimiz İslam’a göre insanın hizmetine sunulan her şey Allahın insana verdiği bir nimet ve emanettir. İnsan Allahın kendisine verdiği emaneti korumakla ve temiz tutmakla sorumludur. Hz. Peygamber “Temizlik İmandandır.” (1) buyurarak Müslümanlara genel anlamda temiz olmalarını öğütlemiştir. Aynı zamanda her konuda iyiyi ve güzeli emreden Yüce Allah; ibadetlerimizden tutun da sosyal hayatımıza varıncaya kadar temiz olmamızı emrediyor. İnsanlara eziyet veren şeyleri yoldan kaldırmayı bile sadaka sayan(2) bir dinin mensupları olarak çevremizi ve birlikte paylaştığımız alanları temiz tutmalıyız. Müslüman sadece kişisel temizlikle yetinmemeli, toplumun ortak kullanım alanları olan cami, hastane, okul, kamu alanları, yol-cadde, çarşı-pazar v.s. gibi yerlerin de temizliğine özen göstermelidir.
Yüce Allah Kuranı Kerimde Allah “Tövbe edenleri ve temizlenenleri sever.(3) buyurmaktadır.
Günümüzde çevre kirliliğinden dolayı ekolojik dengenin bozulması, küresel iklimin değişmesine ve çevre felaketleri yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. Çevreyi tahrip etmek sadece çevreye karşı işlenmiş bir kötülük değil, aynı zamanda kişinin kendisine ve aynı ortamı paylaştığı diğer canlı ve cansız varlıklara karşı işlenmiş bir suçtur. Oysa yeryüzü taşıdığı sayısız nimetler ve güzelliklerle beraber insana emanet edilmiştir. Bu emanete ancak onun tabii dengesini korumakla riayet edilmiş olur.
Hz. Peygamber çevreye verdiği önemi anlatan bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor. “Lanete uğramışlardan sakının.” Ashap; kim bunlar Ya Resulallah deyince, “Halkın gelip geçtiği yolu, gölgelendikleri yerleri kirletenlerdir.”(4) buyurdu. Ayeti kerime meali ile bitiriyorum. Yüce Allah “İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı kötü sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır.(5)
——————————–
1- Müslim taharet 1
2- Buhari iman 3
3- Tevbe 108
4- Kütübi sitte c.10-s390
5- Rum 41
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
İnsan kendi temizliğine, bedenindeki temizliğe, elbisesindeki temizliğe nasıl dikkat ediyor ise, özen gösteriyor ise çevre temizliğine de özen göstermek zorundadır. Çünkü bu dünyada yaşayan bizleriz. Ve bizler de çevremizden, çevremizdeki temizlikten sorumluyuz. Müslüman temizliği ile bilinir adeta temizlik müslümanın nişanıdır. Bu temizliğin içine de çevremizdeki temizlikte dahildir.
İslamın çevre temizliği konusundaki öğütleri
İslam dini temizliğe çok önem verir. Öyle ki peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur; “temizlik imanın yarısıdır.” Burada bahsedilen sadece kişisel bakım değildir. Bir Müslümanın hem fiziğinin hem de yaşadığı çevrenin temiz olması gerekir. Dinimize göre bir Müslümanın tırnaklarının kısa ve temiz olması, elbiselerinin kirden arınmış olması, ibadet yapacağı yerin temiz olması gerekir. Temiz olmayan bir yerde ibadet edilmez. Bu sebeple bir Müslümanın her zaman çevresini temizlemesi gerekir.
Hizmetimize verilmiş her şey Allah’ın bizlere bir lütfu ve emanetidir. Bu emanetin sorumluluğunu omuzlarımızda hissederek nimetleri israf etmemek ve Allah’ın kainat için koymuş olduğu dengeyi korumaya çalışmak aynı zamanda hem insani hem de dini bir sorumluluktur. İçinde yaşamış olduğumuz çevrenin duyarsızca kirletilmesi, suların, sorumsuzca pisletilmesi bizleri içinden çıkamayacağımız bir problemlere götürmektedir.