İslam dünyasının gerileme nedenleri maddeler halinde

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

islam dünyası neden geri kaldı? nasıl ilerler?

Islam dunyasinin gerileme nedenleri

MÜSLÜMANLARIN GERİ KALMA SEBEPLERİ

Birçok kimse, İslâm dünyasındaki çözülme ve zayıflık nedenlerini şu noktalarda özetlemiştir:

1. Siyasî ve kavmiyetçi ayrılıklar. Bu konuda, İslâm’ın yaptığı şiddetli uyarıya rağmen başkanlık ve makam konusundaki çekişmeler, bu çekişmelerin neticesinde emaneti yüklenecek ehil insanların yönetimden uzaklaşması.

2. Dini, mezhebi ayrılıklar: Ne ruh, ne de canlılık belirtisi göstermeyen, ölü terim ve sözlere yönelik inanç ve çalışmalar gibi dinin ruhundan uzaklaştıran çabalar; Allah’ın kitabını ve Rasûlü’nün sünnetini önemsememe; görüşler ve sözlerle ilgili taassup ve katılık; gereksiz tartışma, fikir ortaya atma konusundaki tutku.

3. Lüks, refah, zevk ve arzulara yönelme. Hatta bu durum, diğer etkenlerin yapmadığı oranda birçok asırda Müslüman yöneticileri etkilemiştir.

4. Pratik ilimlerin ve tabii bilimlerin ihmali; İslâm’ın, insanları tabiata bakmaya ve varlıkların gizli yönlerini araştırmaya teşvik etmesine rağmen, zamanların ve çabaların, derin teorik felsefeler ve hayalî ilimler için harcanması.

5. Yönetimle övünmeleri, güçlerine aldanmaları, kendileri dışındaki ümmetlerin toplumsal gelişimindeki durumu önemsememeleri. Hatta diğer topluluklar, hazırlık ve donanım konusunda onları geçmiş, onlarsa aldanmışlardır. Oysa Kur’an, onlara uyanık olmalarını emretmiş ve gaflet uykusuna karşı sakındırmıştı.

6. Kendilerine düşmanlık besleyen dalkavukların hilelerine aldanma, onların yaptıklarına ve hayat tarzlarına hayranlık duyma, kendilerine benzeme konusundaki yasağa, onlara muhalefet etme konusundaki emrin açıklığına, İslâm ümmetinin değerlerini koruma, bu taklidin sonucuna karşı yapılan uyarıya rağmen, zarar ya da fayda vermeyecek konularda onları taklit için duyulan merak.

7. Allah’ın rahmetinden ümit kesmek ve kendine güveni kaybetmek.

8. Avrupalılar karşısında Müslümanlarla alay edilmesi ve birçoğunun İslâm’ın izzetini kaybetmesi.

9. Müslümanların, kardeşlik konusunda Avrupalılarla anlaşmaları ve onlara hizmet etmeleri.

10. Avrupa ülkelerinde varolan adanmışlık ruhunun ortadan kalkması.

11. Genel ahlâkın, özellikle yöneticilerin ahlâkının bozulması.

12. Hükümetleri kontrol etmede bir güç olan âlimlerin bozulması.

Dini Sitelerimiz:

dinisite.tr

arapcadua.com

mumsema.com.tr

dinisorusor.com

islamisorusor.com

dinisorusorcevapal.com

Müslümanların geri kalmasının sebepleri olarak görülen bu maddeler, İslam dünyasındaki toplumsal, dini, siyasi ve ahlaki zayıflıkları özetlemektedir. Maddeleri sırayla ele alalım:

  1. Siyasi ve kavmiyetçi ayrılıklar: İslam, birliği ve beraberliği önemserken Müslüman toplumlarda liderlik ve makam uğruna çekişmeler yaşanmıştır. Bu çekişmeler, liyakatli insanların yönetimden uzaklaşmasına ve güçsüz idarelerin oluşmasına neden olmuştur.
  2. Dini ve mezhebi ayrılıklar: İslam’ın ruhundan uzaklaşarak kuru tartışmalara, mezhep ayrılıklarına kapılmak, Kitap ve Sünnet yerine fanatik görüşlere ve gereksiz tartışmalara önem vermek, Müslümanların birlik ve gücünü zayıflatmıştır.
  3. Lükse ve dünya zevklerine düşkünlük: Lüks, refah ve zevk arayışları, Müslüman toplumları gevşetmiş ve özellikle yöneticileri yozlaştırmıştır. Bu durum, toplumu dünya hayatına daha çok bağlayıp manevi zayıflığa sebep olmuştur.
  4. Pratik bilimlerin ihmal edilmesi: İslam, tabiatı incelemeye ve keşfetmeye teşvik ettiği halde Müslümanlar zamanlarını daha çok teorik felsefeye yöneltmiş, pratiğe dönük bilgi ve bilimde geri kalmışlardır.
  5. Güç ve yönetimle övünme: Müslümanlar, kendi güçleriyle övünüp diğer toplulukların gelişimini önemsememiş, hazırlıksız yakalanmışlardır. Kur’an, bu konuda dikkatli olmalarını tavsiye ettiği halde bu gaflete düşülmüştür.
  6. Taklitçilik ve düşman dalkavukların hilelerine aldanma: Müslümanlar, kendilerine benzemeyen toplulukları taklit etmeye özenmiş ve onların kültürüne hayranlık duymuşlardır. Halbuki İslam, ümmetin kendine özgü değerlerini korumayı teşvik eder.
  7. Ümit kesmek ve kendine güveni kaybetmek: Müslüman toplumlarda zamanla Allah’ın rahmetine güven zayıflamış ve toplum, manevi bir umutsuzluğa düşmüştür.
  8. Alaya alınma ve izzet kaybı: Avrupa’nın, İslam toplumunu alaya alması sonucu bazı Müslümanlar kendilerine olan saygıyı kaybetmiş, kültürel özgüvenleri zayıflamıştır.
  9. Kardeşlik ilkesini ihmal ederek diğer toplumlara hizmet etme: Müslümanlar, İslam kardeşliği ilkesini ihmal etmiş ve Avrupa çıkarlarına hizmet eden bir konuma düşmüşlerdir.
  10. Adanmışlık ruhunun azalması: Avrupa’da gelişim sağlayan adanmışlık ruhunun Müslüman toplumlardan uzaklaşması, onları zayıflatmıştır.
  11. Genel ahlakın bozulması: Hem genel halk arasında hem de yönetici kesimde ahlaki yozlaşma yaşanması, toplumun temel değerlerini sarsmıştır.
  12. Âlimlerin yozlaşması: Alimlerin, hükümetleri yönlendirme gücü olduğu halde bazı alimlerin bozulması, onları halka doğru yolu göstermekten alıkoymuştur.

Bu maddeler, Müslümanların hem içeriden hem de dışarıdan etkilendiği sosyal, kültürel ve manevi sorunlara dikkat çekmektedir.

BENZER KONULAR:

Cevapla