Paylaş
İslam dininin temel özellikleri nelerdir? Maddeler halinde
Question
İslâm Dininin Özellikleri madde madde
Diyanet İslam İlmihali
İslâm dininin bir takım özellikleri vardır ki. başlıcaları şunlardır:
- İslâm Dini Son Dindir
Semavî dinlerin hak dinler olduğunu ve ilk hak dinin, ilk insan ve ilk peygamber Adem aleyhi’s- selâm tarafından tebliğ edildiğini belirtmiştik. Zamanla insanlar kendilerine gönderilmiş olan dinin esaslarından uzaklaşınca Allah, gönderdiği peygamberlere ilk “Tevhid Diıü”m yenilemiş ve insanların bozduklarını peygamberleri vasıtasıyle düzeltmiştir. Semavî dinlerin esaslarında bir değişiklik olmamış; zamana ve şartlara göre değişen, amel ile ilgili hükümler olmuştur.
İşte böylece, son peygamber Hz. Muhammed (S.A.V.), Allah’ın kendisine vahyettiği İslâmiyeti tebliğ etmiştir.
Hz. Muhammed. son peygamber olduğu gibi. getirdiği İslâmiyet de son dindir. Adem aleyhi’s- selâm ile başlayan ve Allah’ın birliği esasına dayanan tevhid dini, gelişe gelişe İslâmiyetle olgunlaşarak tamamlanmıştır. Artık bundan sonra yeni bir din gönderilmeyecek. İslâm’ın hükümleri, Allah’ın dilediği zamana kadar yürürlükte kalacaktır.
Her şeyin sonuncusu, kendinden öncekilere nisbetle daha mükemmeldir. İslâm dini de bunun gibi, kendinden önceki semavî dinlere göre böyledir.
Bunun için Allah, son din olan İslâm’ın hükümleriyle bütün insanları yükümlü tutmuş ve ancak insanların bu dini benimsemelerinden razı olacağını bildirmiştir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur:
“Allah katında din, şüphesiz İslâmiyettir.” (Al-i İmran:19)
“Kim İslâm’dan başka bir din ararsa bilsin ki, kendisinden asla kabul edilmiyecek ve o, ahirette ziyan edenlerden olacaktır.” (Al-i İmran:85)
“Bugün sizin için dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetlerimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı beğendim.” (Mâide:3)
- İslâm Dininin Değişmeyen Esasları Vardır
İslâm dininin değişmez bir takım esasları vardır. Bunlar; itikad, amel ve ahlâkla ilgili hükümler olmak üzere üç kısma ayrılır.
a)İtikatla ilgili esaslar
İtikat demek, bir şeye inanmak, gönülden bağlanmak demektir.
İslâm itikadını teşkil eden ve bütün semavî dinlerde de yer alan bu temel hükümler:
– Allah’a. Meleklerine. Peygamberlerine. Kitaplarına. Ahiret Gününe, Kaza ve Kadere inanmaktır.
- Amel ile ilgili esaslar
Islâmın amel ile ilgili esasları: insanların yaptıkları işlerle ilgili olan hükümler, emir ve yasaklardır.
Bunlardan. Allah ile kulları arasındaki ilişkilerle ilgili olanlar ibâdetlerdir.
Amel ile ilgili esaslardan bir kısmı da insanın kendisiyle başkaları arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlerdir. Başkalarının haklarına saygılı olmak: kimsenin canına, malına ve namusuna saldırmamak gibi hususlar, bu kısma girer.
- Ahlâk ile ilgili esaslar
İslâm’ın ahlâk ile ilgili esasları da ahlâkın güzelleşmesini, vicdanın terbiyesini ve ruhun yükselmesini amaçlar.
İslâm dininin, itikad. amel ve ahlâk ile ilgili hükümleri, hem ferdin hem de toplumun mutluluğu içindir.
- İslâm Evrensel Bir Dindir
İslâm dini son din olduğu gibi. aynı zamanda tüm insanlığın da dinidir. İslâm dininden başka, bu nitelikte olan başka bir din yoktur.Meselâ, Tevrat’ta Yahudiliğin evrensel olduğuna dair bir kayıt mevcut değildir. Aksine Yahudiliğin tamamıyle İsrailoğullarına mahsus bir din olduğu söylenmektedir. Hatta onlar. Yahudiliğe ilgi duyanları bu isteklerinden vaz geçirmek için dinlerinin çok zor olduğunu ve tahammül edilmez hükümleri bulunduğunu söylerler. Hristiyanlık da evrensel bir din değildir. Çünkü Hz. İsa, kendisinden önceki peygamberler gibi o da belli bir kavme peygamber olarak gönderilmiştir. Bizzat Hz. İsa. kendisinden sonra gelecek peygamberi müjdelemiştir.
