Paylaş
İslam Doğruluğu Emreder
Question
Dinimizde Doğruluk
İslam’ın özünü oluşturan ahlaki değerlerden biride doğruluktur.Bunun için dinimizin bütün esasları : iman,doğruluk,adalet ve merhamet ölçüleri üzerine kurulmuştur.
Milli ve manevi değerler: fert, aile ve toplumların ileriye dönük emin adımlarla yürümelerini sağlarlar.Toplum içinde yaşayan insanın diğer insanlarla ilişkilerinde ahlaki değerlere özen göstermesi gerekmektedir.Doğruluk, insanlar arası ilişkilerde güven ve huzuru sağlayan güzel ahlaka ait en temel değerlerdendir.
Yüce dinimiz İslam; doğruluğu; güzel ahlak istikametinde insani olgunlaştıran bir değer olarak övmüş,”emrolunduğun gibi dosdoğru ol”(2) ayetiyle; insanı inancında, söz ve davranışlarında doğruluktan ayrılmamasını emretmiştir.
İnsanı dünya ve ahirette kurtuluşa ve ebedi mutluluğa kavuşturacak olan doğruluk; peygamber sıfat ve hasletidir. Bütün peygamberler dosdoğru hayatlarıyla insanlığı doğruluğa davet etmişlerdir.
Müslümana yakışan peygamberi örnek alarak her
yerde ve her zaman doğru olmaktır.
Sevgili Peygamberimiz (SAV) kendisinden nasihat isteyen bir sahabeye “Allah’a inandım de ve sonra dosdoğru ol.”(3) buyurması dinimizin doğruluğa ne büyük önem verdiğini açıkça göstermektedir.
“Doğruluktan ayrılmayın.Çünkü doğruluk insanı iyiliğe, iyilikte Cennet’e götürür.Yalandan ,eğrilikten sakının.Çünkü yalan insanı günaha,günahta Cehennem’e sürükler.”(4) hadisini tefekkür edelim.Olgun bir Müslüman
olabilmemiz için şartlarımız ne olursa olsun doğruluktan ayrılmayalım.
İnsan; özünde, sözünde, davranışlarında hem vatanına, hem milletine hem de kendisine karşı
doğru olursa, dini, milli ve insani vazifelerini
yapmış olur. Doğru dürüst insanların oluşturduğu
bir toplumda insanlar arası güven ortamı oluşur. Güven ortamının bulunduğu yerde ise dostluk gibi çok güzel hasletler ortaya çıkar.
İnsanlar huzurlu ve mutlu olur. Bizlerde elimizden geldiği kadar özümüz, sözümüz, davranışımız ve diğer insanlarla ilişkilerimizde doğruluktan asla ayrılmayalım. Sevgili Peygamberimizin “Bizi aldatan bizden değildir” hadis-i şerifince amel edelim.
Unutmayalım ki, Allah’ın rahmeti ve bereketi, peygamberlerin şefaati ancak doğruların yanında olacaktır.
1 : Tevbe = 119
2 : Hud = 112
3 : Müslim;İman = 62
4 : Buhari; Edeb = 69
5 : Fussilet = 30
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
İslam’da hakikat kavramı büyük önem taşır ve temel bir ilke olarak kabul edilir. İslam, hayatın her alanında gerçeği aramaya, korumaya ve iletmeye güçlü bir vurgu yapar. İşte İslam’ın hakikat konusundaki duruşunu vurgulayan bazı önemli noktalar:
Özetle İslam, hayatın her alanında doğruluk, dürüstlük ve bütünlük arayışını vurgular. Müslümanlar sözlerinde ve davranışlarında doğru olmaya, adalet ve adaleti aramaya, yalan ve aldatmacadan kaçınmaya teşvik edilir. Gerçeği aramak, doğruluğa, ruhsal büyümeye ve uyumlu bir topluma ulaşmanın bir yolu olarak görülüyor.