İslâmiyete gelince onu tebliğ eden Muhammed aleyhi’s-selâm. son peygamberdir. O. kendisinden önceki peygamberler gibi bir kavme veya bir millete değil, tüm insanlara gönderilmiş, âlemlere rahmet olarak gelmiştir. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur:
“(Ey Muhammed!) de ki; ey insanlar, doğrusu ben, Allah’ın hepiniz için gönderdiği peygamberiyim.” (A’raf :158)
“(Ey Muhammed!) Biz seni bütün insanlara ancak müjdeci ve uyarıcı olarak göndermişizdir; fakat insanların çoğu bilmezler.” (Sebe:28)
“(Ey Muhammed!) Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya :107)
Hz. Muhammed. bütün insanlara gönderilmiş son peygamber olunca, onun tebliğ ettiği din de bütün insanların dini olması gerekir ve öyledir de.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
İslam dininin bir takım kendine has özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler; İslam, son dindir. İslam’dan sonra din gönderilmeyecektir. İslam’da asla değişmeyen kurallar bulunmaktadır. İslam dininde amel ve ahlak ile ilgili hükümler bulunmaktadır. İslam; belirli bir gruba, belirli bir millete gönderilmiş bir din değildir. İslam evrenseldir. Tüm dünyaya hükümleri uygulansın diye gönderilmiş bir dindir.
Islâm Dininin Özellikleri
c) 1. Muhammed (s.a.v.) tarafından tebliğ edilen İslâm, son dindir. On- dan başka din gelmeyecek, hükümleri de kıyâmete kadar devam edecektir.
c) 2. İslâm evrensel bir dindir. “Ey insanlar! Ben, Allah’ın, sizin hepinize gönderdiği bir elçisi (peygamberi)yim.””
c) 3. İslâm dininin hükümleri, insanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde mükemmeldir. Bu sebeple başka bir dine ihtiyaç kalmamıştır.
c) 4. İslâm dini, kendinden önce Allah tarafından gönderilen peygamberleri ve ilâhî kitapları tasdik ve tashih eder. “Ey Ehl-i Kitap! Rasûlümüz size kitaptan gizlemekte olduğunuz birçok şeyi açıklamak/yanlışlarınızı tashih etmek üzere geldi.” “O (Allah) Kitap/Kur’an’ı hak olarak, ondan önceki/Tevrat ve İncil’i doğrulayıcı olarak indirdi.”
Ömer (r.a.)’ın elinde Tevrat sayfalarını gören Rasûlüllah (s.a.v.): “Bir topluluğa; peygamberlerinin getirdiklerini terkedip kendi peygamberlerin- den başka bir peygamberin veya kendi kitaplarından başka bir kitabın getirmiş olduğu şeylere yönelmeleri sapıklık olarak yeter. Ey Ömer! Vallâhi Mûsâ (a.s.) da aramızda olsaydı, Bana uymaktan başka birşey yapmazdı” diyerek, elindeki Tevrat sayfalarını yok etmesini emir buyurmuşlardır.
Allah-ü Teâlâ buyuruyor ki: “Sana indirdiğimiz O Kitap onlara kâfigelmedi mi?…”
Evet, İslam dini, kendine has özellikleri ve evrensel mesajlarıyla dikkat çeken bir inanç sistemidir. Belirttiğiniz hususları şu şekilde özetleyebiliriz:
Son Din Olması: İslam, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberliği ile tamamlanmış bir dindir. Bu durum, Kur’an-ı Kerim’de yer alan “Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı seçtim” (Maide Suresi, 5:3) ayetiyle ifade edilmiştir. İslam’dan sonra başka bir din gönderilmeyecektir.
Değişmeyen Kurallar: İslam’ın temel ilkeleri, Kur’an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünneti ile sabitlenmiştir. İbadetler, ahlak kuralları ve temel prensipler zaman ve mekân fark etmeksizin geçerliliğini korur.
Amel ve Ahlak ile İlgili Hükümler: İslam, hem bireyin Allah ile olan ilişkisini (ibadet) hem de insanlarla olan ilişkisini (ahlak ve muamelat) düzenleyen kurallar getirmiştir. Adalet, dürüstlük, merhamet gibi evrensel değerler üzerinde durur.
Evrensellik: İslam, belirli bir topluluğa ya da millete değil, tüm insanlığa gönderilmiş bir dindir. Kur’an-ı Kerim’de bu durum, “Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” (Enbiya Suresi, 21:107) ayetiyle belirtilmiştir. Bu nedenle İslam, evrensel bir mesaj içerir ve dünya genelinde geçerli bir sistem sunar.
İslam’ın bu özellikleri, onun diğer dinlerden farklı bir yere sahip olduğunu ve insanlığın ortak ihtiyaçlarına cevap veren bir din olduğunu ortaya koymaktadır.